Paryžius: G-7 lyderiai susitarė iki 2024-ųjų pabaigos atblokuoti 50 mlrd. dolerių Ukrainai | Diena.lt

PARYŽIUS: G-7 LYDERIAI SUSITARĖ IKI 2024-ŲJŲ PABAIGOS ATBLOKUOTI 50 MLRD. DOLERIŲ UKRAINAI

  • 0

Didžiojo septyneto (G-7) grupės lyderiai susitarė iki metų pabaigos suteikti Ukrainai 50 mlrd. dolerių (46,45 mlrd. eurų) panaudojant įšaldytą Rusijos turtą, trečiadienį pranešė Prancūzijos prezidentūra.

„Mes pasiekėme susitarimą“, – sakė vienas prezidentūros pareigūnas prieš ketvirtadienį Italijoje vyksiantį G-7 viršūnių susitikimą, kuriame daugiausia dėmesio bus skiriama Kyjivo kovai su Rusijos invazija paremti.

G-7 lyderiai siekė susitarti dėl pelno, gauto iš palūkanų už 300 mlrd. eurų vertės įšaldytą Rusijos centrinio banko turtą, panaudojimo Kyjivui padėti, panaudojant pelną kaip užstatą iki 50 mlrd. dolerių paskolai.

Ketvirtadienį Apulijoje vyksiančiame G-7 susitikime JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Iš pradžių tai buvo amerikiečių iniciatyva“, – sakė prancūzų prezidentūros pareigūnas ir pridūrė, kad teoriškai paskola Ukrainai turėtų būti grąžinta „lėšomis, gautomis iš įšaldyto Rusijos turto“.

„Tačiau jei dėl vienokių ar kitokių priežasčių Rusijos turtas nebus panaudotas arba pajamų iš Rusijos turto nepakaks paskolai finansuoti, tada turėsime svarstyti, kaip pasidalyti [paskolos] naštą“, – sakė šaltinis.

 

Gairės: įšaldytas Rusijos turtas, Ukraina, karas Ukrainoje, G-7 grupės lyderiai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS