Nyderlandai pirmą kartą atsiprašė už žydų persekiojimą karo metais | Diena.lt

NYDERLANDAI PIRMĄ KARTĄ ATSIPRAŠĖ UŽ ŽYDŲ PERSEKIOJIMĄ KARO METAIS

Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) sekmadienį paskelbė pirmą šalies vyriausybės atsiprašymą už žydų persekiojimą Antrojo pasaulinio karo metais.

„Paskutiniai išgyvenusieji vis dar yra su mumis [ir] aš šiandien vyriausybės vardu atsiprašau už tai, ką valdžia tuomet padarė“, – kalbėjo M. Rutte 75-ųjų Aušvico mirties stovyklos išvadavimo metinių išvakarėse. Jis Amsterdame sakė kalbą Holokausto aukų atminimui.

Tik 38 tūkst. iš 140 tūkst. Nyderlanduose gyvenusių žydų išgyveno Antrąjį pasaulinį karą, bet iki šiol nebuvo jokio vyriausybės atsiprašymo už valdžios suvaidintą vaidmenį.

Atsiprašymo klausimas buvo iškeltas 2012 metais, kai M. Rutte taip pat buvo premjeras, bet jis sakė, kad trūko informacijos apie vyriausybės veiksmus karo metais ir kad pritarimas oficialiam atsiprašymui buvo „nepakankamai platus“.

2000-aisiais tuometinis premjeras Wimas Kokas (Vimas Kokas) atsiprašė už „šaltą sutikimą“, kuris nacių mirties stovyklose išgyvenusių žmonių laukė sugrįžus į Nyderlandus.

Mūsų vyriausybės institucijos neveikė kaip teisingumo ir saugumo sargai.

„Mūsų vyriausybės institucijos neveikė kaip teisingumo ir saugumo sargai, – sekmadienį sakė M. Rutte. – Per daug valstybės tarnautojų vykdė okupantų įsakymus.“

Naciai šalį buvo okupavę 1940–1945 metais.

Kai kurie Holokaustą išgyvenę žmonės, kurie jau yra garbaus amžiaus, pirmadienį rinksis Aušvice paminėti 75-ųjų šios mirties stovyklos išvadavimo metinių. Stovyklą 1945-ųjų sausio 27-ąją išvadavo sovietų kariai.

Pasaulio lyderiai šia proga ketvirtadienį dalyvavo minėjimo ceremonijoje Jeruzalėje.

Iš viso Aušvice ir Birkenau buvo nužudyta 1,1 mln. žmonių, daugiausia žydų, bet taip pat lenkų, sovietų karo belaisvių, romų ir prieš nacius kovojusių asmenų. Dauguma šių žmonių mirė dujų kamerose, o kita dalis – nuo bado, ligų ir išsekimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

LIETUVOS PREZIDENTAS

PRIEŠ DAUG METŲ ATSIPRAŠĖ UŽ NE SAVO TAUTOS KALTES, TARTUM JOS MŪSŲ BUVO!

Baisu

Ir ką tu jiems padarysi. O AMB senų seniausiai tai atliko.

Anonimas

Kada antra karta atsiprasys, butinai praneskite. Labai idomu. :)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS