P. Porošenka: Sacharovo premiją pelnęs O. Sencovas gali būti paleistas anksčiau | Diena.lt

P. POROŠENKA: SACHAROVO PREMIJĄ PELNĘS O. SENCOVAS GALI BŪTI PALEISTAS ANKSČIAU

  • 2

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį pasveikino Europos Parlamento sprendimą paskirti Andrejaus Sacharovo premiją už minties laisvę Rusijoje kalinamam ukrainiečių režisieriui Olehui Sencovui.

„Esu dėkingas Europos Parlamentui už svarbų sprendimą – paskirti prestižinę Sacharovo premiją būtent ukrainiečiui Olehui Sencovui... Esu įsitikinęs, kad šis Europos Parlamento sprendimas priartins Oleho Sencovo paleidimo akimirką“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė P. Porošenka.

O. Sencovui 50 tūkst. eurų premija skiriama už „išskirtinį indėlį“ į žmogaus teises visame pasaulyje, nurodė centro dešinės EPP ir liberalų ALDE frakcijos Europos Parlamente.

Rusijos teismas 2015-aisiais už teroro akto rengimą nuteisė metais anksčiau Kryme suimtą režisierių kalėti 20 metų už terorizmą.

Gegužę 42 metų kino kūrėjas paskelbė bado streiką, reikalaudamas paleisti visus Rusijoje kalinamus politinius kalinius iš Ukrainos. 144 dienas trukusį bado streiką jis buvo priverstas nutraukti anksčiau šį mėnesį, siekdamas išvengti prievartinio maitinimo.

Rusija: sprendimas politizuotas

Maskva, spalio 25 d. („Interfax“-BNS). Europos Parlamento sprendimas šių metų Andrejaus Sacharovo premija už minties laisvę skirti už terorizmą Rusijoje nuteistam ukrainiečių režisieriui Olehui Sencovui yra politizuotas, ketvirtadienį paskelbė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Priimtas sprendimas – matyt, visiškai politizuotas. Nežinau, kokiu pagrindu ir kaip jis buvo motyvuotas“, – per trumpą spaudos konferenciją pareiškė URM atstovė Marija Zacharova.

„Kai klausiama, ar kas nors žiūrėjo Sencovo filmų, niekas jų iš tikrųjų net nematė“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

abejojantis

O iš tikrųjų, ar kas nors žino ką režisavo tas Sencovas?O , kad tai politinis sprendimas( dėl jo apdovanojimo) nekelia abejonių.

dabar

naujas pavojus ............persisotinimo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS