Nyderlandų ministrė užtikrino paramą Kyjivui nepaisant kraštutinių dešiniųjų pergalės | Diena.lt

NYDERLANDŲ MINISTRĖ UŽTIKRINO PARAMĄ KYJIVUI NEPAISANT KRAŠTUTINIŲ DEŠINIŲJŲ PERGALĖS

  • 0

Nyderlandų užsienio reikalų ministrė Hanke Bruins Slot (Hankė Breins Slot) antradienį per iš anksto neskelbtą kelionę į Kyjivą siekė patikinti Ukrainą, kad jos šalis ir toliau ją rems.

Jos vizitas įvyko po stulbinančios Geerto Wilderso (Gerto Vilderso), kurio kraštutinių dešiniųjų partija nori sustabdyti ginklų tiekimą Ukrainai, pergalės Nyderlandų rinkimuose.

„Būkite tikri dėl mūsų paramos. Jūsų kova yra mūsų kova. Jūsų saugumas yra mūsų saugumas“, – sakė užsienio reikalų ministrė per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos kolega Dmytro Kuleba.

Nyderlandai yra vieni iš ištikimiausių Kyjivo sąjungininkų, kurie tiekia ginklus ir vadovauja Ukrainos pilotų mokymo naudotis naikintuvais F-16 programai.

Praėjusį mėnesį Haga paskelbė apie 2,5 mlrd. eurų paremti Kyjivui 2024 metais, tačiau didėja susirūpinimas dėl tolesnės paramos vadovaujant G. Wildersui.

„Šiandien gavau patikinimą, kad Nyderlandų įsipareigojimai pristatyti Ukrainai F-16 bus įvykdyti. Esame už tai dėkingi“, – teigė D. Kuleba per spaudos konferenciją Kyjive.

Esu dėkingas Nyderlandams už tvirtą paramą Ukrainai!

H. Bruins Slot taip pat išreiškė paramą Ukrainos siekiui įstoti į Europos Sąjungą po to, kai Europos Komisija pateikė oficialią rekomendaciją dar šiais metais pradėti stojimo derybas.

„Jūsų ateitis yra su mumis“, – sakė ji spaudos konferencijoje ir gyrė Kyjivo vykdomas reformas, kurių prašė Briuselis dėl narystės.

Ji taip pat nuvyko į Kyjivo priemiestį Bučą, kur ukrainiečių pajėgos aptiko daugybę Rusijos žiaurumų įrodymų.

Ji teigė, kad apsilankymas pernai ukrainiečių atgautame mieste ją giliai sujaudino ir kad tai vieta, kuri „nepalieka abejonių, kas yra blogis ir ką blogis sugeba“.

Šią vasarą pradėtas Ukrainos kontrpuolimas įstrigo, nors Vakarai tiekė įrangą ir šaudmenis.

„Tūkstančiai Ukrainos karių žingsnis po žingsnio sunkiomis sąlygomis kovoja, kad atkurtų savo šalies teritorinį vientisumą“, – sakė H. Bruins Slot.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vėliau teigė, kad jo susitikimas su olandų ministre buvo prasmingas ir kad jis yra dėkingas už Nyderlandų paramą.

„Aptarėme svarbius klausimus. Padėtį fronte, mūsų gynėjų poreikius, mūsų pilotų mokymus su F-16, – sakė jis. – Esu dėkingas Nyderlandams už tvirtą paramą Ukrainai!“

Gairės: karas Ukrainoje, Nyderlandų užsienio reikalų ministrė, Hanke Bruins Slot, parama Ukrainai, vizitas Kyjive
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS