Naujoji „Facebook“ Priežiūros komisija atšaukė keturis sprendimus šalinti turinį | Diena.lt

NAUJOJI „FACEBOOK“ PRIEŽIŪROS KOMISIJA ATŠAUKĖ KETURIS SPRENDIMUS ŠALINTI TURINĮ

Naujoji socialinio tinklo „Facebook“ Priežiūros komisija ketvirtadienį paskelbė savo pirmuosius nutarimus, remiantis kuriais, keturiais iš penkių išnagrinėtų atvejų bendrovė suklydo pašalinusi tam tikras kontroversiškas žinutes iš platformos.

JAV eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrų blokavimas neribotam laikui po riaušių JAV Kapitolijuje nebuvo svarstytas, tačiau praėjusią savaitę komisija pareiškė sutikusi išnagrinėti ir tą bylą.

Priežiūros komisija pranešė, kad ji panaikina platformos sprendimus keturiose iš penkių nagrinėtų bylų, ir liepė atkurti užginčytą turinį socialiniame tinkle.

Vienos iš šių keturių bylų centre atsidūrė įrašas, kurio autorius tvirtino, jog Prancūzija neturi adekvačios sveikatos apsaugos strategijos ir kad egzistuoja vaistas nuo COVID-19.

Ta žinutė iš pradžių buvo pašalinta, nes esą didino „fizinės žalos... riziką“. Tačiau komisijos nariai nutarė, kad „Facebook“ kovos su dezinformacija ir žalos padarymu taisyklės yra „pernelyg aptakios“.

Kita byla susijusi su nuogybėmis. Vienas „Instagram“ vartotojas Brazilijoje žinutėje apie krūtų vėžį paskelbė nuotraukų, kuriose buvo matyti moters speneliai. Pranešimas buvo pašalintas, tačiau komisija ketvirtadienį pareiškė, kad tas penkias nuotraukas turi būti leista skelbti, atsižvelgiant į pačios „Facebook“ taikomą išimtį pastangoms geriau informuoti visuomenę apie krūtų vėžį.

Komisija pranešė, kad nuo skundų priėmimo pradžios praėjusių metų spalį, jų buvo pateikta daugiau nei 150 tūkstančių.

„Kadangi negalime išklausyti kiekvieno skundo, teikiame pirmenybę byloms, galinčioms paveikti daugybę vartotojų visame pasaulyje, toms, kurios yra labai svarbios viešoms diskusijoms, ar keliančioms svarbių klausimų apie „Facebook“ politiką“, – pareiškime nurodė komisija.

Jos nariams pavesta priimti galutinius sprendimus dėl skundų, susijusių su tuo, kas turėtų būti šalinama ir kas leistina skelbti pasaulio didžiausiame socialiniame tinkle.

Tarp svarstomų bylų yra pranešimų, susijusių su nacių propaganda, neapykantos kurstymu, nuogybėmis, klaidinančia informacija apie pandemiją, taip pat pavojingais asmenimis ar organizacijomis.

Komisija pradėjo darbą pernai, augant susirūpinimui dėl dezinformacijos ir manipuliacijų, susijusių su JAV prezidento rinkimais.

Komisija buvo sukurta paraginus „Facebook“ įkūrėjui Markui Zuckerbergui (Markui Zakerbergui) ir turi įgaliojimus panaikinti jo ar kitų vadovų sprendimus.

„Facebook“ sutiko gerbti išnagrinėjus skundus skelbiamus nutarimus, tačiau jie bus taikomi tik konkrečioms byloms ir nevirs precedentais.

Priežiūros komisijos nariai yra įvairių šalių piliečiai, tarp jų yra teisininkų, žmogaus teisių aktyvistų, žurnalistų, taip pat vienas Nobelio taikos premijos laureatas ir buvusi Danijos ministrė pirmininkė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Renatas P....

Šlamštas!

Renata Sen.

Ir kodėl man žiūrint į šitą nevykėlį pydigrastū(nežinau kas tas yr:D) Šimašių ima juokas? Ir čia,pasirodo, yra Vilniaus -Lietuvos Respublikos Sostinės (!) meras?:D).Eik tu Tujų kirst jaunuoli!:D)))

Druskaberg

Kas gali naudotis siuo arabu spionazo tinklu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS