Nuodytojų aukų sąraše – B. Nemcovo bendražygis | Diena.lt

NUODYTOJŲ AUKŲ SĄRAŠE – B. NEMCOVO BENDRAŽYGIS

  • 24

Pažadėję toliau atskleisti ryšius tarp Aleksejaus Navalno nuodytojų iš Rusijos saugumo tarnybos (FSB) ir kitais mįslingais pastarojo meto incidentais, "The Insider" ir "Bellingcat" žurnalistai daro prielaidą, kad smogikų auka vos netapo ir opozicijos politikas Vladimiras Kara-Murza. Prieš keletą metų jį dukart bandyta nunuodyti.

Išplėštas iš mirties

Daugiau nei du dešimtmečius opozicijos veikloje dalyvaujantis žurnalistas V.Kara-Murza be kita ko pasižymėjo, kai kartu su Borisu Nemcovu parengė vadinamąjį Sergejaus Magnickio aktą. Šis 2012 m. JAV Kongreso priimtas dokumentas dėl grubių žmogaus teisių pažeidimų draudžia atvykti į JAV tam tikriems Rusijos pareigūnams ir įšaldo jų turtą. Keletą metų gyvenęs JAV 2014 m. V.Kara-Murza grįžo į Rusiją, dalyvavo kuriant Michailo Chodorkovskio judėjimą "Atvira Rusija".

Pirmasis pasikėsinimas į V.Kara-Murzą įvykdytas 2015 m. Gegužės 26 d. politikas pabudo savo bute Maskvoje – jis gyveno vienas, tačiau pas JAV likusią žmona ir vaikus skraidydavo kas mėnesį. Tądien politikas nepusryčiavo, vienoje kavinėje susitiko su partijos "Parnas" atstovu. Ten V.Kara-Murza vienintelį kartą tądien pavalgė.

14 val. jis susitiko su savo pažįstamu iš "Atviros Rusijos" ir kartu nuvyko į agentūros "RIA Novosti" redakciją. Apie 15 val. buvo surengtas vaizdo pokalbis su užsienyje gyvenančiu M.Chodorkovskiu.

"Po kelių minučių staiga pasijutau blogai", – V.Kara-Murzą citavo "The Insider". Staigiai padažnėjo širdies plakimas, pasunkėjo kvėpavimas, išpylė prakaitas, jį supykino. Nuėjęs į tualetą iš jo į kabinetą vyras grįžo tik laikydamasis sienų. Visiškai sveikas nė 40-ies neturintis vyras vos per keliolika minučių pavirto ligoniu. Jo kūnas suglebo, jis negalėjo pajudinti galūnių, labai lėtai kalbėjo ir balansavo ties sąmonės praradimo riba.

Greitoji medicinos pagalba nuvežė V.Kara-Murzą į ligoninę, kur jam buvo nustatytas širdies nepakankamumas. Dar tą patį vakarą politikas buvo perkeltas į vieną geriausių kardiologijos klinikų Maskvoje, medikai jau ruošėsi operacijai, tačiau staigiai paaiškėjo, kad su V.Kara-Murzos širdimi viskas gerai. Operacija buvo atšaukta, o kitą rytą gydytojai artimiesiems pranešė, kad politikas sunkiai apsinuodijo. V.Kara-Murza buvo perkeltas į dar kitą ligoninę, kur jo būklė vėl pablogėjo. Pradėjo strigti plaučių, širdies, inkstų, kepenų, žarnyno veikla. V.Kara-Murzą ištiko koma.

Iš JAV skubiai atvykusi politiko žmona gegužės 29 d. iš gydytojų išgirdo verdiktą: kad vyras išgyvens, esanti vos 5 proc. tikimybė.

Anot "The Insider", vėlesni įvykiai stulbinamai priminė tai, kas po kelių metų Omske nutiko A.Navalnui: ligoninės, kur gulėjo V.Kara-Murza, vyriausiasis gydytojas aiškino, kad politikas esąs tokios būklės, kad jo negalima gabenti į užsienį.

Visiškai sveikas nė 40-ies neturintis vyras vos per keliolika minučių pavirto ligoniu.

Nuodai nenustatyti

Kokios medžiagos galėjo apnuodyti V.Kara-Murzą? Apie "Novičiok" tuomet niekas negalvojo – iki pasikėsinimo į Skripalius dar buvo likę veik treji metai.

Jei politikas būtų išgėręs kokių nors vaistų (šią versiją piršo kai kurie Rusijos leidiniai), jų šalutinis poveikis būtų pasireiškęs jau po valandos. Su savimi V.Kara-Murza neturėjo jokių medikamentų. "Novičiok" atveju, kai šia medžiaga apnuodijama per odą, poveikis pasireiškia gerokai vėliau, praėjus 2–3 valandoms.

Giminaičių prašymu, V.Kara-Murzos biomedžiagos buvo išsiųstos tirti į užsienį. Nors nuo hospitalizavimo buvo praėjusios trys dienos, mėginiuose aptiktas gerokai per didelis vario, cinko, gyvsidabrio ir magnio kiekis.

V.Kara-Murza Maskvos ligoninėje praleido 1,5 mėnesio. Kai būklė stabilizavosi, medicininiu lėktuvu jis buvo išgabentas į JAV. Reabilitacija truko ilgus mėnesius, dar metus politikas galėjo vaikščioti tik remdamasis lazda.

Pažįstami angelai sargai

Remdamiesi bilingo ir registruojamų kelionių duomenimis, žurnalistai atsekė, kad, likus bent trims mėnesiams iki V.Kara-Murzos apsinuodijimo, kartu su juo it ištikimi palydovai ėmė keliauti FSB pareigūnai, kurių pavardės šmėžavo ir kitose mįslingų pasikėsinimų istorijose. Kartu su V.Kara-Murza jie buvo Tomske, Sankt Peterburge, Kaliningrade ir Kazanėje – pastarojoje lankytasi likus mažiau nei 48 valandoms iki politikas pajuto mirtinus simptomus.

Vienintelis vardas, jungiantis visas keturias keliones, – Aleksandras Samofalas. Jis šmėžavo ankstesniame "The Insider" ir "Bellingcat" tyrime kaip vienas iš FSB pareigūnų, sietinų su 2019 m. mįslingomis aplinkybėmis įvykusia politiko Nikitos Isajevo mirtimi.

Iš telefoninių pokalbių galima spręsti, kad A.Samofalas yra FSB 2-osios tarnybos, oficialiai užsiimančios kova su terorizmu, darbuotojas. Mažiausiai dviejose kelionėse, kurios sutapo su V.Kara-Murzos kelionėmis, A.Samofalą lydėjo Konstantinas Kudriavcevas (cheminio ginklo specialistas, kuris per demaskuojantį pokalbį su A.Navalnu pats papasakojo, kad "Novičok" buvo ištepti jo apatiniai).

Kaip ir kitais atvejais, nuodytojai rinkosi ne tuos pačius skrydžius kaip ir jų auka, bet ankstesnius reisus. Pvz., kai V.Kara-Murza dviem dienoms vyko į Kaliningradą, ten pat tik kitu lėktuvu keliavo ir bent trys FSB pareigūnai: A.Samofalas, K.Kudriavcevas bei Romanas Mezencevas. Pastarasis – minėtos FSB 2-osios tarnybos vyresnysis karininkas, sprendžiant iš jo pokalbių ir kelionių, kasdien bendravo ir dažnai keliavo su aukšto rango FSB bei ir vyriausybės pareigūnais. Pvz., R.Mezencevas buvo Rusijos prezidento patarėjo Vladislavo Surkovo delegacijoje, kuri 2014 m. vasario 20 d. lankėsi Kijeve – tą dieną snaiperiai pradėjo šaudyti į "Euromaidano" dalyvius. "The Insider" ir "Bellingcat", įvertinę R.Mezencevo pokalbių partnerius ir laiką, mano, kad jis prižiūrėjo nuodytojus.

Kelionėje į Kazanę V.Kara-Murzos maršrutu vyko A.Samofalas ir Valerijus Sucharevas, vienas iš FSB 2-ojo tyrimų instituto aukšto rango operatyvininkų. A.Navalno apnuodijimo laikotarpiu, per geras dvi savaites V.Sucharevas daugiau nei 100 kartų skambino ir žinutėmis bendravo su nuodytojų komandos nariais.

Duomenų, kurie leistų atsekti, kaip judėjo šie asmenys nuo V.Kara-Murzos sugrįžimo iš Kazanės iki apsinuodijimo momento, nėra, tačiau bene labiausiai įtikinamai skamba dvi hipotezės. Nuodytojai, neradę tinkamo momento kelionių metu, nusprendė nuodų pakišti jau Maskvoje (V.Kara-Murza bute gyveno vienas, daugiabučio laiptinėje nebuvo vaizdo kameros). Antra versija – jie dar Kazanėje galėjo apnuodyti politiko apatinius, kuriuos jis apsivilko jau atvykęs į Maskvą.

Antrasis pasikėsinimas

Antrąjį kartą V.Kara-Murza apnuodytas 2017-ųjų pradžioje. 2015 m. gruodį grįžęs į Rusiją V.Kara-Murza vėl keliavo po šalį. Tomis pat kryptimis vyko ir jo angelai sargai.

Lemtingos dienos išvakarėse, 2016 m. sausio 31-ąją, V.Kara-Murza vienai dienai traukiniu nuvyko į Tverę, vėlų vakarą grįžo į Maskvą ir nakvojo vienas savo bute. Rytą jis lankėsi merijoje, "Aeroflot" biure, kavinėje susitiko su partijos "Jabloko" atstovu, grįžęs namo susikrovė lagaminą (kitą dieną turėjo skristi į JAV), nuvažiavo pas uošvius, o po vakarienės nuėjo miegoti.

Tą dieną V.Kara-Murza savuoju dantų šepetėliu valė dantis maždaug 3–4 valandos iki simptomų pasireiškimo.

Apie 4 ar 5 val. ryto politikas pabudo jausdamas tuos pačius simptomus kaip ir 2015 m. gegužę. Vos spėjo paskambinti žmonai į JAV, ši susisiekė su anksčiau politiką gydžiusiu mediku, kuris pasiūlė politiką atvežti į savo ligoninę. Uošviai iškvietė greitąją pagalbą. Kas nutiko toliau, pats V.Kara-Murza prisimena miglotai.

Šiuo atveju nuo išėjimo iš namų iki staigaus simptomų atsiradimo buvo praėjusios maždaug aštuonios valandos – per daug bet kurio mums žinomo nuodo veikimui. Vienas iš labiausiai tikėtinų scenarijų – nuodai buvo ant V.Kara-Murzos dantų šepetėlio. Apnuodyti asmeninės higienos priemones ir apatinius labai patogu, nes paprastai jais nesinaudoja kiti asmenys. Tą dieną V.Kara-Murza savuoju dantų šepetėliu valė dantis maždaug 3–4 valandos iki simptomų pasireiškimo.

Šį kartą ligoninės medikai jau suprato, kad susidūrė su nuodais ir nedelsdami pradėjo reanimuoti politiką, kuriam – kaip ir pirmuoju atveju – vienas po kito ėmė trikti svarbiausių organų veikla.

Mįslinga FSB tyla

Sutuoktinė pasirūpino, kad tuoj po hospitalizavimo būtų paimti politiko kraujo mėginiai, kuriuos po dviejų savaičių kartu su vyru grįžusi į JAV atidavė FTB agentams. Mėginiai turėjo būti išsiųsti į Kalifornijoje esančią Cheminio ginklo draudimo organizacijos akredituotą laboratoriją, tačiau kas buvo nustatyta juos ištyrus, taip ir neaišku: FTB pareigūnai liovėsi bendravę su V.Kara-Murza. Į klausimus apie tyrimų rezultatus FTB neatsakė net ir reikalaujant JAV senatoriams, kongresmenams ir žurnalistams.

V.Kara-Murza bandė sužino jam svarbią informaciją teisiniais keliais, tačiau FTB atsisakė atskleisti visus duomenis, iš dalies motyvuodamas nacionaliniu saugumu. Tarp išslaptintų duomenų nebuvo jokių nuorodų apie rastą konkretų toksiną, tik tyrėjų išvados, kad kalbama apie tyčinį apsinuodijimą. Beje, FTB tyrėjai turėjo ne tik po pastarojo apnuodijimo paimtus kraujo mėginius, bet ir jo biomedžiagų bei drabužių mėginius, paimtus po apsinuodijimo 2015 m.

Įdomu tai, kad viename iš išslaptintų FTB dokumentų užsimenama, jog 2018 m. sausį su FTB direktoriumi Christopheriu Ray turėjo susitikti asmuo, kurio pavardė nebuvo paviešinta. Žinoma, kad 2018 m. sausio 21–27 dienomis JAV lankėsi trys pagrindiniai Rusijos saugumo pareigūnai – FSB vadovas Aleksandras Bortnikovas, Užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Sergejus Naryškinas ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Igoris Korobovas. Faktas, kad susitikimas su mįslinguoju svečiu minimas V.Kara-Murzos byloje, leidžia manyti, kad FTB vadovas su juo kalbėjosi būtent apie apnuodytą politiką.

Abiem apsinuodijimo atvejais V.Kara-Murza kreipėsi į Rusijos tardymo komitetą, tačiau negavo jokio atsakymo – sprendimo atsisakyti iškelti baudžiamąją bylą, jis būtų galėjęs apskųsti.

"The Insider" ir "Bellingcat" bandymai gauti komentarus iš FSB pareigūnų, kurie persekiojo V.Kara-Murzą, taip pat buvo bevaisiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Feliksas

Фуфаика, Дурак лечим пока непозна.

ALGIS

O čia ar Lietuva negali iškelti bylos , kaip Baltarusijai .

Dj

Arteja galas jums troliai. Is ko toliau gyvensit? Troliai= issigimeliai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS