Pasaulio galingieji toliau ginkluojasi | Diena.lt

PASAULIO GALINGIEJI TOLIAU GINKLUOJASI

Kaip grybai po lietaus vienas po kito dygsta JAV priešraketinio skydo objektai – neseniai vienas iš tokių objektų ėmė veikti Rumunijoje. Kinijos ir Rusijos pareigūnai teigia, kad šie amerikiečių veiksmai – priešiški bei skatinantys naujas ginklavimosi varžybas.

Bazė Rumunijoje

Neseniai Rumunijoje amerikiečiai aktyvavo antžeminę priešraketinės gynybos stotį. Ji – viena iš Europoje kuriamo skydo dalių: kitos dvi stotys bus įkurdintos Lenkijoje ir Turkijoje.

Nuo 2013 m. Amerika radarui bei gaudomiesiems raketų naikintuvams "SM-2" išleido 800 mln. JAV dolerių. Skydo elementas buvo įkurtas Rumunijos Deveselų karinėje bazėje.

Amerikiečiai aiškina, kad priešraketinės gynybos sistema "Aegis" – tai skydas, skirtas apginti NATO sąjungininkes Senajame žemyne nuo trumpojo bei vidutinio nuotolio raketų, kurios gali būti paleistos, tarkime, iš Vidurio Rytų valstybių. Dažniausiai ta šalimi, kuri kelia pavojų Europai, įvardijamas Iranas.

Vis dėlto, nors NATO ir JAV tvirtina, esą skydas nėra nukreiptas prieš Rusiją, Maskva laikosi požiūrio, kad amerikiečių priešraketinis skydas kelia jai grėsmę.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, jog JAV priešraketinės gynybos sistema pažeidė 1987 m. sudarytą vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų susitarimą. Be to, Rusijai neaišku, nuo ko Europą saugos JAV skydas – Iranas po to, kai buvo pasiektas susitarimas dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos įšaldymo, Maskvos teigimu, nebekelia grėsmės Europai ar juolab Jungtinėms Valstijoms.

Pagaliau, anot Kremliaus, Rusija daug sykių siūlė amerikiečiams drauge plėtoti priešraketinio skydo projektą Europoje, tačiau JAV nesutiko bei įgyvendino savo projektą vienašališkai.

Visa tai, Rusijos nuomone, aiškiai rodo, kad amerikiečių kuriamo Europos skydo tikslas – apriboti Rusijos galimybes smūgiuoti Amerikai.

Pekino priekaištai

Į jau kelerius metus besitęsiantį ginčą tarp Maskvos ir Vašingtono dėl priešraketinio skydo Europoje neseniai įsijungė ir Pekinas.

Kinija pareiškė, kad jai yra nepriimtina tai, jog amerikiečiai Korėjos pusiasalyje dislokuoja priešraketinio skydo elementus. Anot vieno aukšto Kinijos kariuomenės pareigūno, Seulo ir Vašingtono susitarimas dėl priešraketinės gynybos kelia pavojų regiono stabilumui bei veda prie naujų pasaulinių ginklavimosi varžybų.

JAV ir Pietų Korėja šią vasarą susitarė Korėjos pusiasalyje dislokuoti Didelio aukščio oro erdvės gynybos sistemos (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD) bateriją. Sprendimas buvo priimtas po kelių branduolinių bei raketų bandymų, kuriuos atliko Šiaurės Korėja.

Vis dėlto Kinijos generolas Cai Junas sakė, kad Vašingtonas paprasčiausiai naudojasi Pchenjano veiksmais kaip dingstimi savo kariniam pranašumui prieš Kiniją didinti.

"JAV priešraketinių sistemų dislokavimas Pietų Korėjoje neprisideda prie taikos ir stabilumo Korėjos pusiasalyje", – piktinosi aukštas Kinijos karininkas ir pridūrė, kad "tai tik didina karinio konflikto regione pavojų".

Pekinas, kaip ir Maskva, nerimauja, kad priešraketinis amerikiečių skydas gali būti panaudotas prieš jų raketas, nes tai labai sumažina abiejų Europos ir Azijos galybių atgrasomųjų branduolinių galių poveikį JAV. Kinų generolo Cai Juno teigimu, "amerikiečių atkaklumas plėtojant savo priešraketinės gynybos programą gali sukelti ginklavimosi varžybas aukštu lygmeniu, netgi kosminėje erdvėje".

Rusijos gynybos viceministras Anatolijus Antonovas pažymėjo: "Mes esame susirūpinę dėl tam tikrų valstybių bandymų pasinaudoti sudėtinga padėtimi Korėjos pusiasalyje, pripumpuojant šį regioną perdėtų gynybinių galių."

Atsakas amerikiečiams

Šiaurės Korėja pareiškė, kad yra pasiruošusi karinei konfrontacijai su Vašingtonu.

"JAV giriasi savo kariniu ir techniniu pranašumu, bet Šiaurės Korėja pasiruošusi viskam – tiek puolimui, tiek gynybai", – aiškino Pchenjanas.

"Mūsų strateginės pajėgos, galinčios smogti bet kuriam mūsų planetos taškui, ir povandeniniai laivai, pasiruošę paleisti balistines raketas pasinėrę bet kurioje akvatorijoje, jau nusitaikė į Amerikos karines bazes ir objektus", – pridūrė Šiaurės Korėja.

Rusijos atsakas į JAV priešraketinio skydo elementų įkurdinimą Rumunijoje bei Lenkijoje – Kaliningrado srities militarizavimas.

Teigiama, kad Maskva į anklavą neseniai išsiuntė operatyvinius taktinius raketų kompleksus "Iskander".

"Iskander" Rusijos armijoje apginklavimui priimtas 2006 m. Kompleksas yra skirtas tiksliam taikinių sunaikinimui nuo 50 iki 500 km nuotoliu (kai kuriais duomenimis – iki 700 km).

2010–2011 m. šiais kompleksais buvo apginkluota 36-oji raketų brigada, dislokuota prie Čiudo ežero (12 paleidimo sistemų). Anksčiau būta pranešimų, kad "Iskander" kompleksai buvo dislokuoti ir Kaliningrado srityje, vis dėlto oficialiai ši informacija nebuvo patvirtinta.

Šį kartą apie šių kompleksų dislokavimą Maskva paskelbė oficialiai.

"Kaliningrado sritis nėra išimtis, kur šios raketos buvo dislokuotos ir bus toliau dislokuojamos kaip Rusijos ginkluotųjų pajėgų pratybų dalis", – sakė Rusijos Gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas.

"Iskander" leidžia Rusijai sunaikinti visus svarbius strateginius objektus – oro ir jūrų uostus, geležinkelio mazgus, valdymo centrus ir t.t. – nuo Lenkijos pietų iki Suomijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jankis

šūdas jų čia ne skydas prieš kalibrus,todėl geriau nesigirkit ir nejuokinkit pasaulio

SUSIJUSIOS NAUJIENOS