Nauja era Baltarusijoje jau prasidėjo | Diena.lt

NAUJA ERA BALTARUSIJOJE JAU PRASIDĖJO

Stabilumas ar radikalios permainos? Klastotė pagal putinišką scenarijų ar tik pagražinti skaičiai, atspindintys tikrąją įsibaiminusios daugumos nuotaiką? Kad ir kokia būtų rytoj vyksiančių prezidento rinkimų baigtis, jų maratonas bus vienas keisčiausių moderniosios Baltarusijos istorijoje.

Atsitiktinė kandidatė

Buvęs kolūkio pirmininkas prieš buvusią namų šeimininkę. Trečią valdžios dešimtmetį įpusėjęs autokratas prieš paskutinės minutės kandidatę. Pagrindiniai rinkimų dvikovos dalyviai Aleksandras Lukašenka ir Svetlana Tichanovskaja yra dvi radikaliai priešingos asmenybės, tačiau juos vienija ne vien noras laimėti lemiamą mūšį. Kaip A.Lukašenka prieš 26 metus, taip dabar S.Tichanovskaja yra atsitiktinė, spontaniškai atsiradusi kandidatė; ji lygiai kaip dabartinis jos oponentas 1994-aisiais simbolizuoja Baltarusijos visuomenės permainų lūkesčius.

"Šioms moterims nėra ką veikti! Užuot basčiusios po aikštes, tegu sėdi namuose ir verda barščius", – taip prieš dešimtmetį Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos vadovė Lidija Jermošina komentavo žurnalisto pastebėjimą, kad po eilinės A.Lukašenkos pergalės prezidento rinkimuose surengtuose protestuose dalyvavo ir moterys.

"Gali būti, kad prieš dešimt metų ir dabartinė pagrindinė opozicijos kandidatė S.Tichanovskaja būtent tai ir darė – virė barščius", – pastebi "Deutsche Welle". Juk net ir šiųmetės kampanijos išvakarėse ji sakė esanti tik žmona ir motina. Į didžiąją politiką pedagoginio universiteto absolventė išėjo tik pasipiktinusi dėl šiurkščių valdžios veiksmų, neleidusių jos vyrui, populiariam tinklaraštininkui, dalyvauti rinkimuose.

Kurį laiką dirbusi anglų kalbos vertėja, vėliau S.Tichanovskaja rūpinosi tik vaikais ir namais. Jų slenkstį (kalbant metaforiškai) moteris peržengė tik tuomet, kai su vyru tinklaraštininku pradėjo važinėti po šalį.

Kai liepos 14-ąją Vyriausioji rinkimų komisija užregistravo S.Tichanovskają į kandidatus, buvo sunku nesutikti su pasipylusiais apžvalgininkų komentarais, esą A.Lukašenka ir jo dešinioji ranka L.Jermošina tik sugalvojo pažaisti ir pasijuokti iš politinės patirties, žinių neturinčio oponentės. Tačiau, nepraėjus nė mėnesiui, rugpjūčio 4-ąją, savo metinį pranešimą sakydamas A.Lukašenka kalbėjo jau gerokai pasikeitusiu tonu: buvo akivaizdu, kad jis neliko nepastebėjęs jam grėsmę keliančio S.Tichanovskajos populiarumo.

Baltarusiams šiandien nereikia jokios aiškios programos – jie nori galimybės dalyvauti tikruose rinkimuose, kad būtų paleisti politiniai kaliniai, žurnalistai.

Tik pereinamasis vaidmuo

Iki paskutinės akimirkos S.Tichanovskaja, aplink kurią susitelkė ir kitų neįregistruotų kandidatų komandos nariai, sąžiningai vykdė sėkmingai pradėtą projektą, kurį galima palyginti nebent su mėgėju sprinteriu, aplinkybių verčiamam per mėnesį pasirengti olimpinėms žaidynėms ir jose laimėti aukso medalį. Nepaisant sunkinančių aplinkybių – grėsmės bet kada būti pašalintam iš olimpinės bazės – politikos mėgėja atkakliai siekia tikslo ir net įsitvirtino lyderių grupėje.

100 tūkst. rinkėjų parašų surinkta. Užsiregistruota Vyriausiojoje rinkimų komisijoje. Į savo pusę patraukti iki tol realiais oponentais A.Lukašenkai laikyti buvusio bankininko Viktoro Babarykos ir buvusio aukštųjų technologijų parko vadovo Valerijaus Cepkalos štabai. Važinėdama po šalį S.Tichanovskaja sutelkdavo rekordinę auditoriją. Liko tik įveikti finišo atkarpą, tačiau kartu su tikimybe laimėti išlieka ir dar didesnė tikimybė, kad teisėjai bus šališki ir stengsis klastoti varžybų dalyvių laiką.

Į aukščiausiąją lygą tik aplinkybių išstumtos kandidatės kampanijos ekspertai neskuba analizuoti: standartiniai kriterijai jai visai netinka. S.Tichanovskajos štabas – tai minėtų kitų kandidatų štabo junginys. Jos programą atskleidžia vos kelios tezės, jungiamos bendro vardiklio, kurį bene geriausiai nusako legendinės SSRS griūties laikmečiu sukurtos Viktoro Cojaus dainos žodžiai "Permainų! Mes reikalaujame permainų!" Išsaugoti Baltarusijos nepriklausomybę, paleisti politinius kalinius ir per pusę metų surengti naujus rinkimus, – tai pagrindiniai S.Tichanovskajos pažadai. Užsibūti valdžioje ji neketina: po šešių mėnesių tauta galėtų laisvai rinkti naują prezidentą, o ji grįžtų pas vaikus ir šeimą.

Nuoširdumas prieš technologijas

Anot užsienio apžvalgininkų, S.Tichanovskaja – puikus pavyzdys, kad paprastas, savimi nepasitikintis žmogus vis dėlto gali susidoroti su neįprastu išbandymu, jei tik jo neišsigąsta. Tarsi patyrusi vertimo žodžiu specialistė ji svetimos kalbos žodžius verčia į auditorijai labiau suprantamus: S.Tichanovskaja naujo vaidmens mokėsi greitai, neleido sau daryti šiurkščių klaidų ir su kiekviena diena įgijo vis daugiau pasitikėjimo savimi.

Eliminavus kitus opozicijos kandidatus, S.Tichanovskaja liko vienintelė galimybė demokratiniu keliu baigti A.Lukašenos erą.

Jos nuoširdumas – tikras, todėl įkvepiantis ir keliantis pasitikėjimą tarp demokratinę politinę kaitą ir tikrus rinkimus pamiršusių baltarusių. Jiems imponuoja, kad, išgirdusi sunkių klausimų, pvz., apie šalies geopolitinį vaidmenį ar ekonomines reformas, moteris sąžiningai atsako, jog nėra šios srities ekspertė.

Kai A.Lukašenka šovė į paširdžius, esą prezidentu gali būti tik karinę tarnybą atlikęs asmuo, ji atkirto paprastai, bet genialiai: esą toks pats privalomas kriterijus gali būti ir pagimdyti vaikai.

Naujojo maištininko metas?

Sporto istorijoje esama ne vienos išskirties. Į rinktinę suburti mėgėjai patenka į pasaulio futbolo čempionatą. Vos leistino amžiaus barjerą įveikusi plaukikė pagerina olimpinius rekordus. Tačiau, kalbant apie  politiką, yra šiek tiek kitaip. Be galimybės naudoti neleistinas priemones, patraukti savo pusėn nesąžiningus teisėjus, čia labai svarbų vaidmenį atlieka ir neoficialusis žaidėjas – rinkėjai. Ar jie tikrai yra tvirtai apsisprendę ir pasiryžę palikti saugų, jaukų, bet dumblėtą užutėkį ir bristi į nežinomu greičiu garmančią permainų srovę? Jei taip, tuomet bent mintyse dainuoti V.Cojaus dainas turėtų ne tik mitinguose, bet ir prie balsadėžių.

Kad ir kuo pasibaigs šie rinkimai, S.Tichanovskajos kampanija puikiai parodo, kad Baltarusijoje esama ne tik tarptautinio lygio verslo, ne tik Silicio slėniui dirbančių IT specialistų, bet ir jau sunkiai sustabdomus virsmus išgyvenančios visuomenės.

Net ir dabar, kai šalyje – visiškas valdžios monopolis, kai realios politikos jau seniai nebėra, opozicija gniuždoma ir nuolat kompromituojama net embriono stadijoje, todėl nėra pajėgi pasiekti bent kiek rimtesnės brandos, iš niekur atsirandanti kandidatė surenka tūkstantinę minią. Žmonės gaudo jos žodžius, kad ir kaip beprasmiškai (politine prasme) jie skambėtų.

"Baltarusiams šiandien svarbi ne laisvė kažką daryti, bet laisvė nuo kai ko", – interviu rinkimų išvakarėse sakė V.Cepkala. – Baltarusiams šiandien nereikia jokios aiškios programos – jie nori galimybės dalyvauti tikruose rinkimuose, kad būtų paleisti politiniai kaliniai, žurnalistai, paskelbta už ekonominius nusikaltimus nuteistų ir jau bausmę atlikusių asmenų amnestija."

Nepasitenkinimas valdžia, autoritariniu režimu Baltarusijoje yra toks stiprus, kad, atrodo, jau net nėra taip svarbu, kad ji atlieps šias nuotaikas. Tuo S.Tichanovskaja panaši ne tik į daugelį spalvotųjų revoliucijų lyderių, bet ir į patį A.Lukašenką 1994-aisiais, kai vakarykštis kolūkio pirmininkas, parlamento antikorupcinio komiteto vadovas triuškinama pergale 80 proc. prieš 14 proc. nugalėjo posovietinį premjerą Viačeslavą Kebičių ir aukščiausiosios valdžios vairą į savo rankas paėmė labai ilgam.


Dvikova – ir virtuali

Baltarusijos prezidentas davė nurodymą partikrinti, ar teisėta jo varžovų rinkimuose iniciatyva organizuoti alternatyvų balsų skaičiavimą naudojant "Messenger" programėlę.

"Dar viena iškilusi tema, tai alternatyvus balsų skaičiavimas rinkimų dieną. Ir Generalinė prokuratūra, ir teismai turi įvertinti tokių iniciatyvų teisėtumą. Teismai – jei gaus tokių prašymų", – pareiškė A.Lukašenka per pasitarimą rinkimų saugumo užtikrinimo klausimais.

Anot A.Lukašenkos, kurį cituoja naujienų agentūra "BelTA", visiems, kurie balsuos, valdžia turi užtikrinti galimybę "padaryti tai ramiai, šventiškai, nebijant išpuolių ir kišimosi į žmogaus asmeninį pasirinkimą". "Aš labai atidžiai stebiu (išankstinį) balsavimą. Balsuojama ramiai, gražiai, eina žmonės, niekam netrukdo. Juk mes ne paštu balsuojame, kaip kai kuriose valstybėse. Ant kelmų, garažuose ir gatvėse irgi nebalsuojame. Mes turime rinkimų apylinkių, visi eina ten", – ironizavo Baltarusijos prezidentas.

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks rugpjūčio 9 d. Antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas, kuris truks iki rugpjūčio 8 d. Ketvirtadienį paskelbtais Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, per dvi išankstinio balsavimo dienas rinkėjų aktyvumas sudarė 12,75 proc. Kandidatais į Baltarusijos prezidentus įregistruoti penki žmonės, tarp jų – dabartinis valstybės vadovas A.Lukašenka.

Anksčiau S.Tichanovskajos štabo atstovai pranešė, kad paleista interneto platforma "Balsas", turinti prisidėti prie rinkimų skaidrumo. Piliečiams balsavimo dieną siūloma nufotografuoti balsalapį su savo sprendimu ir pasiųsti nuotrauką į specialią "Telegram" ar "Viber" paskyrą. Iniciatyvos autoriai pažymėjo, kad ji neatstos balsavusių rinkėjų apklausos.

Šaltinis: BNS

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

jOANA

AŠ TAI ATSIMENU KAIP KUBILAS GRYBĖ LANSBERGAS I MUS PRIE PARLAMENTO GUMIŪNĖM KULKOM ŠAUDĖ VANDENS PATRANKAS NAUDOJO TAI KAIP LIETUVAIČIAI PAMIRŠOT

Rasa

Ka ta durna boba plepa jos biliutenius suklastojo SURINKO 10 PROCENTU apie koki klastojima pliurpia butu nors 40 surinkus tai kam klastoti jei nieko nesurinko durnina žmones be klastojimu ispyrė i šikna batenka

Kreipimasis į vatą!

Išmokite, pradžiai, lietuviškai rašyti - tada komentuokite. Jūsų išsilavinimas parodo kodėl esatę gyvenimo paraštėje...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS