O. Scholzas: Vokietija rems Ukrainą tiek, kiek reikės | Diena.lt

O. SCHOLZAS: VOKIETIJA REMS UKRAINĄ TIEK, KIEK REIKĖS

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) sekmadienį Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pareiškė, kad rems Kyjivą tiek, kiek reikės.

Tai pirmasis V. Zelenskio vizitas į Vokietiją nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

V. Zelenskis spaudos konferencijos metu padėkojo O. Scholzui už Vokietijos politinę, finansinę ir karinę paramą, teigdamas, kad ši šalis dabar yra antra po Jungtinių Valstijų pagal paramos Ukrainai dydį.

Vokietija dar kartą aiškiai nurodė, kad Kijevas gali tikėtis tolesnės jos pagalbos.

„Daug kartų sakiau ir šiandien kartoju: mes jus palaikysime tiek, kiek reikės“, – per bendrą spaudos konferenciją sakė Vokietijos kancleris.

Per spaudos konferenciją V. Zelenskis teigė, kad Ukrainos tikslas – išvaduoti teritorijas, esančias jos tarptautiniu mastu pripažintose sienose.

Spėliojama, kad Ukraina gali bandyti užgrobti Rusijos teritorijas ir panaudoti jas kaip derybų objektą sudarant galimus taikos susitarimus, siekiant nutraukti plataus masto Maskvos invaziją į Ukrainą.

„Mes nepuolame Rusijos teritorijos“, – sakė V. Zelenskis žurnalistams Berlyne.

„Neturime tam nei laiko, nei jėgų ir neturime ginklų, kuriais galėtume tai padaryti. Ruošiamės kontrpuolimui, kad galėtume deokupuoti neteisėtai užkariautas teritorijas“, – pridūrė jis.

Ukrainos prezidentas lankosi sąjungininkų šalyse, siekdamas gauti daugiau ginklų, kurie padėtų Kyjivui atremti Rusijos invaziją, ir lėšų atstatyti tai, kas buvo sugriauta per daugiau nei metus trunkantį  konfliktą.

Šeštadienį Italijos sostinėje V. Zelenskis surengė derybas su šalies premjere Giorgia Meloni (Džordža Meloni) ir prezidentu Sergio Mattarella (Serdžijumi Matarela). Kiek vėliau jis apsilankė Vatikane ir susitiko su popiežiumi Pranciškumi ir padėkojo jam už dėmesį sunkiai milijonų ukrainiečių padėčiai po Rusijos invazijos pradžios.

Šeštadienį Vokietijos vyriausybė paskelbė apie naują daugiau kaip 2,7 mlrd. eurų vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą, įskaitant tankus, priešlėktuvines sistemas ir šaudmenis.

Iš pradžių dvejojusi dėl ginklų tiekimo Ukrainai, Vokietija tapo viena didžiausių ginklų tiekėjų, tarp jų – tankų „Leopard 1“ ir „Leopard 2“ bei sudėtingos oro gynybos sistemos IRIS-T SLM.

Sekmadienį V. Zelenskis pirmiausiai susitiko su Vokietijos prezidentu Franku-Walteriu Steinmeieriu (Franku Valteriu Šteinmejeriu), kuris pernai sulaukė neigiamos Kyjivo reakcijos, veikiausiai dėl savo ankstesnių glaudžių ryšių su Rusija, dėl ko buvo atšalę Ukrainos ir Vokietijos diplomatiniai santykiai.

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, F.-W. Steinmeieris ir F. Scholzas lankėsi Ukrainoje ir patikino V. Zelenskį, kad remia jo šalies kovą.

Po susitikimo su Vokietijos kancleriu ir kitais aukšto rango pareigūnais V. Zelenskis kartu su O. Scholzu turėtų išskristi į vakarinį Acheno miestą, kur Ukrainos prezidentui bus įteikta Tarptautinė Karolio Didžiojo premija, kuri jam ir visai ukrainiečių tautai buvo skirta už indėlį į Europos vienybę.

Organizatoriai teigia, kad šiuo apdovanojimu pripažįstama, jog Ukrainos ir jos žmonių pasipriešinimas Maskvos invazijai yra „ne tik jų šalies suvereniteto ir piliečių gyvenimo, bet ir Europos bei Europos vertybių gynimas“.

O. Scholzas: karas rodo, kad Ukraina yra „Europos šeimos dalis“

Rusijos karas Ukrainoje aiškiai parodė, kad ši šalis yra „mūsų Europos šeimos dalis“, sakė Vokietijos kancleris O. Scholzas sekmadienį per prezidento V. Zelenskio apdovanojimo už nuopelnus Europos vienybei ceremoniją.

„Visoje Europoje karas įtvirtino vieną aiškų supratimą: Ukraina yra mūsų Europos šeimos dalis“, – sakė O. Scholzas per Karolio Didžiojo premijos įteikimo ceremoniją Achene, kurioje dalyvavo ir V. Zelenskis.

„Rusijos agresyvus karas suartino Europos Sąjungą ir Ukrainą kaip niekada anksčiau“, – pridūrė O. Scholzas.

Gairės: vokietija, karas Ukrainoje, parama, Olafas Scholzas, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS