Nė 100 gyventojų neturintis kaimas Vokietijoje taps ES centru | Diena.lt

NĖ 100 GYVENTOJŲ NETURINTIS KAIMAS VOKIETIJOJE TAPS ES CENTRU

Dienos, kai Jungtinė Karalystė paliks ES, laukia ne tik aršiausi "Brexit" šalininkai. Verslo grupės Senajame žemyne galvoja apie sumažėsiantį konkurentų būrį, politikai – apie perkeliamas investicijas. Mintimis apie "Brexit" gyvena ir toli nuo aukštosios politikos esantis Gadhaimo kaimas Vokietijoje. Netrukus jis taps ES centru.

(Beveik) užmirštas kraštas

Kad pasiektų nė 100 gyventojų neturintį kaimą Bavarijoje, Austrijos laikraščio "Der Standard" korespondentei teko įveikti ne ką mažiau komplikuotą kelią nei "Brexit" entuziastams.

Berlyne gyvenanti žurnalistė traukiniu nuvyko į Viurcburgą, iš ten – regioninio susisiekimo traukinys nuveža į Faitšiochhaimo priemiestį. Galiausiai – kad nereikėtų kelių kilometrų pėdinti per laukus – vietos mero automobiliu ji nukanka iki Europos "bambos". Tiksliau, taško, esančio vos 70 gyventojų turinčio Gadhaimo kaimo ribose, 9°54’07" Rytų ilgumos ir 49°50’35" Šiaurės platumos, kuris po "Brexit" atomazgos taps ES centru.

Prieš dvejus metus, kai per radiją išgirdo, kad ES centras pasislinks į jo aprėpties teritoriją, vietos meras Jürgenas Götzas žinią palaikė balandžio 1-osios pokštu. Tačiau juokelis pasirodė esąs labai rimta informacija, paremta Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto skaičiavimais. Iš plokštės išpjaunama ES išorinės sienos kontūrus atitinkanti figūra, ji pakabinama ant virvelės, o taškas, prie kurio prikabinus plokštė pasiekia pusiausvyrą, ir laikomas teritorijos geografiniu centru.

Labai paieškojus, net ir dabar šioje nuo vėlyvojo neolito laikų apgyvendintoje vietovėje galima rasti kai ką įdomaus. Pavyzdžiui, dar XV a. statytą, tačiau daug kartų perstatytą Šv.Morkaus katalikišką koplyčią. Kelis italų restoranus, jaukius mažučius viešbučius, siūlančius pasivaikščiojimus su vaistažolių žinovais. Vos už 3 km – Faitšiochhaimo dvaras su vienu gražiausių Vokietijoje rokoko sodu. Kiek toliau – Maino pakrantė. Kiek akys užmato – ūkininkų laukai.

Jei mes nebūsime pasirengę naujajam įvykiui, po "Brexit" visi juoksis iš mūsų.

Keliauja ne pirmą kartą

ES geografinis centras keliauja ne pirmą kartą. Plečiantis bloko teritorijai jis persikėlė iš Prancūzijos į Belgiją, tada – į Vokietiją. 1995–2004 m. ES centras buvo netoli Viruanvalio Belgijoje. Vėliau dvejiems metams persikėlė į Klainmaišaidą (Reino-Pfalco žemė Vokietijoje). Tarp šeštojo ES plėtros etapo 2007-aisiais ir Kroatijos narystės ES centras buvo Heseno žemėje, Gelnhauzene (Vokietijoje).

Nuo 2013-ųjų liepos 1 d. taškas persikėlė į Ašafenburgą – ES geografinio centro statusą savo istorijoje įrašė Vesterngrundas. Kai Majoto salyno gyventojai balsavo už tai, kad sala taptų Prancūzijos departamentu, ES centras pasislinko 500 m. Naujausia centro kelionė bus kiek tolimesnė – 56 km į pietryčius.

Jei "Brexit" žlugs, šio taško koordinatės nepasikeis. Jei Karalystė išstos, Gadhaime išauš turistų rojus. Ne be reikalo vietos žmonės jau miega neramiai. Chaosas dėl būsimos ES sudėties susipina su mintimis apie būsimąjį kaimo statusą ir jo įtaką kasdienybei. Kitaip nei kur nors kitur Vokietijos provincijoje, Gadhaimas nuosekliai stebi batalijas tarp Londono ir ES, o pagrindinės šio fronto kovotojos, ką tik premjerės postą palikusios Theresos May veidą žino taip pat gerai kaip Vokietijos politikų.

Ruošiasi turistų antplūdžiui

"Jei mes nebūsime pasirengę naujajam įvykiui, po "Brexit" visi juoksis iš mūsų", – sako J.Götzas. Tiesa, šis pasirengimas šiek tiek primena turtingos tetulės laukimą: ji paskelbė, kad atvyks, tačiau nesiteikė įvardyti tikslios datos. "Dėl visa pikto paruošiate vieną kitą patiekalą, tačiau nepersistengiate: kad netektų išmesti, jei viešniai nepasirodžius nepajėgsite visko patys suvalgyti.

Taigi, vietos valdžia ruošiasi santūriai. Iš ūkininkės, kurios lauke kaip tik ir yra naujasis ES centras, penkeriems metams išsinuomojo žemės rėžį, jame pastatė suoliuką, stalą – kad rūpestingi turistai ar pro šalį keliaujantys dviratininkai galėtų ramiai suvalgyti sumuštinį.

Į tiksliausią būsimo ES centro tašką nuritintas vietinės kilmės akmuo, įsmeigta baltos ir raudonos spalvų kartis. Ateityje čia galbūt plazdės ES vėliava, žydės gėlės, apie šią vietą bus išleista lankstinukų užsienio kalbomis.

"Vietovė ypač vaizdinga, kai sėdi ant suolo, o už kalvų nusileidžia saulė", – naujuoju traukos centru džiaugiasi meras. Ateityje čia, žinoma, bus ir autobusų aikštelė – juk į Gadhaimą plūstelės minios smalsuolių.

Apie tai, kas laukia, kaimynams gali papasakoti Vesterngrundo, kuris ES geografiniu centru yra pastaruosius kelerius metus, merė Brigitte Heim. Ji skaičiuoja, kad dėl šios priežasties į Vesterngrundą kasmet atvyksta 10 tūkst. turistų.

Kad ir kaip gaila bus prarasti garbingą ES "bambos" statusą, anot B.Heim, vietos žmonės seniai suprato, kad jis – dovana, kurią teks perleisti kitiems. Tačiau skaudžiausia esą prarasti šį statusą ne todėl, kad ES išplėtė savo teritoriją, bet dėl atvirkštinio proceso.

O kas, jei britai paskutinę akimirką suplėšys savąjį bilietą ir pasiliks ES? Planų įrengti Gadhaime su ES susijusį traukos centrą J.Götzas nežada atsisakyti: tuomet čia būsiąs memorialas ES vienybei.

GALERIJA

  • Nė 100 gyventojų neturintis kaimas Vokietijoje taps ES centru
  • Nė 100 gyventojų neturintis kaimas Vokietijoje taps ES centru
  • Nė 100 gyventojų neturintis kaimas Vokietijoje taps ES centru
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Kažkas maišo ES centrą su Europos centru... o kai Rusija į ES įstos?..

Kaip buvo?

Lietuvoj buvo 1995ais???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS