Pasaulio prekybos organizacija galutinai palaimino JAV muitus europietiškoms prekėms | Diena.lt

PASAULIO PREKYBOS ORGANIZACIJA GALUTINAI PALAIMINO JAV MUITUS EUROPIETIŠKOMS PREKĖMS

Pasaulio prekybos organizacija (PPO) pirmadienį suteikė galutinį leidimą Jungtinėms Valstijoms įvesti muitus prekių iš ES importui dėl neteisėtų subsidijų, kurias kelios ES valstybės suteikė „Airbus“.

Anksčiau spalį PPO arbitražas uždegė žalią šviesą Vašingtonui įvesti muitus 7,5 mlrd. dolerių (6,8 mlrd. eurų) vertės europietiškų prekių importui. Tai buvo esminis sprendimas 15 metų besitęsiančiame teisiniame ginče tarp aviacijos milžinų – Europos „Airbus“ ir JAV „Boeing“.

Arbitražo sprendimą dar turėjo patvirtinti PPO Ginčų sprendimo taryba. Taryba sprendimą palaimino specialiame posėdyje pirmadienį, pranešė Ženevoje įsikūrusi PPO.

Vašingtono teigimu, muitai daugeliui vartojimo prekių, įskaitant ir garsųjį prancūzišką vyną, gali įsigalioti jau šią savaitę.

Tuo tarpu ES pareigūnai tvirtino bandantys derėtis su JAV ir taip išvengti prekybos įtampų eskalavimo, kenkiančio viso pasaulio ekonomikoms.

Jei derybose nepavyks pasiekti norimo rezultato, Briuselis turės galimybę įvesti PPO patvirtintus muitus JAV prekių importui, kai įrodys, kad „Boeing“ taip pat sulaukė neteisėtų subsidijų iš Jungtinių Valstijų vyriausybės.

Prognozuojama, kad arbitražas sprendimą šioje byloje skelbs kitąmet.

ES bandys užkirsti kelią

ES prekybos komisarė Cecilia Malmstrom pirmadienį teigė, kad Europa kovos iki „paskutinio momento“, siekdama įtikinti JAV, jog ši neįvestų muitų europietiškų prekių importui.

Iki muitų įsigaliojimo likus keturioms dienoms, C. Malmstrom teigė neprarandanti vilties, kad Vašingtoną vis dar galima perkalbėti. „Iki paskutinio momento sieksime įtikinti amerikiečius, kad muitų įvedimas būtų užšaldytas, – teigė prekybos komisarė. – Neseniai parašiau laišką JAV prekybos įgaliotiniui R. Lighthizeriui. Nepaisant to, kad muitų įvedimui buvo suteiktas leidimas, dar nereiškia, jog juos privalu įvesti.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Europai su PPO - nepakeliui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS