Pareigūnas: J. Bidenas įsakė JAV pajėgoms įkurti laikiną uostą Gazos Ruože | Diena.lt

PAREIGŪNAS: J. BIDENAS ĮSAKĖ JAV PAJĖGOMS ĮKURTI LAIKINĄ UOSTĄ GAZOS RUOŽE

  • 0

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį Kongresui praneš, kad įsakė šalies pajėgoms įrengti uostą Gazos Ruože, kad į apgultą teritoriją būtų galima jūra pristatyti daugiau humanitarinės pagalbos, pranešė vienas aukšto rango Vašingtono pareigūnas.

Pasak jo, vykdant šiuos veiksmus, JAV nedislokuos savo karių palestiniečių anklave, nes karinis personalas liks jūroje, kol į operaciją įsitrauks ir kiti sąjungininkai.

„Šį vakarą prezidentas savo metinėje kalboje paskelbs, kad nurodė JAV kariuomenei imtis skubios misijos ir įkurti uostą Gazos Ruože“, – žurnalistams nurodė pareigūnas.

„Šiame uoste, kurio pagrindinė ypatybė yra laikina prieplauka, kasdien bus galima priimti šimtus papildomų krovinių su pagalba“, – sakė pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

JAV pareigūnai pareiškė, kad „svarbiam pajėgumui suplanuoti ir įgyvendinti prireiks kelių savaičių“. Jis pridūrė, kad taip pat bus sukurtas jūrų koridorius, kuriuo iš Kipro bus gabenami kroviniai.

Pareigūnas stengėsi pabrėžti, kad amerikiečių karių nebus Gazos Ruože, kurį Izraelis nepaliaujamai bombarduoja nuo spalio 7 dienos, kai islamistų judėjimas „Hamas“ surengė išpuolius prieš žydų valstybę.

Kitas pareigūnas nurodė, kad „numatyta, jog tai bus operacija, kuriai neprireiks antžeminių pajėgų“.

„JAV kariuomenė turi unikalių pajėgumų. Jie gali atlikti nepaprastus dalykus tiesiog jūroje, todėl prezidentas buvo supažindintas su tokia operacijų koncepcija“, – sakė jis.

Izraelis jau buvo informuotas apie šiuos veiksmus, o Vašingtonas ketina bendradarbiauti su juo dėl saugumo reikalavimų ir koordinuoti veiksmus su partneriais ir sąjungininkais, Jungtinėmis Tautomis ir kitomis pagalbos organizacijomis, veikiančiomis palestiniečių anklave.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS