Niujorke žurnalistams įteikti spaudos laisvės apdovanojimai | Diena.lt

NIUJORKE ŽURNALISTAMS ĮTEIKTI SPAUDOS LAISVĖS APDOVANOJIMAI

  • 1

Niujorke įsikūręs Komitetas žurnalistams ginti (CPJ) savo metinius Tarptautinius spaudos laisvės apdovanojimus antradienį įteikė žurnalistams iš Indijos, Salvadoro, Turkijos ir Egipto – už jų įsipareigojimą spaudos laisvei nepaisant grasinimų mirtimi, kalinimo ir tremties.

Šios nevyriausybinės organizacijos vykdomasis direktorius Joelas Simonas (Džoelas Saimonas) sakė, kad grėsmė žurnalistikai didėja visame pasaulyje, įskaitant Jungtines Valstijas, kur prezidento rinkimus laimėjo respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), pagrindinės srovės žiniasklaidą vadinęs apgavikiška ir po rinkimų nesurengęs nė vienos spaudos konferencijos.

„Tai labai bauginanti, priešiška aplinka, – prieš ceremoniją sakė J. Simonas. – Nelyginsime su kai kuriais iš dalykų, kuriuos pamatysime šįvakar, bet klimatas tikrai pasikeitė. Faktas, kad mes čia gyvename šiame (JAV konstitucijos) 1-osios pataisos rojuje, gindami labiau pažeidžiamų kolegų visame pasaulyje teises. Šis atotrūkis reikšmingai sumažėjo.“

Indijos naujienų svetainei Scroll.In dirbanti Malini Subramaniam buvo puldinėjama policijos ir agresyvių gyventojų, nes kritiškai rašė apie žmogaus teisių pažeidimus Čhatysgarho valstijos Bastaro rajone. Ji sakė, jog gautas apdovanojimas yra svarbus norint pasiųsti žinią vyriausybei, kad ji yra stebima.

„(Tai) taip pat svarbu tiems žurnalistams, kurie yra čia. Net jei tokiai mažai vietai kaip Bastaras Čhatysgarhe buvo skirta dėmesio tarptautinėje žiniasklaidoje, faktas, kad jų situacija buvo suprasta ir savaime yra labai gerai“, – sakė M. Subramanian.

Grasinimai mirtimi

Taip pat buvo apdovanotas salvadorietis Oscaras Martinezas (Oskaras Martinesas), padėjęs įsteigti pirmojo centrinės Amerikos interneto žurnalo „El Faro“ tiriamąjį padalinį „Sala Negra“. O. Martinezas buvo priverstas trims savaitėms pabėgti iš Salvadoro dėl grasinimų mirtimi, kurių sulaukė tirdamas aštuonių įtariamų gaujos narių žūtį policijos rankose.

Apdovanotas Turkijos dienraščio „Cumhuriyet“ vyriausiasis redaktorius Canas Dundaras (Džanas Diundaras) 2015 metų lapkričio 26 d. buvo areštuotas dėl paskelbto straipsnio, kuriame tvirtino, kad vyriausybės žvalgybos tarnyba siekė nusiųsti ginklų Sirijos sukilėlių grupuotėms. Jis buvo apkaltintas valstybės paslapčių atskleidimu, šnipinėjimu ir pagalba teroristinei grupuotei, ir nuteistas kalėti penkerius metus. Kol kas jis kalėjime praleido 92 dienas ir dabar laisvėje laukia, kol bus išnagrinėta jo apeliacija.

Nuo 2013 metų rugpjūčio 14 dienos kalinamas egiptiečių fotografas Abou Zeidas (Abu Zeidas) apdovanojimo ceremonijoje nedalyvavo. Jis buvo apkaltintas ginklų laikymu, nužudymu ir bandymu nužudyti, taip pat dėl dalyvavimu neteisėtuose susirinkimuose – kaip ir šimtai protestuotojų, dalyvavusių nušalintojo prezidento Mohamedo Mursi (Mohamedo Mursio) šalininkų susirėmimuose su Egipto saugumo pajėgomis. Jis pats visus kaltinimus neigia.

CNN žurnalistė Christiane Amanpour (Kristian Amanpur) gavo Burtono Benjamino (Bertono Bendžamino) atminimo apdovanojimą už išskirtinius ilgalaikius pasiekimus spaudos laisvės srityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tai politizuota kontora, nieko bendro su spados laisve neturi. Eiliniai spec. tarnybų klapčiukai. Labai teisingai Trampas apibūdino JAV spaudą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS