Pagalbos grupė MSF: JT Saugumo Taryba prisideda prie žudynių Gazos Ruože | Diena.lt

PAGALBOS GRUPĖ MSF: JT SAUGUMO TARYBA PRISIDEDA PRIE ŽUDYNIŲ GAZOS RUOŽE

  • 0

Pagalbos grupė „Gydytojai be sienų“ (MSF) penktadienį pareiškė, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba prisideda prie tebesitęsiančių žudynių Gazos Ruože ir turi balsuoti už apgulties panaikinimą.

JT generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas) sušaukė skubų JT Saugumo Tarybos posėdį po to, kai, „Hamas“ pareigūnų teigimu, Gazos Ruože jau žuvo beveik 17,5 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

MSF teigė, kad JT Saugumo Taryba turi pareikalauti nedelsiant ir ilgam nutraukti ugnį bei užtikrinti, kad į palestiniečių teritoriją būtų teikiama neribota pagalba.

„Dėl Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos neveiklumo ir valstybių narių, ypač Jungtinių Valstijų, veto teisių jos iki šiol prisideda prie vykstančių žudynių. Šis neveiklumas leido masiškai žudyti vyrus, moteris ir vaikus“, – sakoma MSF pareiškime.

Pirmą kartą nuo 2017-ųjų, kai tapo JT generaliniu sekretoriumi, A. Guterresas pasinaudojo Chartijos 99 straipsniu, pagal kurį jis gali „atkreipti Saugumo Tarybos dėmesį į bet kokį klausimą, kuris, jo nuomone, gali kelti grėsmę tarptautinės taikos ir saugumo palaikymui“.

„Istorija parodys, ką iš tikrųjų reiškia toks delsimas nutraukti žudynes. Elementarus žmogiškumas reikalauja imtis veiksmų“, – sakė MSF.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš pietų Izraelį. Pasak žydų pareigūnų, per išpuolius žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 240 žmonių.

Atsakydamas Izraelis pradėjo oro ir sausumos puolimą Gazos Ruože, kur, „Hamas“ pareigūnų teigimu, jau žuvo beveik 17,5 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

„Laikinos paliaubos, humanitarinės pauzės ir leidimas įvežti tik nedidelę dalį pagalbos buvo įžeidžiančiai nepakankamos priemonės“, – sakė Ženevoje įsikūrusi MSF.

„Padarytai žalai sušvelninti prireiks ilgų metų humanitarinės pagalbos. Tačiau praradimų masto ir su jais susijusio sielvarto galbūt niekada nepavyks numalšinti“, – pridūrė ji.

MSF teigė, kad vien tik Gazos Al-Aksos ligoninėje gruodžio 1–7 dienomis skubios pagalbos skyriuje buvo priimti 1 149 pacientai, iš kurių 350 mirė atvykę į ligoninę.

Trečiadienį ligoninė sulaukė daugiau mirusių pacientų nei sužeistųjų, sakoma pranešime.

„Dėl žiaurios apgulties žmonės desperatiškai ieško maisto. Turi būti bent kokia nors galimybė išgyventi. Mūsų gydytojai bejėgiai padėti mirusiesiems“, – sakė MSF generalinis sekretorius Christopheris Lockyearas (Kristoferis Lokjieras).

„Jei nesiimtume veiksmų dabar, nesiimtume veiksmų dėl visiško ugnies nutraukimo ir nesustabdytume apgulties, būtų neatleistina“, – pridūrė jis.

JT teigimu, apie 80 proc. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, jiems trūksta maisto, kuro, vandens ir vaistų, be to, gresia ligos.

A. Guterresas teigia siekiantis humanitarinių paliaubų, kad būtų išvengta katastrofos, galinčios turėti negrįžtamų pasekmių palestiniečiams ir visiems Artimiesiems Rytams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS