Portugalijos prezidento rinkimus užtikrintai laimėjo M. Rebelo de Sousa | Diena.lt

PORTUGALIJOS PREZIDENTO RINKIMUS UŽTIKRINTAI LAIMĖJO M. REBELO DE SOUSA

  • 0

Portugalijos prezidento rinkimus sekmadienį tvirtai laimėjo centro dešiniojo sparno kandidatas, 67 metų teisės profesorius ir televizijos politikos analitikas Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza), surinkęs daugiau negu 52 proc. balsų, rodo duomenys, gauti suskaičiavus beveik visus balsalapius.

M.Rebelo de Sousa užsitikrino šalies vadovo postą surinkęs 52,78 proc. balsų ir smarkiai aplenkęs savo artimiausią varžovą – nepriklausomą kairiųjų pažiūrų politiką Antonio Sampaio da Novoą (Antoniju Sampaju da Novoją), už kurį balsavo 22,17 proc. rinkėjų, rodo rezultatai, gauti iš 97 proc. apygardų.

Kad laimėtų per pirmąjį ratą, kandidatas turėjo surinkti bent 50 proc. balsų.

Nors šis postas yra daugiausiai reprezentacinis, Portugalijoje prezidentas turi įgaliojimus spręsti dėl šalies trapios valdančiosios koalicijos ir paleisti parlamentą kilus politinei krizei.

Dėl šios priežasties rinkimų baigtis atidžiai stebima Europoje, nes prezidentas potencialiai gali daryti įtaką šalies ekonomikos strategijai.

Briuselis siekia užsitikrinti, kad 10,4 mln. gyventojų turinti Portugalija toliau griežtai laikytųsi taupymo politikos, tęsiant finansinio gelbėjimo programą, pagal kurią šiai šaliai buvo skirta 78 mlrd. eurų.

Po pernai spalį įvykusių rinkimų, kuriuose neišaiškėjo tvirtų nugalėtojų, Portugalijos socialistų mažumos vyriausybė dirba kliaudamasi netvaria koalicija su kraštutiniais kairiaisiais.

Socialisto premjero Antonio Costos (Antoniju Kostos) vyriausybė pažadėjo vykdyti nuosaikią programą ir laikytis Europos Sąjungos įpareigojimų dėl biudžeto.

Tačiau parlamente ji priversta kliautis komunistų ir žaliųjų bloko palaikymu, o ši frakcija neatsisako savo kritiško požiūrio į Europos biudžeto taisykles bei Portugalijos narystę NATO aljanse.

Profesorius Marcelo

M.Rebelo de Sousa, buvęs centro dešiniosios Socialdemokratų partijos vadovas, daugelio buvo laikomas aiškiu favoritu tarp dešimties kandidatų į prezidento postą.

Šio veikėjo, televizijos žiūrovams žinomo kaip „profesorius Marcelo“, populiarumą labiausiai lėmė dešimtmečius trukęs darbas žiniasklaidoje.

Jį palaiko dešiniosios partijos, bet M.Rebelo de Sousa tvirtina esantis visiškai nepriklausomas veikėjas ir žada vadovauti „nesiveldamas į peštynes“.

Prieš rinkimus jis žadėjo padaryti „viską, ką gali“, kad užtikrintų dabartinės vyriausybės stabilumą.

„Jis yra konsensuso kandidatas, nuosaikių pažiūrų veikėjas, už kurį balsavo ir kairiojo, ir dešiniojo sparno rinkėjai“, - sakė politikos analitikas Jose Antonio Passosas Palmeira (Žozė Antoniju Pasušas Palmeira).

Tačiau M.Rebelo de Sousos įvaizdis visuomenėje vertinamas skirtingai.

“Profesorius Marcelo yra geriausias kandidatas. Jis yra patyręs politikas, keliantis pasitikėjimą“, - sakė Lisabonoje savo balsą atidavęs 69 metų pensininkas Cesario Correia (Sezariju Korėja).

Tuo tarpu 57 metų buhalteris Jose Nascimento (Žozė Nasimentu) nebuvo toks tikras dėl M.Rebelo de Sousos tinkamumo vadovauti šaliai.

„Marcelo yra pramogų verslo atstovas, kuris žarsto pažadus į dešinę ir į kairę“, - sakė jis.

M.Rebelo de Sousa valstybės vadovo poste pakeis Anibalą Cavaco Silvą (Anibalą Kavaku Silvą) – konservatyvių pažiūrų prezidentą, dirbusį dvi penkerių metų kadencijas iš eilės ir nenoriai perdavusį valdžią kairiajai koalicijai, kurią jis laiko „nedarnia“.

Sekmadienį nebalsavo 52,1 proc. registruotų rinkėjų. Šįkart rinkėjai buvo šiek tiek aktyvesni negu per rekordiškai pasyvius ankstesnius prezidento rinkimus 2011 metais – tąsyk savo valios nepareiškė 53,5 proc. rinkėjų.

Išrinktasis prezidentas bus prisaikdintas kovo 9 dieną. Tačiau, kaip numato Portugalijos konstitucija, savo teise paleisti parlamentą jis negalės pasinaudoti iki balandžio, kai sukaks šeši mėnesiai po pastarųjų visuotinių rinkimų.

GALERIJA

  • Portugalijos prezidento rinkimus užtikrintai laimėjo M. Rebelo de Sousa
  • Portugalijos prezidento rinkimus užtikrintai laimėjo M. Rebelo de Sousa
  • Portugalijos prezidento rinkimus užtikrintai laimėjo M. Rebelo de Sousa
  • Portugalijos prezidento rinkimus užtikrintai laimėjo M. Rebelo de Sousa
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS