Nobelio taikos premijos laureatės sūnus: didžiuojuosi savo mama | Diena.lt

NOBELIO TAIKOS PREMIJOS LAUREATĖS SŪNUS: DIDŽIUOJUOSI SAVO MAMA

  • 0

Kalinamos Irano teisių gynėjos Narges Mohammadi (Narges Mohamadi) sūnus ir vyras penktadienį pagerbė šių metų Nobelio taikos premijos laureatę.

„Aš labai, labai didžiuojuosi savo mama, esu labai laimingas“, – sakė jos 17-metis sūnus Ali Rahmani (Ali Rahmanis) per Paryžiuje surengtą spaudos konferenciją, kurioje taip pat dalyvavo jo tėvas ir sesuo dvynė.

Jis pridūrė, kad motinos nematė aštuonerius metus.

„Vyriausybė bando palaužti Irano kalinius, – sakė jis. – Ši premija yra apdovanojimas už jos kovą Irane.“

Ši premija yra apdovanojimas už jos kovą Irane.

N. Mohammadi vyras Taghi Rahmani (Tagis Rahmanis) sakė, kad ši premija taip pat yra „apdovanojimas visiems vyrams ir moterims, kurie kovoja už moterį, gyvenimą, laisvę“. Jis turėjo omenyje šūkį, plačiai nuskambėjusį per protestus Irane dėl Irano kurdės Mahsos Amini, kuri prieš metus mirė policijos areštinėje, mirties.

„Jų balsai niekada nebus nutildyti“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad Nobelio premija „jiems suteiks dar daugiau jėgų reikšti savo nuomonę“.

T. Rahmani sakė nesąs tikras, ar jo kalinamai žmonai buvo pranešta, kad ji laimėjo Nobelio premiją.

Gali būti, kad ji dar nežino.

„Gali būti, kad ji dar nežino“, – pareiškė jis.

Norvegijos Nobelio komitetas kiek anksčiau penktadienį paskelbė, kad šių metų Nobelio taikos premija atiteko N. Mohammadi už jos „kovą prieš moterų priespaudą Irane ir kovą už žmogaus teises ir laisvę visiems“.

Komiteto pranešime sakoma, kad 51 metų N. Mohammadi, kuri šiuo metu yra kalinama, „drąsi kova už saviraiškos laisvę ir teisę į nepriklausomybę pareikalavo didžiulių asmeninių nuostolių“.

„Iš viso Irano režimas ją buvo sulaikęs 13 kartų, penkis kartus nuteisė ir iš viso skyrė 31 metus kalėjimo ir 154 kirčius rykšte“, – priduriama jame.

„Šių metų taikos premija taip pat įvertinta šimtai tūkstančių žmonių, kurie praėjusiais metais dalyvavo demonstracijose prieš Irano teokratinio režimo vykdomą moterų diskriminacijos ir priespaudos politiką. Demonstrantų pasirinktas šūkis – „Moteris – gyvenimas – laisvė“ – tinkamai išreiškia N. Mohammadi atsidavimą ir darbą“, – pabrėžiama pareiškime.

Jame atkreipiamas dėmesys į Irane pernai vykusias beprecedentes demonstracijas po jaunos kurdų kilmės iranietės Mahsos Amini, kuri vadinamosios moralės policijos buvo suimta už tai, kad, kaip teigiama, pažeidė griežtas moterų aprangos taisykles, mirties.

Norvegijos Nobelio komitetas pabrėžė, kad N. Mohammadi kovoja prieš sistemingą moterų diskriminaciją ir priespaudą, remia moterų kovą už teisę gyventi visavertį ir orų gyvenimą.

„Ši kova visame Irane sulaukė persekiojimo, įkalinimo, kankinimų ir net mirties“, – sakoma pranešime.

„Ji kovoja už saviraiškos laisvę ir teisę į nepriklausomybę, taip pat prieš taisykles, pagal kurias moterys turi būti nepastebimos ir dengti savo kūną. Demonstrantų reiškiami laisvės reikalavimai taikomi ne tik moterims, bet ir visiems gyventojams“, – nurodoma jame.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS