Naujoji Zelandija: vyriausybė ketina atšaukti rūkymo draudimą | Diena.lt

NAUJOJI ZELANDIJA: VYRIAUSYBĖ KETINA ATŠAUKTI RŪKYMO DRAUDIMĄ

Naujoji Naujosios Zelandijos vyriausybė, vos pradėjusi dirbti, sukėlė sveikatos ekspertų pasipiktinimą. Jau netrukus po prisaikdinimo pirmadienį konservatorių premjeras Christopheris Luxonas paskelbė, kad ketina atšaukti dalį drastiškų kovos su rūkymu įstatymų, priimtų pirmtakės kairiųjų vyriausybės.

Šiuo žingsniu koalicija, kuriai priklauso ir populistinė partija „NZ First“ (Naujoji Zelandija – pirmiausia“), nori finansuoti mokesčių mažinimą. Nerūkymo visuomenės šalininkai yra pasibaisėję.

Naujoji Zelandija, vadovaujant leiboristų premjerei Jacindai Arden, praėjusių metų gale priėmė novatorišką įstatymą, draudžiantį rūkyti asmenims, gimusiems nuo 2009 m. Remiantis šiuo įstatymu, jie visą gyvenimą negalėtų įsigyti tabako. Įstatymas numato ir nikotino kiekio mažinimą cigaretėse, taip pat tabako pardavimo vietų mažinimą. Jau 2025 m. šalyje turėtų būti iš esmės nerūkoma. Rūkymas yra dažniausia išvengiamų mirčių priežastis Naujojoje Zelandijoje.

Didžioji Britanija neseniai paskelbė, kad paseks Naujosios Zelandijos pavyzdžiu.

Nacionalinė maorių sveikatos organizacija „Hāpai Te Hauora“ paragino naująją vyriausybę dar kartą apsvarstyti įstatymo panaikinimo planus. Naujoji Zelandija dėl savo novatoriškų pastangų mažinti tabako vartojimą laikoma pavyzdžiu užsienyje, sakė laikinasis organizacijos vadovas Jasonas Alexanderis. „Negalime leisti, jog labiausiai pažeidžiami mūsų žmonės mokėtų kainą už mokesčių mažinimą, tam kad būtų patenkinti mūsų šalies turtingiausieji ir papildytos jų kišenės“, – kalbėjo jis. Naujosios Zelandijos aborigenai rūko daugiau nei likę šalies gyventojai ir ypač dažnai serga tabako sukeltomis ligomis.

Vyriausybės planus pasmerkė ir Naujosios Zelandijos astmos ir kvėpavimo ligų fondas. „Šis žingsnis ne tik žlugdo pažangą, kurią mes, kaip šalis, pasiekėme saugodami kvėpavimo takų sveikatą, bet ir užkrauna didesnę naštą mūsų sveikatos sistemai“, – pareiškė fondas.

Ch. Luxono Nacionalinė partija pareiškė, kad ir toliau sieks, kad mažėtų rūkalių gretos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kol

zmogus ruko - nevagia! Vyriausybes juk nemegsta konkurencijos!

Svarbu

Geriau tegul rūko lengvas cigaretes, nei vartoja narkotikus . Nes dabar tabaką pakeitė narkotikai, todėl mažindami tabako vartojimą užlipo ant meškos. Skirtumas didelis, nes nuo tabako neapsvaigsta, kaip būna nuo narkotikų. Gal norite patikrinti reakciją po 1 dozės narkotikų ir 1 cigaretės praėjus 5 minutėms po suvartojimo. Nebereiks jokių mokslinių tyrimų, kad sužinoti, kodėl pavartojus narkotikų negalima sėsti už vairo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS