Netikėtam V. Zelenskio vizitui į Vašingtoną buvo rengiamasi kelis mėnesius | Diena.lt

NETIKĖTAM V. ZELENSKIO VIZITUI Į VAŠINGTONĄ BUVO RENGIAMASI KELIS MĖNESIUS

Idėja apie drąsią Volodymyro Zelenskio karo meto kelionę į Vašingtoną sklandė jau kurį laiką iki pranešimų apie Ukrainos prezidento vizitą, pasirodžiusių likus vos kelioms valandoms iki jo atvykimo.

Spalio mėnesį aukščiausiojo lygio susitikime Zagrebe JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) su savo kolega iš Ukrainos parlamento aptarė galimybę V. Zelenskiui kreiptis į Jungtinių Valstijų Kongresą. Amerikiečių prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos pareigūnai kelis mėnesius taip pat kalbėjosi su Ukraina apie V. Zelenskio vizitą Baltuosiuose rūmuose, tikėdamiesi, jog jis įvyks iki metų pabaigos, kad būtų pasiųstas nedviprasmiškas paramos signalas prieš sunkią žiemą.

Anksčiau V. Zelenskis J. Bidenui ir kitiems aukšto rango pareigūnams buvo užsiminęs, kad kai tik bus tinkamas metas jam keliauti, jis pirmiausia norėtų apsilankyti JAV, sakė vienas amerikiečių pareigūnas, informuotas apie šiuos pokalbius. Tad gruodžio 11 dieną per abiejų prezidentų pokalbį telefonu J. Bidenas pakartojo kvietimą.

Šį kartą, kaip sakė V. Zelenskis J. Bidenui, metas vizitui buvo tinkamas.

„Labai norėjau atvykti anksčiau. Ponas Prezidentas apie tai žino, bet negalėjau to padaryti, nes situacija buvo labai sudėtinga“, – trečiadienį Ovaliajame kabinete kalbėjo V. Zelenskis. Pasak Ukrainos lyderio, kelionė galėjo įvykti dabar, nes „mes kontroliavome situaciją ir... visų pirma, dėl jūsų paramos“.

Apie slaptos V. Zelenskio kelionės į Vašingtoną planavimą papasakojo su anonimiškumo sąlyga kalbėję N. Pelosi padėjėjas ir du pareigūnai, kurių vienas eina svarbias pareigas administracijoje. Pradėjus planuoti, V. Zelenskio 10 valandų trukmės vizitas, apėmęs susitikimą su J. Bidenu Ovaliajame kabinete, bendrą spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose ir kalbą JAV Kongrese, kur dauguma narių palaikė ukrainiečių lyderį, buvo greitai suorganizuotas.

Labai norėjau atvykti anksčiau. Ponas Prezidentas apie tai žino, bet negalėjau to padaryti, nes situacija buvo labai sudėtinga.

Gruodžio 11 dieną abiem prezidentams aptarus šią kelionę, gruodžio 14-ąją Baltieji rūmai išsiuntė oficialų kvietimą, teigė administracijos aukšto rango pareigūnas. Penktadienį V. Zelenskis priėmė kvietimą, o vizitas buvo patvirtintas po dviejų dienų – tuomet Baltųjų rūmų pareigūnai pranešė N. Pelosi biurui apie Ukrainos lyderio kelionės planus.

„Džiaugiuosi, kad galėjote atvykti, – trečiadienį V. Zelenskiui pasakė J. Bidenas. – Man garbė būti šalia jūsų, vieningai ginantis nuo žiauraus, brutalaus karo, kurį vykdo [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas.“

Tai, ką pasaulis matė trečiadienį, vyko pagal JAV ir Ukrainos pareigūnų kruopščiai parengtą planą, kaip greitai ir saugiai nuvežti V. Zelenskį į Vašingtoną jo pirmosios žinomos kelionės į užsienį nuo Rusijos invazijos pradžios.

Kaip pranešė privatus Lenkijos transliuotojas TVN24, Ukrainos prezidentas anksti trečiadienį atvyko į geležinkelio stotį pasienio mieste Peremislyje, kur atvyksta daug karo pabėgėlių. Lydimas JAV ambasadorės Ukrainoje Bridget Brink (Bridžet Brink), V. Zelenskis JAV ambasados automobiliu buvo nuvežtas į Žešuvo oro uostą, kur įlipo į amerikiečių oro pajėgų lėktuvą ir be persėdimų nuskrido į JAV. Andrewso (Endriuso) oro pajėgų bazėje V. Zelenskio lėktuvas nutūpė netrukus po vidurdienio.

V. Zelenskį į JAV skraidino lėktuvas, kuriuo paprastai skraido JAV aukščiausio rango pareigūnai, išskyrus prezidentą ir viceprezidentą. Baltieji rūmai apie būsimą V. Zelenskio vizitą viešai paskelbė tik trečiadienį 1 val. nakties (8 val. Lietuvos laiku) – laukė, kol V. Zelenskis bus saugiai išvykęs iš Ukrainos.

Vos tik V. Zelenskį atskraidinęs lėktuvas nusileido, pradėjo veikti Slaptosios tarnybos apsauga, kaip paprastai daroma lankantis valstybių vadovams.

Kaip sakė administracijos aukšto rango pareigūnas, JAV glaudžiai konsultavosi su V. Zelenskiu dėl jo saugumo.

Tuo tarpu N. Pelosi, kuri pastaraisiais mėnesiais keliavo po pasaulį aršiai gindama Ukrainą, taip pat kelis mėnesius ruošė dirvą V. Zelenskio kalbai JAV Kongrese.

Spalį ji dalyvavo susitikime Zagrebe V. Zelenskio ir Ukrainos parlamento pirmininko Ruslano Stefančuko kvietimu. Ten V. Zelenskis kalbėjo apie „laisvojo pasaulio nepajudinamo solidarumo su Ukraina svarbą“ ir šią jo kalbą N. Pelosi akcentavo savo kvietime Ukrainos prezidentui.

Grįžusi iš Kroatijos JAV Atstovų Rūmų pirmininkė pradėjo aptarinėti V. Zelenskio kreipimosi į Kongresą idėją ir apie savo pokalbius užsienyje informavo kitus Kongreso vadovus – Senato daugumos lyderį Chucką Schumerą (Čaką Šumerą), Atstovų Rūmų mažumos lyderį Keviną McCarthy (Keviną Makartį) ir Senato mažumos lyderį Mitchą McConnellą (Mičą Makonelą). Ji paprašė jų paramos Ukrainos vadovo apsilankymui Kapitolijuje.

Trečiadienį N. Pelosi, likus vos kelioms dienoms iki Atstovų Rūmų kontrolės perdavimo respublikonams, pagaliau pasveikino V. Zelenskį Kapitolijuje ir pavadino tai privilegija bei „didžiuliu pasididžiavimu“.

Ukrainos lyderis Kapitolijuje apsilankė JAV įstatymų leidėjams rengiantis suteikti papildomą 45 mlrd. dolerių (42,3 mlrd. eurų) pagalbą Ukrainai. „Jūsų vizitas vyksta tuo metu, kai Kongresas rengiasi priimti dar vieną svarbų saugumo, ekonominės ir humanitarinės pagalbos paketą, – sakė N. Pelosi V. Zelenskiui. – Tikimės, kad per artimiausias 48 valandas tai bus padaryta.“

Prieš V. Zelenskio išvykimą iš Ukrainos jo paties žodžiuose buvo galima įžvelgti užuominų, kad gali būti rengiama netikėta kelionė į užsienį.

Antradienį V. Zelenskiui lankantis kovų epicentre atsidūrusiame Bachmute Ukrainos rytinėje Donecko srityje, jam buvo įteikta Ukrainos vėliava. Tuomet jis pažadėjo, kad perduos vėliavą „nuo vaikinų Kongresui, Jungtinių Valstijų prezidentui“.

Trečiadienio vakarą JAV Kongrese V. Zelenskis perdavė vėliavą su Ukrainos karių, kovojančių fronto linijose, parašais.

„Jie paprašė manęs atvežti šią vėliavą jums, JAV Kongresui, Atstovų Rūmų nariams ir senatoriams, kurių sprendimai gali išgelbėti milijonus žmonių, – paskelbė V. Zelenskis, sakydamas paskutinius žodžius įstatymų leidėjams. – Tad tegu šie sprendimai būna priimti. Tegu ši vėliava lieka su jumis. Ponios ir ponai, ši vėliava yra mūsų pergalės šiame kare simbolis“.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Vašingtonas, vizitas, pasiruošimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS