Pasaulio Bankas: Izraelio ir „Hamas“ karas smarkiai veikia palestiniečių ekonomiką | Diena.lt

PASAULIO BANKAS: IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS SMARKIAI VEIKIA PALESTINIEČIŲ EKONOMIKĄ

Izraelio ir „Hamas“ karas Gazos Ruože smarkiai veikia palestiniečių ekonomiką, teigia Pasaulio Bankas (PB).

Konfliktas, kurį išprovokavo „Hamas“ inicijuoti spalio 7-osios išpuoliai prieš Izraelį, per kuriuos, izraeliečių duomenimis, žuvo 1 200 žmonių ir į Gazos Ruožą buvo išvežta apie 240 įkaitų, tęsiasi jau trečią mėnesį. Izraelis davė nuožmų atsaką, kuris, pasak „Hamas“ kontroliuojamos Sveikatos ministerijos, Gazos Ruože iki šiol pareikalavo daugiau kaip 18 400 gyvybių.

Jungtinės Tautos (JT) skaičiuoja, kad dėl karo buvo perkelta 1,9 mln. iš 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų, Izraeliui pradėjus bombardavimo iš oro kampaniją ir sausumos invaziją, kuria siekiama sunaikinti „Hamas“.

Be žmogiškosios kainos Izraelio ir „Hamas“ konfliktas taip pat „smarkiai paveikė palestiniečių ekonomiką“, antradienį paskelbtame pranešime pareiškė PB.

Palestiniečių Centrinio statistikos biuro duomenimis, Gazos Ruožo indėlis į bendrą palestiniečių ekonomiką, kuri dar apima Vakarų Krantą, praėjusiais metais jau susitraukė iki vos 17 proc., palyginti su maždaug 36 proc. 2005 m.

Nuožmus Izraelio atsakas į spalio 7-osios „Hamas“ atakas, taip pat Izraelio sienų uždarymas palestiniečiams darbuotojams iš Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto, tikėtina, smarkiai paveiks palestiniečių ekonomiką, nurodė PB.

Nepaisant nedidelio Gazos Ruožos ekonominio indėlio, PB dabar prognozuoja, kad bendra palestiniečių ekonomika šiais metais susitrauks 3,7 proc., kai prieš karą buvo numatomas 3,2 proc. augimas.

Manoma, kad kitais metais situacija bus dar blogesnė.

Nors PB anksčiau numatė, kad 2024 m. augimas sieks 3 proc., Bankas šiuo metu prognozuoja, jog bus užfiksuotas 6 proc. prilygstantis susitraukimas, darant prielaidą, kad konflikto intensyvumas kitais metais sumažės.

Jei karas tęsis, ekonominiai padariniai gali būti dar rimtesni.

Reaguodamas į tai, PB paskelbė apie 35 mln. JAV dolerių (32,4 mln. eurų) paramos paketą, skirtą patenkinti būtiniausius medicininius Gazos Ruožo gyventojų poreikius. Šis paketas, kuriam dar reikalingas valdybos pritariamasis žodis, padėtų suteikti „skubią pagalbą paveiktiems Gazos žmonėms“, nurodė PB.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS