Varžybas dėl naujojo Škotijos lyderio posto laimėjęs H. Yousafas: naujas žmogus, tikslas – senas | Diena.lt

VARŽYBAS DĖL NAUJOJO ŠKOTIJOS LYDERIO POSTO LAIMĖJĘS H. YOUSAFAS: NAUJAS ŽMOGUS, TIKSLAS – SENAS

  • 9

Varžybas dėl naujojo Škotijos lyderio posto laimėjęs Humza Yousafas – jauniausias ir pirmasis etninės mažumos atstovas, kuriam pavesta atgaivinti silpnėjantį judėjimą dėl nepriklausomybės po ilgai trukusio Nicolos Sturgeon vadovavimo.

Papildė išskirtinių sąrašą

Po nesutarimų kupinos kovos, kuri prasidėjo po netikėto N. Sturgeon atsistatydinimo vasarį, H. Yousafas nugalėjo surinkęs 52 proc. Škotijos nacionalinės partijos (SNP) narių balsų.

H. Yousafas, kuris N. Sturgeon kabinete ėjo sveikatos apsaugos ministro pareigas, nedidele balsų persvara aplenkė finansų ministrę Kate Forbes ir SNP lyderiu tapo, kai buvo pridėti rinkėjų antrųjų pasirinkimų balsai. Buvusi ministrė Ash Regan gerokai atsiliko ir liko trečia.

Trečiadienį H. Yousafas buvo prisaikdintas Škotijos premjeru ir tapo pirmuoju etninės mažumos vyriausybės vadovu ir pirmuoju musulmonu, vadovausiančiu vienai svarbiausių Jungtinės Karalystės partijų.

Imigrantų iš Pandžabo atžala H. Yousafas tapo jauniausiu Škotijos lyderiu ir papildė Jungtinės Karalystės politikos pirmųjų kartų sąrašą, kuriame vos prieš kelis mėnesius atsirado jauniausias modernių laikų ir pirmasis indų kilmės premjeras 42-erių Rishi Sunakas.

H. Yousafas tapo jauniausiu Škotijos lyderiu ir papildė Jungtinės Karalystės politikos pirmųjų kartų sąrašą.

 

Ankstesni pirmieji kartai – pirmoji Jungtinės Karalystės premjerė moteris (Margaret Tetcher), pirmasis musulmonas Londono meras (Sadiqas Khanas), N. Strgeon taip pat buvo pirmoji Škotijos premjerė moteris.

H. Yousafas gimė Glazge. Baigęs privačią mokyklą studijavo Glazgo universitete politikos mokslus ir, kaip ir dauguma Škotijos politikų, dar ankstyvoje jaunystėje buvo aktyvus visuomeninio gyvenimo dalyvis, dirbo imigrantams, benamiams padedančiose organizacjose. Aktyvi politinė veikla prasidėjo jau tapus pirmojo musulmono Škotijos parlamento nario Bashiro Ahmado padėjėju.

Antroji H. Yousafo žmona – taip pat vietos politikos aktyvistė, diplomuota psichoterapeutė Nadia El-Nakla.

Ji atstovauja miesto vakarų apygardai taryboje, o šeima gyvena prabangiame Broughty Ferry priemiestyje, Dandžio miesto ribose, nepaisant, kad J. Yousafas yra Glazgo Poloko MSP. Pora turi vieną bendrą vaiką, o ponia El-Nakla – vaiką iš ankstesnių santykių.

Tikslas nesikeičia

37-erių politikas pažadėjo ir toliau siekti pagrindinio SNP politinio tikslo – Škotijos nepriklausomybės, už kurią N. Sturgeon kovojo nuo tada, kai jos partija pralaimėjo 2014 m. surengtą referendumą šiuo klausimu.

„Škotijos žmonėms dabar labiau nei bet kada anksčiau reikia nepriklausomybės, ir mes būsime ta karta, kuri užtikrins nepriklausomybę“, – savo pergalės kalboje sakė H. Yousafas.

Jis pridūrė, kad jo neatidėliotinas prioritetas yra apsaugoti škotus nuo Jungtinės Karalystės pragyvenimo išlaidų krizės ir reformuoti viešąsias paslaugas.

„Sieksiu vadovauti Škotijai ir visų mūsų piliečių interesams, kad ir kokios jūsų politinės pažiūros“, – tvirtino naujasis Škotijos vadovas ir pažymėjo, kad sieks konstruktyviai bendradarbiauti su konservatorių vyriausybe Londone.

Nepriklausomybės vizija

Kampanijos metu H. Yousafas teigė, kad per daug laiko buvo skiriama Jungtinės Karalystės vyriausybės Londone nesėkmėms pabrėžti ir nepakankamai – nepriklausomos Škotijos vizijai kurti.

Apklausos rodo, kad po praėjusių metų trumpalaikio pakilimo parama tokiam žingsniui mažėja. Šiuo metu už Škotijos pasitraukimą iš Jungtinės Karalystės pasisako maždaug 45 proc. škotų. Analogiški skaičiai buvo ir per 2014-ųjų balsavimą, kai 55 proc. škotų tokį žingsnį atmetė.

Naujojo lyderio laukia iššūkis įtikinti platesnį Škotijos elektoratą.

Remiantis tyrimų agentūros „Ipsos“ atliktos apklausos duomenimis, H. Yousafą palankiai vertino tik 22 proc. rinkėjų, o nuo K. Forbes jis atsiliko 27 proc.

48 proc. partijos narių balsų surinkusi K. Forbes atsidūrė dėmesio centre dėl savo konservatyvių pažiūrų, nes yra Škotijos laisvosios bažnyčios, kuri nepritaria tos pačios lyties asmenų santuokoms ir abortams, narė.

Tačiau H. Yousafas, palaikantis glaudžius ryšius su N. Sturgeon, taip pat susidūrė su kritika dėl savo darbo einant ankstesnes pareigas Škotijos vyriausybėje.

Pirmtakės palikimas

52-ejų N. Sturgeon premjerės pareigas ėjo nuo 2014-ųjų lapkričio, tačiau praėjusį mėnesį pareiškė, kad jaučiasi nebegalinti šiam darbui atiduoti visų jėgų.

Sveikindama bendražygį su pergale, ji teigė, kad jis bus puikus lyderis, ir „Twitter“ tinkle pridūrė: „Negalėčiau būti dar laimingesnė, kad jis mane pakeis.“

Praėjusiais metais Jungtinės Karalystės Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad Škotijos vyriausybė negali surengti naujo referendumo dėl suvereniteto be Londono pritarimo.

Nuo to laiko kelios atliktos apklausos parodė, kad gyventojų parama atsiskyrimui mažėja.

Tačiau N. Sturgeon teigė esanti visiškai įsitikinusi, kad jos įpėdinis ves Škotiją į nepriklausomybę.

N. Sturgeon teigė esanti visiškai įsitikinusi, kad jos įpėdinis ves Škotiją į nepriklausomybę.

Deleguotoji vyriausybė Edinburge buvo įsteigta 1999 m., įgyvendinus Londono vyriausybės inicijuotas decentralizacijos reformas. Nuo to laiko SNP tapo dominuojančia jėga Škotijos politikoje, ypač didindama įtaką Leiboristų partijos sąskaita.

Leiboristai tikisi, kad N. Sturgeon pasitraukimas gali atverti kelią galimam jų sugrįžimui į valdžią Škotijoje. Tai padidintų galimybę įveikti konservatorius per visuotinius Jungtinės Karalystės rinkimus, kurie turėtų įvykti per ateinančius pusantrų metų.

Be Škotijos nepriklausomybės klausimo, H. Yousafui teks spręsti krizę išgyvenančios sveikatos priežiūros sistemos klausimus. Ne tik visai šaliai būdingą darbuotojų nepasitenkinimą darbo sąlygomis, periodiškai pratrūkstantį streikais ir protestais, bet ir Škotiją slegiančią perteklinių mirčių nuo alkoholio ir narkotikų problemą. Be to, ne lengviausius metus išgyvena ir SNP.

N. Sturgeon vyrui Peteriui Murrellui palikus už partijos finansus atsakingo asmens postą, paaiškėjo, kad SNP turi gerokai mažiau narių,  nei manyta anksčiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

tik tiek

europos muslimatizacija.

Keista

Kad neapsikarstęs skarmalais

Jis

Vargšai škotai, nusigyveno,kad babajus renka....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS