Nobelio taikos premija – už žiniasklaidos laisvę, Baltarusijos opozicijai ar G. Thunberg? | Diena.lt

NOBELIO TAIKOS PREMIJA – UŽ ŽINIASKLAIDOS LAISVĘ, BALTARUSIJOS OPOZICIJAI AR G. THUNBERG?

Žiniasklaidos laisvę ginančios organizacijos, Baltarusijos opozicijos lyderiai ir tokie klimato aktyvistai kaip Greta Thunberg (Greta Tunberg) yra minimi tarp kandidatų Nobelio taikos premijai, kurios laureatas bus paskelbtas penktadienį, gauti.

Prieš ryškiausią Nobelio premijų sezono įvykį – prestižinį taikos premijos paskyrimą – visada kyla gausybė spėlionių.

Tačiau nugalėtoją galima tik nuspėti.

Jokio galutinio kandidatų sąrašo nėra. Žinoma tik tai, kad šiemet premijai pateikti 329 pasiūlymai, o nominuotųjų tapatybės bus laikomos paslaptyje dar 50 metų.

Šio prestižinio apdovanojimo įvaizdis pastaraisiais metais smarkiai nukentėjo, kai vienas iš buvusių Nobelio taikos premijos laureatų Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas (Abijus Ahmedas) įsivėlė į karą.

Kita premijos laureatė nušalinta Mianmaro lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) buvo kaltinama, kad teisino kampaniją prieš jos šalies rohinjų mažumą.

Šiemet ekspertai sutaria, kad pažangos taikos procesuose visame pasaulyje beveik nėra.

Todėl Nobelio premijų stebėtojai tarp potencialių premijos laureatų mini tokias žiniasklaidos laisvę ginančias nevyriausybines organizacijas kaip „Žurnalistai be sienų“ (RSF) ir Komitetas žurnalistams ginti (CPJ) arba su korupcija kovojančią „Transparency International“.

Nepriklausoma žiniasklaida „tiesiogiai prisideda prie to, kad vyriausybės ir judėjimai būtų atskaitingi“, ir kovoja su „didėjančiu iššūkiu (kurį kelia) netikros naujienos ir dezinformacija“, sakė Oslo taikos tyrimų instituto (PRIO) vadovas Henrikas Urdalas.

Baltarusijos opozicija, klimato aktyvistai

Tarp galimų šių metų Nobelio taikos premijos laureatų minima taiki Baltarusijos opozicija, pasmerkusi 2020 metų rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimus, kurių nugalėtoju pasiskelbė ilgametis šalies autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, nepertraukiamai vadovaujantis Baltarusijai nuo 1994 metų.

Sviatlana Cichanouskaja, tapusi pagrindine opozicijos kandidate prezidento rinkimuose vietoje įkalinto savo vyro, dabar vadovauja opozicijai iš Lietuvos.

39 metų S. Cichanouskaja apdovanojimą gali gauti viena arba drauge su opozicionierėmis Maryja Kalesnikava ir Veranika Capkala.

„Tai būtų tvirtas pareiškimas, pabrėžiantis moterų vaidmenį, demokratiją ir taikų pasipriešinimą“,- sakė Švedijos profesorius ir konfliktų tyrinėtojas Peteris Wallensteenas (Peteris Valenstinas).

„Premija Sviatlanai taip pat būtų netiesioginė kritika [Kremliaus šeimininkui Vladimirui] Putinui“, nes Rusija yra pagrindinė Baltarusijos režimo rėmėja, pabrėžė istorikas Asle Sveenas (Aslė Svenas).

Tačiau A. Sveenas būtų linkęs daugiau statyti už G. Thunberg, jauną švedų klimato aktyvistę.

Dėmesys klimato apsaugai būtų laikomas rimtu signalu likus kelioms savaitėms iki Glazge rengiamo klimato viršūnių susitikimo COP26 ir praėjus dviem mėnesiams po nerimą keliančios JT ataskaitos dėl klimato kaitos paskelbimo.

Nobelio fizikos premija buvo šiemet buvo skirta už „novatoriškus indėlius didinant mūsų supratimą apie sudėtingas fizikines sistemas“, be kita ko, padedančius geriau suprasti mūsų planetos klimato raidą, antradienį paskelbė Nobelio komitetas.

„Tai yra svarbiausia problema šiuo metu“, – pridūrė A. Sveenas.

Tarp galimų laureatų taip pat minimi Jungtinių Tautų Bendroji klimato kaitos konvencija (JTBKKK) ir JT klimato programos vadovė Patricia Espinosa (Patrisija Espinosa).

Gyvai ar internetu?

Nors anksčiau buvo manoma, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) turi daug šansų laimėti šią premiją, pastaruoju metu ji sulaukia kritikos dėl per lėto vakcinų nuo COVID-19 platinimo per pasaulinę programą COVAX neturtingoms šalims.

Tačiau organizacija vis tiek išlieka tarp šio apdovanojimo favoritų.

Vis dėlto COVID-19 pandemija šiais metais beveik neturėjo įtakos nominacijų teikimui Nobelio premijos komitetui Osle, sakė Norvegijos Nobelio instituto direktorius Olavas Njolstadas (Olavas Niolstadas).

„Galima būtų taip pagalvoti, bet mes galime juos suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Tarp kitų šiais metais daug šurmulio, nors ir mažesniu mastu, sukėlusių vardų yra „Robotų žudikų stabdymo kampanija“ – Norvegijos taikos tarybos favoritė, garsus Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas ir darbą baigianti Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Pernai premija atiteko Pasaulio maisto programai, didžiausiai pasaulio humanitarinei organizacijai, kovojančiai su badu mūsų planetoje.

Praėjusiais metais dėl koronaviruso pandemijos organizatoriams teko atsisakyti tradicinio kiekvieną gruodį rengiamo banketo Nobelio taikos premijos laureato pagerbimui Osle. Gali būti, kad jo nebus ir šiemet.

Stokholme, kur teikiamos premijos už pasiekimus medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir ekonomikos srityse, šiemet, antrus metus iš eilės, buvo atsisakyta šių ceremonijų. Apdovanojimai laureatams bus įteikti jų šalyse.

Artimiausiomis dienomis Norvegijos Nobelio institutas turės nuspręsti, ar šių metų ceremonija vyks nuotoliniu būdu internetu, ar kaip įprasta.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Nei vienai tai kvaišai, net Nasralnui neskyrė.....galėtų nebent mūsų tatukas savo premiją jiems paskirti.

NA IR "LYGIS"...

Nobelis tikriausiai grabe vartosi. Viena bemokslė, kurios pagalba kai kas daro milijonus. Na o Cichanovskaja...apsišaukėlė namų šeimininkė, kurios vieta virtuvėje...

Nesuprantu

Tiunberg,vaikas,kodel nebuna mokykloje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS