O. Scholzas: Europos parama Ukrainai ginklais – nepakankamai didelė | Diena.lt

O. SCHOLZAS: EUROPOS PARAMA UKRAINAI GINKLAIS – NEPAKANKAMAI DIDELĖ

  • 0

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) trečiadienį paragino Europos valstybes padidinti paramą ginklais Ukrainai, tvyrant rizikai, kad didžiausios paramos teikėjos – Jungtinių Valstijų – pagalba gali nutrūkti.

„Europa turi labiau padėti Ukrainai ginti savo šalį“, – interviu savaitraščiui „Die Zeit“ sakė O. Scholzas.

„Įnašai, kuriuos Europos šalys iki šiol numatė 2024 metams, nėra pakankamai dideli“, – pridūrė jis, ragindamas aptarti, kaip kiekviena šalis galėtų „gerokai išplėsti paramą“ Kyjivui.

Kancleris taip pat sakė, kad jį „gana erzina“ tai, kad Vokietija nuolat kritikuojama, jog daro per mažai, nors ji „daro daugiau nei visos kitos ES šalys, daug daugiau“.

Ukraina prašo daugiau šaudmenų ir ginkluotės kovai su 2022 metų vasarį įsiveržusiais Rusijos kariais. Tarp Kyjivo prašomų ginklų yra ir sparnuotosios raketos „Taurus“, kurių Vokietija kol kas atsisako suteikti.

Vokietijos indėlis sudaro daugiau nei pusę žinomų Europos ginklų tiekimo Ukrainai apimčių, bet O. Scholzas pabrėžė, kad būtų „pasipūtimas manyti, jog mes galime tai padaryti vieni ilguoju laikotarpiu“.

Europa turi labiau padėti Ukrainai ginti savo šalį.

„Nebūtų gera žinia, jeigu Vokietija, jei JAV nustotų remti [Ukrainą], galiausiai taptų didžiausia Ukrainos rėmėja“, – sakė jis ir pridūrė, kad „mes, kaip kartą sakė (buvęs kancleris) Helmutas Schmidtas (Helmutas Šmitas), esame tik vidutinio dydžio galia“.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paramą Ukrainai paskelbė vienu savo administracijos prioritetų, o JAV ginklai ir finansinė parama labai svarbūs provakarietiškai šaliai kovojant su daug didesnėmis puolančiomis Rusijos pajėgomis.

Tačiau respublikonai ėmėsi iniciatyvos stabdyti šias pastangas, atsisakydami patvirtinti naują pagalbos paketą, jei demokratai nesutiks su naujomis griežtesnėmis kovos su nelegalia migracija priemonėmis.

JAV šiais rinkimų metais, kai J. Bidenas vėl gali susirungti dėl šalies vadovo posto su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėjo, kad respublikonui grįžus į Baltuosius rūmus, tikėtina, būtų vykdoma „kitokia politika“ karo atžvilgiu.

Gairės: Olafas Scholzas, karas Ukrainoje, parama Ukrainai ginklais, Europa
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS