Naujajam JK premjerui gali tekti užtaisyti nemažai duobių: ko iš jo tikėtis? | Diena.lt

NAUJAJAM JK PREMJERUI GALI TEKTI UŽTAISYTI NEMAŽAI DUOBIŲ: KO IŠ JO TIKĖTIS?

  • 1

Kokią politinę karjerą politologas Linas Kojala prognozuoja naujajam Jungtinės Karalystės premjerui? Ko galima iš Rishi Sunako tikėtis? 

„Premjerės Liz Truss pralaimėjimas sumušė Rishi Sunakui pergalę, kurios galbūt jis šiuo metu nesitikėjo. Bet jis niekada nestokojo ambicijų pakilti į aukščiausią šalyje politinį postą. Na, dabar jam teks daryti labai sunkius sprendimus nuo pirmų darbo dienų“, – LNK sakė politologas.  

–  Ar jam būtų tekę priimti lengvesnius sprendimus, jei jis būtų iškart išrinktas vietoj Liz Truss?

– Mes matėme, kad pirmieji L. Truss siūlymai, net nebūtinai sprendimai, ką ji ketina daryti, susilaukė labai negatyvios rinkų reakcijos. Ir tai virto realiais kaštais Jungtinės Karalystės ekonomikai. Tad galbūt jam būtų buvę lengviau. Ta bendra duobė, kuri yra dėl karo, Rusijos agresijos, energetikos kainų, būtų šiek tiek mažesnė. Galbūt jam būtų pavykę situaciją stabilizuoti šiek tiek anksčiau.

– Turbūt pirmas darbas, kurį R. Sunakui teks padaryti, tai užtaisyti tą duobę?

– Jam reikėtų pabandyti bent jau žengti ta kryptimi. Pirmiausia jam reikia įrodyti, kad jis yra tas lyderis, kuriuo pasitiki jo paties politinė partija, bent jau didesnė dalis visuomenės, nes L. Truss populiarumas siekė 9 proc. Na, ir galiausiai teks įtikinti tarptautinius veikėjus – nuo rinkos iki kitų politinių lyderių. Jeigu jam pavyks tai padaryti, jeigu jis įrodys, kad yra vertas pasitikėjimo lyderis, tada jau galėsime kalbėti apie sprendimus. L. Truss iki sprendimų nepriėjo. Jai nepavyko įgyti to bazinio pasitikėjimo.

– R. Sunakas savo pirmoje kalboje pasakė, kad šalį ištiko gili ekonominė krizė, buvo padaryta klaidų. Sako, reikia tas klaidas ištaisyti ir kad gali laukti sunkūs sprendimai. Ką jis turėjo omenyje sakydamas „sunkūs sprendimai“?

– Manau, jis tam tikra prasme kritikuoja L. Truss pažadus. Ji žadėjo mažinti mokesčius, kaip pakelti šalies ekonomiką, tuo pačiu surenkant mažiau lėšų į valstybės biudžetą. R. Sunakas niekada, įskaitant ir vasarą, tokių pasiūlymų nekėlė. Jis sakė, kad situacija yra sunki, kad mūsų ekonominė būklė tikrai nekelia didelio optimizmo, kad reikia kalbėti ne apie mokesčių mažinimą, o galbūt jų didinimą. Vadinasi, tai gali būti tie pirmieji sprendimai, kuriuos jam ir reikės priimti. Antraip skylė biudžete bus per didelė.

– Minėjote, kad R. Sunakas turės įrodyti savo lyderystę tiek visuomenei, tiek politinei partijai. Ar nebus sunku tai padaryti, nes dar visai neseniai jo kandidatūra  buvo ne visai tinkama?

–  Tikrai laukia nelengva užduotis –  konservatorių partija labai susiskaldžiusi, labai skirtingų srovių, bet, ko gero, pliusas jo pusėje, kad jis visada turėjo palaikymą parlamente. Prisiminkime, kai jis varžėsi su L. Truss, jis surinko daugiau  parlamento narių balsų nei oponentė. Galiausiai pralaimėjimą lėmė tai, kad visa partija, visos šalies mastu eiliniai nariai pasirinko būtent ją. Tad atramą parlamente jis turi. Gal kartais pamirštame, kad Jungtinė Karalystė yra parlamentinė valstybė. Joje esminius sprendimus priima parlamentas. Ir vyriausybė tą pačią akimirką praranda galią, kai nesugeba surinkti daugumos parlamente, kas kadaise nutiko ir su Theresa May, ir Borisu Johnsonu, ir su L. Truss.

Suvokdamas, kad tai yra viena iš jo silpnesnių pusių, jis gali būti paskatintas elgtis taip, jog nesukeltų abejonių.

– Ne veltui mes šiandien studijoje kalbame apie 57-ąjį Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką. Lietuvai, kaip ir daugeliui Europos šalių, be galo svarbu, kokią užsienio politiką jis formuos. Ko būtų galima tikėtis iš R. Sunako, kuris iš esmės yra finansininkas?

– Kaip ir minėjote, jis yra politikas, kurio karjera buvo susijusi su finansų rinka, ekonomika. Tad turbūt jam asmeniškai tos temos bus artimesnės ir galbūt svarbesnės ypač darbo pradžioje. Jis yra tas politikas, kuris rečiau kalbėdavo apie Ukrainą, V. Putino agresiją ir pan., nes tai nebuvo pirminės jo darbo temos. Dabar, tapus premjeru, akivaizdu, jam reikės gerokai pasigilinti ir į šias darbo kryptis. Bet matyti, kad ši vyriausybė išlaikys kryptį, nes ir partijoje yra stiprus konservatorių konsensusas remti Ukrainą, taikyti sankcijas, ir visuomenėje, kurioje trys ketvirtadaliai britų ir toliau palaiko tas pačias sankcijas. Tad pagrindo pokyčiui kol kas nematyti.

– R. Sunakas yra turbūt vienas turtingiausių parlamento narių. Jo turtai buvo ir tebėra linksniuojami žiniasklaidoje. Ar tai gali pakišti koją jo politinei karjerai?

– Gali pakišti. 2019 metais konservatoriai laimėjo daugelyje apygardų, kuriose dominavo kairieji leiboristai. Ir kai kas sako, kad R. Sunakas negalės išlaikyti tų įgytų apygardų, nes jis nėra politikas, kuriam artimos kiekvieno vidutines ar mažesnes pajamas gaunančio brito realijos. Taip sakant, jis priklauso kitam socialiniam sluoksniui ir galbūt negalės atliepti vargingiau gyvenančių britų interesų. Na, bet jam reikės įrodyti, kad pats būdamas turtingas jis priima sprendimus, kurie svarbūs visiems piliečiams nepaisant to, koks yra jo gerbūvio lygis.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

–   Plačiai kalbama, kad didžioji dalis jo turtų yra iš žmonos tėvų pusės. Na, kad jie plėtoja prekybą su Rusija. Ar tai šiam politikui negali pakišti kojos?

– Išties buvo klausimų ir dėl mokesčių mokėjimų, ar tai buvo daroma Jungtinėje Karalystėje, ar kitur. Jam tapus premjeru, šie aspektai, ko gero, bus narstomi dar labiau. Ir turbūt tai paskatins jį elgtis taip, kad įrodytų, jog tie nuogąstavimai yra nepagrįsti. Pavyzdžiui, jis net yra parašęs laišką. Kreipdamasis į Ukrainos gyventojus jis pasiuntė žinutę, kad bus tas lyderis, kurio valstybė išliks labai stipri Ukrainos rėmėja. Sakė, kad mes jus palaikysime tam, kad atsiimtumėte okupuotas teritorijas, kad galėtumėte atstatyti savo valstybę. Suvokdamas, kad tai yra viena iš jo silpnesnių pusių, jis gali būti paskatintas elgtis taip, jog nesukeltų abejonių. 

– Gal  galime truputėlį pakalbėti apie naujojo premjero užsienio politikos formavimą lyginant su L. Truss. Kokie galimi panašumai ir skirtumai?

– Labai daug priklauso nuo to, ką jis pasirinks į savo komandą. Kas bus užsienio reikalų sekretorius, kas bus gynybos ministras, nes. Ko gero, galime manyti, kad jis nebus tas premjeras, kuris pats gilinsis į tas temas, nes tai nėra jo stiprioji pusė. Jo stiprybės kitoje temų plotmėje. Tad pasirinkimai bus labai reikšmingi. Net jei bus pasirenkami tie patys žmonės, pavyzdžiui, gynybos sekretorius Benas Wallace, kuris yra  vienas iš labiausiai Ukrainą remiančių politikų, tada tikrai matysime, kad tęstinumas yra akivaizdus, nes ir toliau tie patys žmonės priiminės sprendimus. Jeigu bus pokyčių, ko gero, taps svarbu, kas gi tie konkretūs žmonės, ar jie nesignalizuos, kad ši vyriausybė nori kažką keisti. Bet vėlgi, tam kol kas nėra didelio pagrindo.

–  Kokia jūsų nuomonė apie R. Sunaką kaip politiką?

– Jaunas, ambicingas, turintis aiškią kryptį politinis lyderis. Žinoma, jam reikėjo adaptuoti save eigoje, ypač reaguojant į „Brexit“ kontekstą. Nors kai kas kritikuoja, kad jo nuostatos yra pernelyg populistinės, pataikaujančios tam partijos flangui, kuris yra už kietąjį, taip sakykime, išstojimą iš Europos Sąjungos, nes tas procesas viena ar kita forma tebesitęsia. O tas faktas, kad vos į penktąją dešimtmetį įkopęs tapo šalies premjeru, rodo, kad jis yra sėkmingas žmogus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

BRITAMS r e i k i a --jog premjeras turėtų tvirtą NUOMONĘ

ir STUBURĄ-- nebūtų JANKIŲ pastumdėlis !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS