Maskvos teismas paliko galioti sprendimą dėl A. Navalno įkalinimo | Diena.lt

MASKVOS TEISMAS PALIKO GALIOTI SPRENDIMĄ DĖL A. NAVALNO ĮKALINIMO

Maskvos apeliacinis teismas šeštadienį atmetė Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apeliaciją dėl laisvės atėmimo bausmės, jam paskirtos praeitą mėnesį grįžus į Rusiją po gydymosi Vokietijoje.

Teisėjas Dmitrijus Balašovas nesutiko patenkinti apeliacijos dėl vasario 2-ąją paskelbtos nutarties, kad vienoje A. Navalnui iškeltoje byloje 2014 metais paskirta lygtinė bausmė turi būti paskirta realiu laisvės atėmimu.

„Advokatų apeliacinius skundus nuspręsta netenkinti“, – sakoma teismo sprendime.

Teisėjas nutarė įskaityti į bausmės laiką šešias savaites trukusį A. Navalno namų areštą, todėl jis bus pasiųstas į pataisos koloniją kiek daugiau kaip pustrečių metų. Be to, kadangi jo nusikaltimas nelaikomas sunkiu, A. Navalnas turės teisę jau po mėnesio pateikti prašymą paleisti jį pirma laiko.

44 metų kovotojas su korupcija ir garsiausias prezidento Vladimiro Putino opozicionierius A. Navalnas buvo sulaikytas sausio 17 dieną, vos atskridęs į vieną Maskvos oro uostą iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusių metų vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl šio apnuodijimo jis kaltina Kremlių ir Federalinę saugumo tarnybą (FSB).

Stovėdamas stikliniame kaltinamųjų narve A. Navalnas šypsojosi, mojavo ir laikė iškėlęs du pirštus kaip pergalės simbolį.

„Nė kiek nesigailiu“

Sakydamas baigiamąją kalbą A. Navalnas sakė nesigailintis savo sprendimo grįžti į Rusiją.

„Biblijoje sakoma: palaiminti alkstantys ir trokštantys teisingumo – jie bus pasotinti, – jis sakė teismui. – Nė kiek nesigailiu, kad grįžau... Esu patenkintas, kad sunkiu momentu nepažeidžiau šio priesako.“

Jis taip pat citavo knygų apie Harį Poterį ir animacinės komedijos „Rikas ir Mortis“ (Rick and Morty) personažus, ragindamas Rusijos žmones priešintis valdžios spaudimui ir raginti Kremlių kurti sąžiningesnę bei labiau klestinčią visuomenę.

„Vyriausybės siekis – jus įbauginti ir tuomet įtikinti, kad esate vieni. Mūsų Voldemortas savo rūmuose taip pat nori, kad jausčiausi atskirtas“, – kalbėjo A. Navalnas, turėdamas galvoje prezidentą Vladimirą Putiną.

„Gyventi reiškia rizikuoti visada ir viskuo, – tęsė jis. – Priešingu atveju esi tik vangi krūva atsitiktinai susijungusių molekulių, plaukiančių pasroviui Visatoje.“

A. Navalnas jam skirtą įkalinimo bausmę vadino „absurdu“ ir ragino Rusijos žmones siekti padaryti savo šalį geresnę.

„Rusija turi būti ne vien laisva, bet ir laiminga“, – pabrėžė jis.

Teisėjui ir prokurorams jis sakė, kad jų gyvenimas pasikeitusioje Rusijoje būtų daug geresnis.

„Noriu jums, prokurorui ir visiems žmonėms pasakyti: svarbu nebijoti žmonių, norinčių pasiekti tiesą. Pagalvokite patys: koks geras būtų jūsų gyvenimas be šių melagysčių, be šio melo!“ – kalbėjo A. Navalnas.

Tuo metu prokurorai pareiškė, kad A. Navalnas elgiasi, tarsi būtų aukščiau įstatymų ir turėtų „išskirtinę teisę elgtis kaip tinkamas“.

Kiek anksčiau opozicionieriaus gynėjai teigė naujienų agentūrai „Interfax“, kad ir toliau dės visas pastangas, kad A. Navalnas būtų paleistas ir kas kreipsis į Europos Tarybos Ministrų Komitetą dėl Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) reikalavimo nevykdymo.

Šeštadienį A. Navalnas bus atgabentas į dar vieną teismo posėdį kitame procese, kur jis kaltinamas apšmeižęs 94 metų karo veteraną. A. Navalnas savo „Twitter“ žinutėje pavadino jį „išdaviku“, kai veteranas pasirodė prokremliškame Konstitucijos pataisas reklamuojančiame vaizdo klipe.

Prokurorai reikalauja, kad A. Navalnui būtų skirta 950 tūkst. rublių (10,6 tūkst. eurų) bauda. Jie taip pat siekia, kad 2014 metais skirta lygtinė bausmė būtų pakeista realia laisvės atėmimo bausme, nes A. Navalno žinutė buvo paskelbta nesibaigus jo bandomajam laikotarpiui.

A. Navalnas ir jo šalininkai teigia, kad naujausi teismo nutarimai ir kelios kitos prieš jį iškeltos bylos tėra pretekstas sustabdyti jo vykdomus antikorupcinius tyrimus bei sužlugdyti jo politines ambicijas.

Vakarai spaudžia A. Navalną paleisti

Per vėliausią teismo posėdį dėl veterano apšmeižimo A. Navalnas paklausė teisėjos, ar ji negalėtų rekomenduoti raugintų agurkų recepto, nes „apie teisinius reikalus su jumis diskutuoti beprasmiška“.

Rusija pastarosiomis savaitėmis buvo spaudžiama Vakarų šalių paleisti A. Navalną.

Po apnuodijimo rugpjūtį opozicionierius kelis mėnesius gydėsi Vokietijoje. Rusija ne kartą tvirtino neturinti su šiuo incidentu nieko bendra.

A. Navalno suėmimas jam grįžus į Rusiją išprovokavo masinius protestus visoje šalyje, per kuriuos buvo sulaikyta daugiau kaip 10 tūkst. žmonių. Europos Sąjunga perspėjo galinti paskelbti naujų sankcijų Maskvai.

EŽTT šią savaitę paskelbė, kad Rusija privalo nedelsdama paleisti A. Navalną, bet rusų Teisingumo ministerija šį reikalavimą iškart atmetė.

A. Navalno įkalinimas paaštrino Maskvos santykių su Vakarais krizę, besitęsiančią nuo Krymo aneksijos 2014 metais.

ES užsienio reikalų ministrai, svarstantys naujas sankcijas Rusijai, sekmadienį planuoja susitikti Briuselyje su dviem svarbiais A. Navalno bendražygiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Klp

Tegul sėdi saugiau bus.

Kęstas

Lietuvos politikai veikia - daro perversmus Ukrainoje (taip vadinami Maidanai), Rusijoje ir Baltarusijoje. Perversmas Ukrainoje laikinai ir dalinai pavyko Lvovo nacionalistų dėka (be strateginės jūrų bazės Krymo ir pramonės centro Donbaso). Perversmai Rusijoje ir Baltarusijoje nepavyko. Rusijai ir Baltarusijai tokia Lietuvos politikų veikla nepatiko, gavome atsakomųjų sankcijų. Rusija nustojo pirkti mūsų sūrius, dešras ir kitus maisto produktus. Todėl nyksta Lietuvos maisto pramonė. Kartu nyksta ir Lietuvos kaimas, kuris pardavinėjo žaliavą mūsų maisto pramonei. Laukai netenka derlingumo ir virsta dykuma. Kas turi prisiimti atsakomybę už tai? Lietuvos politikai. Dabar sankcijomis atsako ir Baltarusija. Mūsų vienintelis Klaipėdos uostas ir mūsų geležinkeliai netenka krovinių iš Baltarusijos. Ir vėl daugybė lietuvių netenka darbo. Kas turi prisiimti atsakomybę už tai? Lietuvos politikai. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Atsibodo juodai

Kiek galima psichoti dėl kažkokio agento .....ką jis šventasis....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS