Naujoji Nobelio premijos laureatė O. Tokarczuk ragina lenkus rinktis demokratiją | Diena.lt

NAUJOJI NOBELIO PREMIJOS LAUREATĖ O. TOKARCZUK RAGINA LENKUS RINKTIS DEMOKRATIJĄ

Lenkai, sekmadienį balsuosiantys per parlamento rinkimus, turės rinkti „demokratiją arba autoritarizmą“, penktadienį pareiškė Olga Tokarczuk (Olga Tokarčuk), ankstesnę dieną tapusi 2018-ųjų Nobelio literatūros premijos laureate.

„Man šie rinkimai yra svarbiausi nuo 1989-ųjų (kai žlugo komunistinis režimas)", – per lenkų naujienų televizijos TVN24 tiesioginę transliaciją iš Vokietijos miesto Diuseldorfo sakė O. Tokarczuk.

„Mums iškilęs aiškus pasirinkimas: ar balsuosime už Lenkiją, tolsiančią nuo Europos ir atidėsiančia į šalį demokratinės vertybes? Manau, tai pasirinkimas tarp demokratijos ir autoritarizmo“, – pridūrė ji.

„Balsuokime teisingai“, – paragino O. Tokarczuk. Šį jos pareiškimą daugelis vertina kaip paramą dabartinei Lenkijos centristų ir liberalų opozicijai.

Ši 57 metų vegetarė ir aplinkosaugos aktyvistė taip pat nevengdavo kritikuoti Lenkijos dešiniosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybės.

Mums iškilęs aiškus pasirinkimas: ar balsuosime už Lenkiją, tolsiančią nuo Europos ir atidėsiančia į šalį demokratinės vertybes?

Kritikai sako, kad šios partijos inicijuotos teismų reformos kertasi su teisinės valstybės principais, tolina Lenkiją nuo jos partnerių Europos Sąjungoje ir skatina šliaužiantį autoritarizmo įsigalėjimą. Vis dėlto PiS šalininkai giria šios partijos dosnias socialines programas, įskaitant populiarias išmokas vaikams, turinčias kurti veiksmingą socialinio saugumo tinklą.

„Dabar galvoju apie Lenkiją ir lenkus, išgyvenančius sudėtingą metą, susiduriančius su rinkimais, lemsiančiais demokratijos pavidalą, taip pat ar apskritai bus demokratija“, – rašytoja ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai AFP, praėjus kelioms valandoms po pranešimo, kad O. Tokarczuk laimėjo 2018 metų Nobelio literatūros premiją, kurios paskyrimas dėl skandalų buvo atidėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

nieko tokio

veganė lesbietiškumas

arba by...s arba -tarba....

lenkams vietoj nacionalinio katalikisko indentinteto ir nepriklausomybes --SNOBELIO laurete siulo ,,Jankiska demokratija su europiniu LGBT padazu.....

Anonimas

Susikisk ta savo pasvinkusia demokratija i pritukusi tarpkoji. Uzmusk demokrata ir liberasta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS