Naujasis Baltarusijos režimo dekretas: A. Lukašenka leido kariuomenei šaudyti į civilius | Diena.lt

NAUJASIS BALTARUSIJOS REŽIMO DEKRETAS: A. LUKAŠENKA LEIDO KARIUOMENEI ŠAUDYTI Į CIVILIUS

  • 0

Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs Aleksandras Lukašenka leido šalies kariuomenei prieš piliečius panaudoti šaunamuosius ir karinius ginklus bei specialiąją įrangą. Tai nurodyta atitinkamame Baltarusijos diktatoriaus dekrete, praneša UNIAN.

Remiantis dokumentu, nuo šiol kariškiai turi teisę naudoti fizinę jėgą, specialiąsias priemones, kovinę ir specialiąją techniką, ginklus, atsižvelgdami į susidariusią situaciją, nusikaltimo pobūdį, administracinį teisės pažeidimą ir kaltininką pagal 2014 m. bendrųjų karinių reglamentų reikalavimus.

Tokiu atveju asmeniui, prieš kurį gali būti panaudota „fizinė jėga, specialiosios priemonės, kovinė ir specialioji technika“, turi būti paaiškinta, kad tai gali būti padaryta, ir duota laiko „laikytis įstatymo reikalavimų“. Išimtis yra atvejai, kai „delsimas kelia tiesioginę grėsmę kario ar kitų piliečių gyvybei arba gali sukelti kitų rimtų pasekmių“.

Anksčiau Baltarusijos teisės aktai numatė, kad kariškių fizinės jėgos, specialiųjų priemonių, ginklų, karinės ir specialiosios technikos panaudojimas, siekiant piktnaudžiauti valdžia, užtraukia teisės aktų nustatytą atsakomybę.

Praėjusį mėnesį A. Lukašenka pristatė valstybės saugumo įstaigų įstatymo pakeitimus. Šios naujovės leido panaudoti ginklus prieš moteris, vaikus ir žmones su negalia „ginkluoto pasipriešinimo, ginkluoto ar grupinio išpuolio ar kitų veiksmų, keliančių grėsmę žmonių gyvybei ar sveikatai, atvejais“. Anksčiau tai buvo leidžiama tik ginkluoto užpuolimo atveju.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS