P. Porošenka sieks būti perrinktas Ukrainos prezidentu | Diena.lt

P. POROŠENKA SIEKS BŪTI PERRINKTAS UKRAINOS PREZIDENTU

  • 9

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka antradienį pradėjo sunkią kovą dėl perrinkimo, praėjus penkeriems metams po sukilimo, per kurį jis iškilo į valdžią žadėdamas spręsti korupcijos problemą.

„Šis didelės atsakomybės savo šaliai jausmas... paskatino mane nuspręsti vėl siekti Ukrainos prezidento posto“, – viename forume Kijeve sakė jis.

P. Porošenka pabrėžė, jog prašo rinkėjų mandato tam, „kad būtų užtikrintas europinės ir euroatlantinės integracijos, mūsų nepriklausomybės negrįžtamumas, kad būtų atkurtas šalies teritorinis vientisumas ir atnešta Ukrainai naudinga taika“.

Prezidentas pažymėjo ketinantis „užbaigti kurti stiprią, sėkmės lydimą valstybę, galinčią užtikrinti tvarką, kiekvieno ukrainiečio gerovę ir saugumą“.

„Užbaigdamas penkerių metų kadenciją vėl startuoju (siekdamas) išsaugoti strateginį kursą į ES ir NATO, kursą dėl Ukrainos pavertimo didele, sėkmės lydima laimingų žmonių šalimi“, – sakė jis renginyje, kuriame dalyvavo maždaug 1 tūkst. žmonių.

P. Porošenka, kuris taip pat akcentavo taikos su Rusija būtinybę, kovo 31-osios rinkimuose dalyvaus kaip nepriklausomas kandidatas.

„Žinoma, reikalinga taika su Rusija. Šalta, bet taika“, – pareiškė jis.

P. Porošenkos teigimu, „karo ir taikos tema – viena svarbiausių per rinkimus, nes tauta rinks ne tik prezidentą, bet ir vyriausiąjį ginkluotųjų pajėgų vadą“.

Centrinė rinkimų komisija jau yra užregistravusi 22 kandidatus į prezidento postą, tarp jų buvusią Ukrainos premjerę Juliją Tymošenko, vakarinio Lvovo miesto merą Andrijų Sadovą bei komiką Volodymyrą Zelenskį, kažkada vaidinusį šalies prezidentą viename televizijos šou.

P. Porošenka prezidentu buvo išrinktas 2014 metais, po masinių protestų bangos nušalinus jo prorusišką pirmtaką Viktorą Janukovyčių.

53 metų šokolado magnatas tuomet žadėjo tvirtai nukreipti beveik 45 mln. gyventojų turinčią buvusią sovietinę respubliką Vakarų link ir siekė prastumti ambicingas reformas.

Tačiau kritikai sako, kad korupcija šalyje vis dar klesti, o P. Porošenka nedaug tenuveikė kolegoms oligarchams suvaldyti, nors ekonomika po recesijos jau rodo atsigavimo ženklus.

Apklausos rodo, kad P. Porošenka populiarumu atsilieka nuo buvusios premjerės J. Tymošenko, kuri tarptautiniu mastu išgarsėjo 2004 metais, per vadinamąją oranžinę revoliuciją prieš korupciją. Apie savo dalyvavimą prezidento rinkimuose ji paskelbė praėjusią savaitę.

Trečioje vietoje pagal populiarumą yra patirties politikoje neturintis V. Zelenskis.

Vis dėlto nė vienas iš trijų kandidatų šiuo metu neatrodo neįveikiamas: J. Tymošenko, P. Porošenką ir V. Zelenskį remia atitinkamai maždaug 16, 14 ir 9 proc. ukrainiečių.

GALERIJA

  • P. Porošenka sieks būti perrinktas Ukrainos prezidentu
  • P. Porošenka sieks būti perrinktas Ukrainos prezidentu
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Robis

Sala hemarojam.

Robis

Šlovė Ukraina mirtis priešams

Anonimas

Šiaip , oligarchas porosionkas pareiškė , kad TV.F pasinaudojo Ukraina suteikdama ( kai UKR prašė ir net reikalavo) daugiamilijardinę paskolą ir dabar reikalaudama gražinti skolas pagal grafiką ir mokėti palūkanas, todėl "demokratinė" UKR reikalauja anuliuoti paskolų gražinimą ir suteikti naujas paskolas, kitu atveju atsisako gražinti skolą. Nebloga peremoga :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS