Norvegija oficialiai atidarė naują naftos telkinį Šiaurės jūroje | Diena.lt

NORVEGIJA OFICIALIAI ATIDARĖ NAUJĄ NAFTOS TELKINĮ ŠIAURĖS JŪROJE

  • 5

Norvegijos ministrė pirmininkė Erna Solberg antradienį oficialiai atidarė naują naftos telkinį Šiaurės jūroje, iš kurio gaunamos pajamos „padės finansuoti gerovės valstybę“.

Naujasis Johano Svedrupo naftos telkinys valstybei atneš apie 900 mln. kronų (91 mln. eurų) pajamų ir taip prisidės prie mokyklų, sveikatos paslaugų ir transporto gerinimo, teigė E. Solberg.

Gavyba telkinyje prasidėjo praėjusių metų spalį. Šis naftos telkinys, esantis apie 140 kilometrų į vakarus nuo Stavangerio miesto, yra vienas iš penkių didžiausių telkinių Norvegijos kontinentiniame šelfe.

Telkinį valdo Norvegijos valstybei priklausanti energetikos bendrovė „Equinor“, anksčiau žinoma kaip „Statoil“.

„Naftos pramonė ateinančiais dešimtmečiais mums bus labai reikalinga. Pasauliui reikia vis daugiau energijos, tad niekur nedings Norvegijos naftos ir dujų paklausa“, – sakė E. Solberg.

Šalies premjerė ir „Equinor“ generalinis direktorius Eldaras Saetre'as, pažymėjo, kad šis naujas telkinys išmeta daug mažiau anglies dioksido nei konkurentų valdomi telkiniai, kadangi naftos gavybai yra naudojami antžeminiai atsinaujinantys energijos šaltiniai.

Skaičiuojama, kad šiame naftos telkinyje, kurio veikla turi tęstis apie 50 metų, yra 2,7 mlrd. barelių naftos ekvivalento.

Kaip įprasta, nebuvo apsieita be kritikos – vienintelė Norvegijos žaliųjų partijos atstovė parlamente Une Bastholm sakė, kad investuoti į šį naftos telkinį yra didelė klaida.

Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunberg taip pat buvo kritiška. „Nepaisant to, kad jau yra prasidėjusi klimato ir aplinkos krizė, Norvegija atidaro naują, visoje Vakarų Europoje didžiausią naftos telkinį“, – tviteryje rašė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Grethen

Tučtojau ūūūžždaryyyt verslovėėęėėė a to bus blogai tipo gamtai as laaaabai pyyykstu be man dzin

Žaliesiems

europoj naftos, o patys už gautus pinigus iš tu pačiu žaliuju pirks elektromobilius, ir aiskins kaip reikia tausot gamta.

tai

gal likviduos berneverner nelegalia sionfirma grobiancia vaikus ar norvegam tai dzin svarbu babkes?....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS