Per pandemiją pagausėjo lytiškai išnaudojamų vaikų: ES pristatė kovos planą | Diena.lt

PER PANDEMIJĄ PAGAUSĖJO LYTIŠKAI IŠNAUDOJAMŲ VAIKŲ: ES PRISTATĖ KOVOS PLANĄ

Nerimaudama dėl staigaus vaikų lytinio išnaudojimo atvejų pagausėjimo per koronaviruso pandemiją, Europos Komisija (EK) penktadienį paskelbė planuojanti įsteigti centrą, skirtą užkirsti kelią netinkamam elgesiui nepilnamečių atžvilgiu.

ES pagrindinė vykdomosios valdžios institucija taip pat pareiškė rengianti teisės aktus, įpareigosiančius interneto platformas pranešti apie vaikų pornografijos platinimą.

Pagal EK planą, šis centras turėtų padėti koordinuoti veiksmus tarp 27 ES šalių teisėsaugos, prevencijos ir pagalbos lytinio smurto prieš vaikus srityse. Komisija nepateikė konkrečių datų, bet pažadėjo tučtuojau pradėti diskusijas su valstybėmis narėmis ir europarlamentarais.

Anot EK, nauja įstaiga bus panaši į JAV pelno nesiekiantį Dingusių ir išnaudojamų vaikų nacionalinį centrą (NCMEC), padedantį šeimoms rasti dingusius vaikus ir teikti pagalbą smurto aukoms.

Daugeliu atvejų vaikus lytiškai išnaudoja asmenys, kuriuos jie pažįsta ir kuriais pasitiki, ir nuo kurių jie yra priklausomi.

Komisija pabrėžė, kad šalims įvedus karantino priemones, turinčias padėti suvaldyti koronaviruso pandemiją, didesniame pavojuje atsidūrė vaikai, daugiau laiko naršantys internetą ir, priversti laikytis izoliacijos, tapę labiau pažeidžiami tvirkintojams.

„Daugeliu atvejų vaikus lytiškai išnaudoja asmenys, kuriuos jie pažįsta ir kuriais pasitiki, ir nuo kurių jie yra priklausomi, – savo plane nurodė Komisija. – Dėl to šiuos nusikaltimus ypač sunku aptikti ir užkirsti jiems kelią.“

Remiantis su ES pasidalintais NCMEC skaičiais, pranešimų apie smurtą prieš vaikus internete bloko teritorijoje padaugėjo nuo 23 tūkst. 2010 metais iki daugiau nei 725 tūkst. – 2019-aisiais.

Tarptautinė policijos agentūra Interpolas savo ruožtu pranešė, kad pandemijos metu internete platinama daugiau intymių vaikų vaizdų.

Panaši tendencija pastebėta ir visame pasaulyje: 2010–2019 metais pranešimų apie prievartą prieš vaikus padaugėjo nuo 1 mln. iki beveik 17 mln., o vaizdų, kuriuose matyti, kaip smurtaujama prieš vaikus, buvo atpažinta maždaug 70 milijonų.

Pasak vidaus reikalų eurokomisarės Ylvos Johansson (Ilvos Johanson), du trečdaliai tokio turinio saugojama ES serveriuose, ypač Nyderlanduose.

Olandų teisingumo ir saugumo ministras Ferdinandas Grapperhausas (Ferdinandas Graperhausas) šią savaitę pasiūlė teisės aktą, numatantį iki keturių metų laisvės atėmimo bausmę už vaikų persekiojimo ir viliojimo instrukcijų laikymą bei platinimą.

Europos Komisija planuoja kitais metais pasiūlyti teisės aktus, kurie įpareigotų internetines platformas aptikti ir pranešti apie dalijimąsi seksualinės prievartos prieš vaikus vaizdais, informavo Y. Johansson.

Pasak jos, apie 80% neteisėtos medžiagos, apie kurią pranešama valdžios institucijoms, socialinis tinklas „Facebook“ teikia savanoriškai.

Įgyvendindama savo saugumo strategiją ateinantiems penkeriems metams, ES taip pat planuoja parengti planą kovai su neteisėta prekyba narkotikais ir šaunamaisiais ginklais.

Y. Johanssonas nurodė, jog pernai buvo konfiskuota 100 tonų kokaino ir kad sintetinių narkotikų gamyba bloke pasiekė „pramoninį mastą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

veikia ,,bernevernet,,, vaikai atiminejami is seimu ,

atidavinejami iskrypeliams , tukstanciams ir tukstanciams kunigu iskelta badziamos bylos ,isaiskintas vokietijoj pedofilu tinklas , lietuvoj pedofilu tinklas uzslaptintas , pagal tos pacios ES Briuselinius istatymus..... dabar rankom per sonus lyber pider demokratai ploja ir eis aiskintis kas vaikucius prievartauja ----apsisuke psiziurekit y savo kolegas visuose lygiuose --ten ju pilna...

Mano vardas

Negaliu patyketi!! Suraitė šiaip ne taip straipsniukã.... Tamsa ir alus, alus ir tamsa, ponai mužikai lietuvos

..

Tai tik dabar atkreipe demesi ,o kad metu metus vaikai dingsta ir yra visaip isnaudojami visiem nusisvilpt buvo, dabar per "pandemija" jau susirupino. Pacios visos institucijos su tuo susija ,tai nieko keisto , bet nieko ateis ir jusu laikas atsakysit uz savo zygdarbius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS