NATO vadovas trečiadienį susitiks su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu | Diena.lt

NATO VADOVAS TREČIADIENĮ SUSITIKS SU VENGRIJOS PREMJERU VIKTORU ORBANU

  • 0

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį susitiks su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu.

Jų susitikimas vyks tvyrant įtampai dėl skirtingo šios Vidurio Europos šalies ir gynybos aljanso požiūrio į Rusijos invaziją į Ukrainą.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą būdamas artimiausias Maskvos sąjungininkas Europos Sąjungoje, V. Orbanas vis labiau kursto baimę, kad gali kilti Vakarų ir Rusijos karas, ir dėl to kaltina Briuselį ir NATO.

Nacionalistų premjeras taip pat neseniai užsiminė, kad Vengrija norėtų iš naujo apsvarstyti savo vietą NATO bloke ir neleisti jai dalyvauti operacijose už NATO teritorijos ribų.

J. Stoltenbergas ir V. Orbanas apie 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku surengs bendrą spaudos konferenciją.

Po NATO nares keliaujantis J. Stoltenbergas bando parengti planą, kuris bus paskelbtas liepą Vašingtone vyksiančiame viršūnių susitikime ir pagal kurį NATO atliks svarbesnį vaidmenį koordinuojant ginklų tiekimą ir Kyjivo pajėgų apmokymą.

Vengrija tam prieštarauja, teigdama, kad tai gali įtraukti Aljansą į karą su Rusija. Ji jau atsisakė tiekti ginklus Ukrainai.

NATO pareigūnai ir diplomatai teigia, kad Vengrijai – vienai iš draugiškiausių Maskvai NATO šalių – siūloma galimybė nedalyvauti jokiose karinėse misijose.

Tikėtina, kad Vengrija nepritars J. Stoltenbergui, raginančiam įsipareigoti išlaikyti ne mažesnę kaip 40 mlrd. eurų metinę karinę pagalbą Ukrainai tol, kol to reikės.

Gairės: Jensas Stoltenbergas, karas Ukrainoje, JAV, susitikimas, Vengrijos ministras pirmininkas, Viktoras Orbanas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS