A. Navalnas: Rusijos pralaimėjimas kare Ukrainoje yra neišvengiamas | Diena.lt

A. NAVALNAS: RUSIJOS PRALAIMĖJIMAS KARE UKRAINOJE YRA NEIŠVENGIAMAS

Įkalintas Rusijos opozicijos politikas Aleksejus Navalnas pareiškė, kad Maskvos karinis pralaimėjimas Ukrainoje yra neišvengiamas, net jei Kremlius pasiųs daugiau karių į provakarietišką šalį.

46-erių vyras atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų turto pasisavinimu. Jo šalininkai tai laiko bausme už tai, kad jis metė iššūkį Kremliui.

Prieš pirmąsias Rusijos karo Ukrainoje metines paskelbtame pareiškime A. Navalnas teigė, kad Ukrainai turėtų būti leista pačiai spręsti savo likimą, o Maskva turėtų gerbti jos 1991 metais nustatytas sienas.

„Dešimčių tūkstančių Rusijos karių gyvybės buvo beprasmiškai sugriautos“, – sakė A. Navalnas prieš pirmąsias Rusijos puolimo Ukrainoje metines paskelbtame pareiškime.

„Galutinis karinis pralaimėjimas gali būti atidėtas šimtų tūkstančių papildomų rezervistų gyvybių kaina, tačiau apskritai jis yra neišvengiamas“, – sakė jis.

A. Navalnas pabrėžė, kad „dešimtys tūkstančių nekaltų ukrainiečių“ žuvo dėl to, kad 70-etis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „bet kokia kaina“ nori išlaikyti valdžią.

Jis teigė, kad Rusija turėtų gerbti 1991-ųjų Ukrainos sienas, į kurias įeina ir Krymas.

„Čia nėra apie ką diskutuoti, – sakė jis ir pridūrė, kad XXI amžiuje valstybių sienos negali būti keičiamos dėl karo. –Turėtume būti Europos dalis ir eiti Europos vystymosi keliu.“

Kremliaus priešininkas pabrėžė, kad Maskva turėtų „palikti Ukrainą ramybėje“ ir, kai kovos baigsis, padengti karo nuniokotos šalies nuostolius.

Pasak opozicionieriaus, Rusijai reikia parlamentinės respublikos, o V. Putino „diktatūra“ turėtų būti užbaigta bei surengti laisvi rinkimai.

2020 metais A. Navalnas buvo nunuodytas sovietų gamybos nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Jis vos liko gyvas ir apkaltino Rusijos prezidentą prisidėjus prie išpuolio.

Vyras gydėsi Vokietijoje, o 2021-ųjų sausį grįžo į Rusiją, kur nusileidęs Maskvos oro uoste buvo suimtas.

Gairės: Aleksejus Navalnas, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS