Pasaulis ruošiasi sutikti karantinines Kalėdas | Diena.lt

PASAULIS RUOŠIASI SUTIKTI KARANTININES KALĖDAS

Tamsus koronaviruso šešėlis ketvirtadienį temdo pasiruošimą Kalėdoms visame pasaulyje, privertęs daugybę milijonų žmonių atsisakyti savo šventinių planų dėl jų šalyse galiojančio karantino.

Daugybė naujų koronavirusinės infekcijos protrūkių, kilusių baigiantis sunkiems pandeminiams metams, per kuriuos nuo COVID-19 jau mirė daugiau kaip 1,7 mln. žmonių, skaudžiai primena, kad nepaisant prasidėjusios vakcinacijos gyvenimas tikriausiai dar negreitai grįš į normalias vėžes.

Izraelio okupuoto Vakarų Kranto mieste Betliejuje, kur, pasak tradicijos, gimė Jėzus, šįmet pasirengimas Kalėdoms buvo visiškai kitoks.

Dėl pandemijos suvaržymų Kalėdų eglė šalia Kristaus Gimimo bazilikos esančioje Prakartėlės aikštėje, į kurią kasmet tradiciškai susirenka tūkstančiai vietos gyventojų ir piligrimų, gruodžio 5 dieną buvo įžiebta be įprastų žiūrovų minių.

Tradicinės Jėzaus Kristaus Gimimo mišios ketvirtadienį vyks be tikinčiųjų ir bus transliuojamos internetu. Į baziliką, kuri prieš pamaldas buvo dezinfekuota, bus įleisti tik dvasininkai.

Šie metai kitokie, nes negalime melstis Kristaus Gimimo bazilikoje.

Visgi kai kurių renginių nebuvo atsisakyta, įskaitant tradicinę dūdmaišininkų procesiją į Prakartėlės aikštę. Procesiją lynojant stebėjo šalikelėje išsirikiavę palestiniečiai, daugelis kurių dėvėjo kaukes.

„Šie metai kitokie, nes negalime melstis Kristaus Gimimo bazilikoje“, – sakė Jania Shaheen (Džanija Šahin), atėjusi į aikštę su vyru ir savo dviem mažamečiais vaikais.

„Negalime susirinkti su visais šeimos nariais, visi bijo... Gera čia šiandien matyti kažkiek žmonių, tačiau viskas kitaip, nei buvo ankstesniais metais. Čia susirinkę tik Betliejaus gyventojai“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Apkartę metai“

Australijoje, šiaurės Sidnėjuje dėl augančio COVID-19 atvejų skaičiaus gyventojams tenka likti namie, uždrausti dideli kalėdiniai šeimų susibūrimai.

Jimmy Arslanas (Džimis Arslanas), kuriam priklauso dvi kavinės protrūkio epicentre atsidūrusioje Sidnėjaus dalyje, sakė, kad prekyba smuko 75 proc., o jo šeima iš Kanberos buvo priversta atsisakyti savo planų aplankyti jį per Kalėdas.

„Tai drasko širdį. Tai labai, labai apkartusi pabaiga apkartusiems metams“, – AFP sakė 46 metų vyras.

Tuo metu didžioji Europos dalis išgyvena tamsią žiemą dėl atsinaujinusių viruso protrūkių.

Vokietijai teko atšaukti savo žymiąsias Kalėdų muges, o popiežius Pranciškus tradiciškai per Kūčias rengiamas mišias aukos dviem valandomis anksčiau nei paprastai, atsižvelgdamas į Italijoje galiojančią komendanto valandą.

Savo Kūčių žinutėse popiežius išreiškė norą aplankyti krizės apimtą Libaną ir paragino Pietų Sudano politinius lyderius toliau siekti taikos.

Karantinas per šventes

Daugybėje šalių karantinas, apibrėžęs besibaigiančius metus, tęsis ir per Kalėdas, ir po jų: pavyzdžiui, Belgijoje, kur gyventojams daugeliu atvejų leidžiama priimti tik vieną svečią.

Filipinuose, kur vyrauja katalikai, kai kurie žmonės šventes nusprendė praleisti vieni, nenorėdami rizikuoti užsikrėsti virusu viešajame transporte, taip pat ir todėl, kad dėl karantino taisyklių kelionės užimtų daug laiko ir būtų brangios.

„Užsisakysiu maisto, peržiūrinėsiu senus filmus ir pabendrausiu su savo šeima vaizdo ryšiu“, – planais dalijosi Maniloje viena gyvenanti 31 metų Kim Patria (Kim Patrija).

Tuo metu Britanija buvo atkirsta nuo didelės dalies pasaulio dėl ten atsiradusios naujos COVID-19 atmainos.

Kai kurie JK pasienio apribojimai šventėms buvo laikinai sušvelninti, tačiau tūkstančiai kitų Europos šalių piliečių vis dar įstrigę Anglijoje.

„Kalėdos namie? Pamirškit“, – sakė vilkiko vairuotojas prancūzas Laurent'as Beghinas (Loranas Beginas), kuris pristatė savo krovinį, bet vis tiek įstrigo kitoje Lamanšo sąsiaurio pusėje.

Amerikiečių pareigūnai pranešė, kad Jungtinėse Valstijose daugiau nei milijonas žmonių jau yra paskiepyti pirmąja iš dviejų vakcinos doze, tačiau šalies atsakas į koronavirusą išlieka chaotiškas.

Trečiadienį šalies vadovas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vieną iš paskutiniųjų kartų savo kadencijoje išskrido sraigtasparniu iš Baltųjų rūmų.

Prezidentas su sutuoktine Melania (Melanija) išvyko į Floridą ir šventes praleis D. Trumpo klube „Mar-a-Lago“.

Jis išskrido netikėtai sukritikavęs Kongreso priimtą ekonomikos skatinimo paketą, kuriuo numatoma parama gyventojams ir įmonėms, susidūrusiems su COVID-19 pandemijos sukelta krize.

Naujųjų metų šventės pasaulyje irgi atrodo liūdnokos: Škotijos, Šiaurės Airijos ir Austrijos po Kalėdų laukia karantinas, o Portugalija Naujųjų metų išvakarėse įvedė komendanto valandą.

Sidnėjus planuoja sutikti 2021 metus savo garsiuoju fejerverku, o Naujojo Pietų Velso valstijos premjerė Gladys Berejiklian (Gledis Beredžiklian) pažadėjo, kad septynių minučių reginys įvyks „kad ir kas nutiktų“.

Tačiau kaip dažniausiai būdavo šiais metais, žmonės raginami stebėti šou likus namie.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS