O. Scholzas: naujo branduolinio susitarimo su Iranu nebegalima atidėlioti | Diena.lt

O. SCHOLZAS: NAUJO BRANDUOLINIO SUSITARIMO SU IRANU NEBEGALIMA ATIDĖLIOTI

  • 0

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) trečiadienį pareiškė, kad galimybės sudaryti naują susitarimą dėl Irano branduolinės programos „nebegalima atidėlioti“

Tokį pareiškimą jis padarė besilankydamas Izraelyje, aršiai besipriešinančiam pastangoms atgaivinti šį paktą.

„Norėtume, kad susitarimas būtų pasiektas Vienoje“, – žurnalistams sakė O. Scholzas, stovėdamas šalia Izraelio ministro pirmininko Naftali Bennetto (Naftalio Beneto), negailinčio kritikos tarptautinėms deryboms Austrijos sostinėje.

„Dabar atėjo laikas priimti sprendimą, – pabrėžė O. Scholzas. – Tai neturi būti atidėliojama, to nebegalima atidėlioti. Dabar laikas pagaliau pasakyti „taip“ geram ir pagrįstam sprendimui.“

Naujausias derybų raundas, kuriuo siekiama išgelbėti 2015 metais sudarytą branduolinį susitarimą su Iranu, prasidėjo lapkričio pabaigoje. Spėjama, kad artimiausiomis dienomis derybos pasieks lemtingą etapą.

Tai neturi būti atidėliojama, to nebegalima atidėlioti. Dabar laikas pagaliau pasakyti „taip“ geram ir pagrįstam sprendimui.

Susitarimas, formaliai vadinamas Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), numato švelnesnes sankcijas Iranui mainais į griežtus jo branduolinės programos apribojimus.

Paktu siekiama neleisti Teheranui pasigaminti branduolinio ginklo, nors pati šiitiška respublika visuomet neigė turinti tokių ketinimų.

Izraelis jau ilgą laiką kritikuoja JCPOA, teigdamas, kad sušvelninus sankcijas Iranui išaugtų jo pajamos, o šios būtų išleidžiamos ginklams Teherano sąjungininkams Artimuosiuose Rytuose – visų pirma Libano šiitų judėjimui „Hizbollah“.

Izraelio ekspremjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) džiaugėsi, kai tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) 2018 metais išvedė savo šalį iš branduolinio susitarimo.

N. Bennettas trečiadienį pakartojo, kad „derybas Vienoje stebi su nerimu“.

„Galimybė, kad jie derasi dėl susitarimo, kuris leis Iranui per kelerius metus plačiu mastu įrenginėti centrifugas, mums nepriimtina“, – pareiškė jis, bet nepatikslino, iš kur yra gavęs informacijos apie siūlomo susitarimo esmę.

„Izraelis žinos, kaip apsiginti ir užtikrinti savo saugumą bei ateitį“, – kalbėjo premjeras.

Žydų valstybė sako išlaikysianti visišką laisvę imtis veiksmų prieš savo nesutaikomą priešą Iraną, nepriklausomai nuo bet kokio susitarimo, kuris gali būti pasiektas Vienoje.

„Taip pat tikimės, kad mūsų draugai pasaulyje nesitaikstys su situacija, kai per dvejus ar trejus metus bus masiškai įrengiamos centrifugos“, – pridūrė N. Bennettas.

Gairės: Olafas Scholzas, Iranas, branduolinis susitarimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS