A. Navalnas kaltina M. Le Pen partiją korupcija, ryšiais su V. Putinu | Diena.lt

A. NAVALNAS KALTINA M. LE PEN PARTIJĄ KORUPCIJA, RYŠIAIS SU V. PUTINU

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas trečiadienį paragino Prancūzijos rinkėjus palaikyti dabartinį prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną) šį savaitgalį vyksiančiuose rinkimuose ir apkaltino jo kraštutinių dešiniųjų oponentės Marine Le Pen (Marin Le Pen) partiją korupcija ir ryšiais su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Suprantu situacijos ironiją: rusas politinis kalinys kreipiasi į Prancūzijos rinkėjus. Bet techniškai aš sėdžiu kalėjime pagal prancūzų kompanijos pareiškimą, mokiausi universitete prancūzų kalbą, o atvažiavęs į Paryžių bet kokiu oru ryšiu šaliką. Taigi, ši šalis man artima, aš pasistengsiu“, – skelbiama pirmojoje iš virtinės žinučių, paskelbtų jo paskyroje tviteryje.

„Tikrai ir nedvejodamas kviečiu prancūzus balandžio 24 dieną balsuoti už E. Macroną, bet noriu kreiptis į tuos, kurie neatmeta galimybės balsuoti už M. Le Pen“, – pridūrė jis.

Jo žinutės paskelbtos anglų, rusų ir prancūzų kalbomis.

A. Navalnas sakė buvęs „priblokštas“, kad M. Le Pen partija gavo 9 mln. eurų paskolą iš „liūdnai pagarsėjusios Putino pinigų plovimo kontoros“ – Pirmojo Čekijos ir Rusijos banko.

„Nė kiek neabejoju, kad derybos su šiais žmonėmis ir sandoriai su jais apėmė šešėlinę politinę dalį. Tai yra korupcija. Ir tai yra politinės įtakos pardavimas Putinui“, – rašoma kitoje 45-erių opozicijos veikėjo žinutėje.

Tai yra korupcija. Ir tai yra politinės įtakos pardavimas Putinui.

2014 metais Maskvos teismas pripažino A. Navalną kaltu dėl sukčiavimo ir Prancūzijos kosmetikos kompanijos „Yves Rocher“ lėšų grobstymo. Opozicionieriui buvo skirta pusketvirtų metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) 2017 metais nutarė, kad A. Navalno nuteisimas toje byloje buvo „savavališkas“.

Po A. Navalno apnuodijimo 2020-ųjų vasarą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) apkaltino jį pažeidus šios lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje, kur gydėsi dėl to apnuodijimo, jis neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti tarnyboje.

Opozicionierius dėl šio išpuolio kaltina Kremlių, pastarasis tai neigia.

Kremliaus kritikas buvo sulaikytas 2021 metų sausio 17 dieną vos atskridęs į vieną Maskvos oro uostą iš Vokietijos. Teismas lygtinę bausmę pakeitė realia įkalinimo bausme.

„Sirgsiu už Prancūziją, prancūzus ir E. Macroną“, – tviteryje parašė A. Navalnas.

Praėjusį mėnesį Rusijos teismas paskelbė, kad A. Navalnui skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė, kiek anksčiau pripažinus jį kaltu dėl lėšų grobstymo ir nepagarbos teismui, naują bausmę atliekant kolonijoje, kur sąlygos bus daug griežtesnės.

Iki įkalinimo A. Navalnas buvo pagrindinis Rusijos opozicijos veikėjas. Jo komanda paskelbė daugybę žurnalistinių tyrimų apie Rusijos elito turtus ir sisteminę valdžios korupciją. Šie tyrimai platformoje „YouTube“ sulaukdavo milijonų peržiūrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS