Pasaulio įdomybės: prancūzai baus už priekabiavimą prie moterų gatvėse | Diena.lt

PASAULIO ĮDOMYBĖS: PRANCŪZAI BAUS UŽ PRIEKABIAVIMĄ PRIE MOTERŲ GATVĖSE

Prancūzijoje sušvilpti moteriai gali tapti nelegalu – tokiu būdu siekiama kovoti su priekabiavimu prie moterų gatvėse. Valstybės sekretorė, atsakinga už lyčių lygybę, Marlene Schiappa teigia, kad penki teisininkai šiuo metu aptaria priekabiavimo gatvėje apibrėžimą ir atitinkamas bausmes už tai.

Skelbiama, kad priekabiavimu gatvėse bus laikomas ne tik švilpimas, bet ir sekimas, įžeidinėjimas ir pakartotinis įkyrus telefono numerio prašymas. Baudos gali siekti apie 5 tūkst. eurų. Prezidentas Emmanuelis Macronas, save laikantis feministu, per rinkimų kampaniją pažadėjo kovoti su priekabiavimu prie moterų gatvėse.

Seksualinis priekabiavimas Prancūzijoje paskelbtas nelegaliu 2012 m., bet kol kas nėra jokio įstatymo, draudžiančio ar apibrėžiančio priekabiavimą gatvėse.

***

Menininkė Yoko Ono Lennon ėmėsi teisinių veiksmų, kad sustabdytų gaiviojo gazuoto gėrimo „John Lemon“ prekybą ir apgintų savo velionio vyro vardą. Lenkijos kompanija, pardavinėjanti šiuos gėrimus, po Yoko Ono teisininkų laiškų sutiko pavadinimą „John Lemon“ pakeisti į „On Lemon“.

Jau pagamintas gazuoto gaiviojo gėrimo „John Lemon“ atsargas kompanija turėtų išparduoti iki spalio pabaigos. Gėrimo platintojos Jungtinėje Karalystėje kompanijos „Mr. Lemonade Alternative Drinks“ vadovė teigia nesiekusi pasinaudoti Johno Lennono atvaizdu dėl finansinės naudos.

Vis dėlto reklamos feisbuke nuotraukoje prie gėrimo buvo lengvai atpažįstami J. Lennono akiniai ir užrašas „Let it Be“.

Yoko Ono teisininkai reikalauja 500 eurų už kiekvieną parduotą gėrimo butelį atlyginti padarytai J. Lennono atminimo žalai.

***

Maskvoje atidengta 9 metrų statula Michailui Kalašnikovui – automato AK-47 kūrėjui. Monumento atidengimo ceremonijoje dalyvavo įtakingi šalies pareigūnai.

Statulą pašventinęs šventikas per ceremoniją teigė, kad M. Kalašnikovas sukūrė ginklą, kad apgintų tėvynę. Vienas iš Rusijos ortodoksų šventikų savo „Twitterio“ paskyroje rašė, kad tai šventas ginklas.

Statula buvo atidengta nepaisant grupės maskviečių pasipiktinimo. Protestuotojas, pasirodęs su plakatu „Ginklų kūrėjas yra mirties kūrėjas“ buvo sulaikytas policijos. M. Kalašnikovas pirmąjį ginklo modelį sukūrė 1947 m.

***

Globalinis masinis gyvybės išnykimas žemėje prasidės nuo 2100 m. Toks Masačusetso technologijų universiteto profesoriaus Danielio Rothmano spėjimas paremtas matematinėmis formulėmis, kurios savo ruožtu paremtos turima informacija apie ankstesnius planetoje vykusius masinius augalų ir gyvūnų išnykimo procesus ir anglies izotopų, kurių seniausi maždaug 600 mln. metų senumo tyrimais.

Anot mokslininko, tiek praėjusiais kartais, tiek ateityje tokį reiškinį nulems pasikeitusi anglies dvideginio apykaita atmosferoje ir vandenynuose. Profesorius D. Rothmanas teigia, kad masinį išnykimą gali paskatinti ne tik dramatiškas anglies dvideginio apykaitos pasikeitimas, bet ir įvairūs klimato kaitos procesai, vulkanų išsiveržimai ir kiti aplinkos veiksniai.

Tai būtų šeštasis toks masinis gyvybės formų išnykimas. Kai kurie mokslininkai teigia, kad šeštasis didysis išnykimas palaipsniui prasideda jau dabar. Didžiausias toks reiškinys įvyko prieš 248 mln. metų ir mokslininkų vadinamas Permio-triaso masiniu rūšių išnykimu. Kaip manoma, tada išmirė apie 96 proc. jūrinių rūšių ir apie 70 proc. stuburinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Didesnių idiotų kaip varlės pasaulyje nėra. :)

Cha

Sušvilpti bus negalima, o grabalioti nedraudžiama. Švilpčioja paprastai europeoidai, o grabalioja ir tąso juodukai, kaip čia dabar juoduką bausi, rasizmu apkaltins! Ir dar įdomu, ar moteriškės turės teisę švilpauti?

...

Che: "... sekimas, įžeidinėjimas ir pakartotinis įkyrus telefono numerio prašymas" - bet tada ir vaikščiojimas rankutėm susikabinus bus traktuojama kaip GRUBI PRIEVARTA!!! Ir taip po truputį visi persiimsim musulmonų tradicijų sekėjais. Jjuk jau vaikų fotografuot negalima (it atsilikusiose Afrikos tautelėse), dabar jau ir suaugę veidus slepia - tuoj ir mūsų moterys čadras užsidės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS