Naujas teisėtvarkos kirtis D. Trumpui | Diena.lt

NAUJAS TEISĖTVARKOS KIRTIS D. TRUMPUI

  • 13

Teis kaip mafijos bosą – taip buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą apibūdina jo problemas su teisėtvarka vertinantys publicistai. Antradienį 77-erių respublikonui buvo pareikšti kaltinimai dėl reketavimo ir virtinės su 2020 m. prezidento rinkimais susijusių nusikaltimų.

D. Trumpas, kuriam du kartus buvo paskelbta apkalta, buvo apkaltintas pažeidęs Džordžijos valstijos Reketo paveiktų ir korumpuotų organizacijų įstatymą (RICO) – kadaise priimtą kaip kovos su organizuotu nusikalstamumu įstatymą; taip pat šešiais sąmokslo punktais dėl įtariamo bandymo klastoti dokumentus, apsimesti valstybės pareigūnu ir pateikti melagingus pareiškimus ir dokumentus.

Jis taip pat kaltinamas melagingais pareiškimais ir suklastotų dokumentų pateikimu, įkalbinėjimu valstybės tarnautojus sulaužyti priesaiką.

Jau ketvirtoji šiais metais D. Trumpo byla gali tapti išskirtinė – pirmuoju JAV istorijoje per televiziją transliuojamu buvusio prezidento teismo procesu.

Prieš dvejus metus Džordžijos valstijoje pradėtas tyrimas dėl D. Trumpo pastangų panaikinti 2020 m. pralaimėjimą Joe Bidenui. Atlantos prokurorai apkaltino D. Trumpą trylika nusikalstamų veikų, o tai dar labiau padidina teisines grėsmes, su kuriomis jis susiduria keliose jurisdikcijose.

Tyrimo metu kaltinimai pareikšti aštuoniolikai kaltinamųjų, įskaitant buvusį D. Trumpo asmeninį advokatą Rudy Giuliani, kuris po rinkimų darė spaudimą vietos įstatymų leidėjams dėl rezultatų, ir D. Trumpo Baltųjų rūmų personalo vadovą Marką Meadowsą.

D. Trumpas bus teisiamas ir Niujorke, Pietų Floridoje ir Vašingtone.

„Užuot laikęsi Džordžijos teisinio rinkimų ginčijimo proceso, kaltinamieji įsitraukė į nusikalstamą reketą, siekdami panaikinti prezidento rinkimų rezultatus Džordžijoje“, – žurnalistams sakė Fultono apygardos prokurorė Fani Willis.

Jos teigimu, D. Trumpas ir kiti kaltinamieji iki rugpjūčio 25-osios vidurdienio turi savanoriškai pasiduoti pareigūnams. Anot prokurorės, byla galėtų būti pradėta nagrinėti per šešis mėnesius.

Iki kovo bus atlikta daug kitų procesinių veiksmų, tačiau D. Trumpo advokatai tikriausiai reikalaus nukelti proceso pradžią. Tada sprendimą priimtų teisėjas.

Ekscentriškasis politikas į naujus kaltinimus reagavo jam įprastu tonu. „Taigi raganų medžioklė tęsiasi! – paskelbė D. Trumpas savo socialiniame tinkle „Truth Social“. – Man tai skamba kaip klastotė! Kodėl jie nepaskelbė kaltinimų prieš pustrečių metų? Nes norėjo tai padaryti per patį mano politinės kampanijos įkarštį. Raganų medžioklė!“.

Jo advokatų pareiškime nesutinkama su „numanomo ir per ankstyvo kaltinamojo akto nutekinimu dar prieš liudytojams duodant parodymus ar didiesiems prisiekusiesiems svarstant“, o tai, anot jų, buvo ydingas ir antikonstitucinis procesas.

Atsakydama į panašius D. Trumpo pusės kaltinimus, F. Willis sakė: „Šioje tarnyboje sprendimus priimu remdamasi faktais ir įstatymais. Įstatymas yra visiškai nešališkas.“

Kovo pabaigoje Niujorke D. Trumpui buvo pateikti kaltinimai dėl aferos, susijusios su pinigų mokėjimu pornografinių filmų aktorei Stormy Daniels prieš 2016 m. prezidento rinkimus. Birželį jam pateiktas federalinis kaltinimas dėl aferos, susijusios su slaptais dokumentais, kuriuos D. Trumpas 2021 m. pradžioje, pasibaigus kadencijai, iš Baltųjų rūmų išsivežė į savo valdą. Be to, rugpjūčio pradžioje federaliniai teismai jam pateikė kaltinimus dėl neteisėto poveikio 2022 m. rinkimų rezultatams.

D. Trumpas neigė kaltinimus dėl neteisėto kišimosi į rinkimus ir tyrimus vadina politiškai motyvuotais. Buvęs prezidentas iki šiol tvirtina, kad jis tik atkreipė dėmesį į 2020 m. rinkimų klastojimą, vykusį jo varžovo naudai, nors teismai, valdžios institucijos ir ekspertai daug kartų atmetė ir paneigė įtarimus dėl masinio rinkimų klastojimo.

Ši tyrimų audra kelia grėsmę verslininko siekiui sugrįžti į Baltuosius rūmus. Net jei jam pavyktų laimėti kitų metų rudenį vyksiančius rinkimus, skirtingai nei federalinių nuosprendžių atvejais, valstijų teismų verdiktui negali būti taikoma prezidento amnestija.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

LIETUVOS NAIVUOLIAMS

Negi iki šiol nesupratote, kad teroristinės Amerikos politika kitų valstybių ar net ištysų žemynų atžvilgiu nesikeis nei prezidentu būnant Trumpui ar Baidenui. Tą valstybę valdo ne Prezidentas, o žydai ir stambios korporacijos, kurioms labai naudingi karai svetimuose valstybėse.

Anonimas

Jeigu prezidentas Trampas nepakels amerikieciu pries demokratinius fasistus tai jam galas. Tada jo NEGAILA. Tada jam tokiam neigaliam vistgaidziui taip ir reikia.

Blinda

PS. Kas žiūrėjo kaip Bidenas eilinį kartą pamiršo su kuo bendrauja ir ,pabaigoje,neatsisveikinęs išéjo per susitikimą su Korėjos ir Japonijos prezidentais Kemp Deivide...?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS