Pasikėsinimas į R. Fico ir naktinių vilkų šešėliai | Diena.lt

PASIKĖSINIMAS Į R. FICO IR NAKTINIŲ VILKŲ ŠEŠĖLIAI

Slovakijos valdžios atstovų teigimu, pasikėsinimą išgyvenusio premjero Roberto Fico gyvybei pavojus nebegresia. Jį atakavęs asmuo – pareigūnų rankose. Tačiau šio nusikaltimo užkulisiai vis dar labai migloti.

Gijimo eigos neprognozuoja

Gegužės 15-osios popietę Handlovoje viešojoje vietoje pašautas R. Fico vis dar ligoninėje. Detaliai apie politiko sužalojimus neskelbiama – pareigūnai sako, kad jis buvo sužeistas keturiomis kulkomis, dvi esą pataikė į ranką, viena – į pilvą. Anot vidaus reikalų ministro Matúšo Šutaj-Eštoko, jei viena iš kulkų „būtų skriejusi vos keliais centimetrais aukščiau, ji būtų pataikiusi premjerui į kepenis“.

Trečiadienį oficialiai pranešta: dvi operacijas atlaikiusio premjero būklė stabili, tačiau bent kelias dienas jis dar negali būti pervežtas į Bratislavą, turįs likti Banska Bistricoje.

Vicepremjeras, gynybos ministras Robertas Kaliňákas žiniasklaidai sakė negalįs prognozuoti, kiek laiko užtruks R. Fico gydymas. Kol kas organizmas reaguoja į chirurgines intervencijas ir į taikomas individualias gydymo procedūras. „Įvertinti bus galima tik tada, kai sveikatos būklė pereis į reabilitacijos ir sveikimo etapą. Jo būklė tebėra labai sunki“, – slovakų leidinys „Pravda“ citavo ministrą.

Jo kolega M. Šutaj-Eštokas prasitarė, kad po sužalojimų politikui teks „daug ko mokytis iš naujo“.

Slovakijos žiniasklaida negaili kritikos premjero apsaugininkams. Ekspertai nurodo, kad premjerui artėjant prie užtvaros, už kurios būriavosi žmonės, asmens sargybiniai neatidžiai stebėjo teritoriją, per vėlai pastebėjo žudiką su ginklu. Užuot ėję priešais R. Fico, jie sekė jam iš paskos.

Kai užpuolikas pradėjo šaudyti, tarp jo ir politiko nebuvo asmens sargybinio, todėl 71-erių Jurajus Cintula galėjo iššauti net penkis kartus.

Laikinasis: kol prem­je­ras gy­do­si, jo pa­rei­gas eis gy­ny­bos mi­nist­ras R. Ka­liňá­kas. / C. Gre­co / „Reu­ters“ / „Scan­pix“ nuo­tr.

Ne vienišius?

Tuoj po bandymo nužudyti premjerą R. Kaliňákas pareiškė, kad pasikėsinimas buvo politinis išpuolis. Vidaus reikalų ministras sakė, esą pirminis tyrimas rodo, kad pasikėsinimas į premjerą turėjo aiškų politinį motyvą, žudikas – vienišius.

Iš šalies vakaruose esančios Levicės kilęs vyras galėjo legaliai turėti ginklą, nes dirbo prekybos centrų apsaugininku. Laisvalaikiu J. Cintula kūrė poeziją ir prozą, priklausė Slovakijos rašytojų asociacijai, buvo įkūręs literatūros mėgėjų klubą.

Versiją apie vienišių galėjo sustiprinti ir nežinomų asmenų dar pasikėsinimo dieną žiniasklaidai nutekintas vaizdo įrašas, kuriame sulaikytasis sako nepritariantis R. Fico Vyriausybės politikai ir planams panaikinti visuomeninį transliuotoją.

Sudarėme tyrėjų komandą, kuri dirbs ir su šia versija – kad tai nebuvo „vienišas vilkas“.

Tačiau viešumą pasiekiant naujoms detalėms istorija ima atrodyti painesnė. Trečiadienį valdžios atstovai pasidalino įtarimu, kad užpuolikas galėjo veikti ne vienas. „Sudarėme tyrėjų komandą, kuri dirbs ir su šia versija – kad tai nebuvo „vienišas vilkas“, – pareiškė vidaus reikalų ministras M. Šutajus-Eštokas.

Tokių minčių tyrėjams kilo dėl pradingusių įrašų J. Cintulos feisbuko profilyje: jie buvo ištrinti jau sulaikius įtariamąjį, kai nei jis, nei jo artimieji neturėjo prieigos prie socialinio tinklo.

Pirmąja versija apie nevilties apimtą vienišių verčia abejoti ir kiti faktai, susiję ne tik su J. Cintula, bet ir su organizacija „Slovenskí branci“, kuriai jis simpatizavo. Aiškinantis pastaruosius įtariamojo ryšius ima šmėžuoti ir kitokios rūšies „vilkų“ šešėliai.

Šaulys: J. Cin­tu­la (cent­re) be var­go per­gud­ra­vo po­li­ti­ko ap­sau­gi­nius, ta­čiau bu­vo suim­tas nu­si­kal­ti­mo vie­to­je. / Mar­ki­za TV / „Reu­ters“ / „Scan­pix“ nuo­tr.

Kremliaus baikerių bičiulis

Maždaug prieš penkiolika metų žinomas slovakų verslininkas, motociklais prekiaujantis Jozefas Hambálekas nusipirko buvusio žemės ūkio kooperatyvo kompleksą Dolna Krupos kaime netoli Trnavos. Anot slovakų žiniasklaidos, iš pradžių verslininkas subūrė ugniagesių savanorių komandą, ne be tuometinio vidaus reikalų ministro R. Kaliňáko, su kuriuo siejo meilė motociklams, pagalbos prisirinko senos karinės technikos.

Anot „VSquare“, J. Hambáleko komanda greitai tapo vadinamojo ekonominės mobilizacijos padalinio dalimi. Socialiniuose tinkluose galima rasti nuotraukų, kuriose įamžinta ugniagesių spalvomis perdažyta kovinė transporto priemonė, dalyvaujanti pratybose Jaslovske Bohunicų atominėje elektrinėje. Žurnalistų spėjimu, verslininkas galėjo turėti prieigą prie neviešinamos informacijos apie reagavimą į ekstremalias situacijas Slovakijoje.

Energijos nestokojantis verslininkas netrukus pasiskelbė kuriantis karinės technikos muziejų.

2018 m. birželį „muziejuje“ atsirado „Naktiniai vilkai“ – Kremliaus baikeriu vadinamo Aleksandro Zaldostanovo vadovaujama militaristinė organizacija. J. Hambálekas tapo šio klubo padalinio vadovu.

Apie „Naktinių vilkų“ filialo atidarymą oficialiai pranešė Rusijos ambasada Slovakijoje, kurios šeimininkai vėliau ėmė kviesti J. Hambáleką į visus viešus renginius. Beje, su Rusijos ambasadoriumi Igoriu Bratčikovu ir Baltarusijos diplomatu Denisu Sidorovu J. Hambálekas susitiko ir 2022-aisiais, Rusijos įsiveržimo į Ukrainą išvakarėse.

2018 m. į kompleksą bandžiusius patekti žurnalistus J. Hambálekas pasitiko grasinimais. Baikerių žvaigždė jautėsi drąsiai, matyt, dėl artimų ryšių su įtakingais asmenimis. 2018 m. nušautas žurnalistas Janas Kuciakas atsekė, kad J. Hambálekas buvo R. Kaliňáko advokato Mareko Turčano verslo partneris.

Žurnalistams pavyko išsiaiškinti, kad, priešingai nei skelbta, vadinamajame muziejuje ir „Naktinių vilkų“ vadavietėje saugoma ne atgyvenusi Antrojo pasaulinio karo metų technika, bet gerokai naujesnė – tankai, vikšrinė amfibija PTS, vadovybės ir štabo transporto priemonės, šarvuočiai. Dalis „eksponatų“ buvo pasiskolinta iš Karo istorijos instituto.

Reaguodamas į žurnalistų tyrimą gynybos ministras atšaukė sutartį su „muziejumi“ ir pareikalavo grąžinti įrangą. Tai, kad muziejus apjuostas aukšta mūrine tvora su spygliuotos vielos vijomis ir nėra atviras visuomenei, revizoriams neatrodė įtartina. Verslininkui buvo skirta 33 tūkst. eurų bauda už netinkamą muziejui skirtos karinės įrangos saugojimą ir tai, kad neinformavo apie kitų karinių „eksponatų“ įsigijimą.

Sėkmė nuo J. Hambáleko nusisuko 2022-ųjų vasarą. Už paramą Rusijos invazijai į Ukrainą jis atsidūrė ES sankcijų sąraše, buvo įšaldytas jo turtas, konfiskuoti ginklai, apribota nuosavybės į nekilnojamąjį turtą teisė ir judėjimo po ES laisvė. Dėl sankcijų, anot „Hospodárske noviny“, sustojo verslininko planas kartu su Čekijos „Naktinių vilkų“ lyderiu Mareku Radkovičiumi netoli Brno pastatyti šaudyklą.

Mistiniai patriotai

2014 m. J. Hambáleko „muziejuje“ pradėjo treniruotis 2012 m. susibūrusi sukarinta organizacija „Slovenskí Branci“ („Slovakijos šauktiniai“). 2015 m. ekspertai šią organizaciją įtraukė į Rusijai simpatizuojančių sukarintų Europos struktūrų sąrašą. Tokių viešai pasirengimą ginti savo gimtąją šalį, sveiką gyvenimo būdą propaguojančių organizacijų skiriamasis bruožas – skepsis ES ir NATO atžvilgiu ir atviras Rusijoje veikiančių valdžios palaikomų militaristinių organizacijų stiliaus kopijavimas.

Neplanuoju pamiršti, kas privedė prie pasikėsinimo į R. Fico, ir turiu juos įvardyti, kad tokie įvykiai niekada nepasikartotų.

„Slovenskí Branci“ atveju šį panašumą sunku pavadinti atsitiktinumu: Slovakijos žiniasklaidos žiniomis, organizacijai vadovavęs Peteris Švrčekas per vieną trijų savaičių viešnagę pas kolegas, Rusijos judėjimą „Narodny sobor“, mokėsi su Rusijos specnazo instruktoriais.

„Šauktiniai“ nevengė viešumo, apie savo veiklą pasakojo socialiniuose tinkluose. Jie rengė pratybas, kurių dalyviai buvo mokomi naudotis ginklais, kovos taktikos, partizaninio karo, pirmosios pagalbos, topografijos ir net pagrindinių cheminės, biologinės, radiologinės ir branduolinės gynybos operacijų subtilumų.

Nepaisant šių mokymų, „Slovenskí Branci“ nebuvo registruoti kaip organizacija, o prašymus leisti rengti viešas akcijas pateikdavo P. Švrčekas. Klausiamas apie organizacijos biudžetą, jis kalbėdavo apie savanorystę ir asmenines lėšas. Apie jį patį daug ką pasako nuotraukos socialiniuose tinkluose: net savo vestuvių dieną P. Švrčekas nusifotografavo laikydamas ginklą.

Iki 2019 m., kai buvo priimtas atitinkamas draudimas, šiai organizacijai priklausė ir aktyvios Slovakijos kariuomenės atstovai.

Kai švęsdami septintąjį gimtadienį „šauktiniai“ žygiavo Trnavos gatvėmis, juos lydėjo buvęs Slovakijos premjeras Jánas Čarnogurskis. Buvusio disidento, ilgamečio Slovakijos krikščionių demokratų partijos vadovo pavardė pastaraisiais metais šmėžuoja ne viename okupacinės Krymo valdžios dokumente. Pvz., šių metų sausį „Už reikšmingą asmeninį indėlį formuojant teigiamą įvaizdį Krymo Respublikos užsienyje ir tarptautinių santykių plėtrą“ Tarptautinės asociacijos „Krymo draugai“ koordinacinės tarybos pirmininkas J. Čarnogurskis apdovanotas ordinu „Už ištikimybę pareigai“.

Sėkminga „Slovenskí Branci“ istorija netikėta baigėsi 2022 m. rudenį. Nors dar tų pačių metų rugpjūtį „savanoriai“ vykdė taktinius mokymus, spalio 11 d. feisbuke pranešta: „Po dešimt veiklos metų pagaliau atėjo tinkamas laikas, kai nusprendėme judėti toliau. Mes jau laimėjome savo kovą.“

Užnugaris: savo paramą R. Fico išreiškė šalies baikeriai. J. Hambálekas (nuotr. dešinėje) ir glaudžius ryšius su Rusijos valdžia palaikančio klubo „Brat za brata“ nariai. / B. Szabo / „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.

Rašytojas ir šauktiniai

„Slovenskí Branci“ neliko abejingas ir J. Cintula. „Praėjusių metų gegužę pirmą kartą sužinojau apie „Slovenski Branci“ ir kas mane patraukė? 1. Gebėjimas veikti be valstybės nurodymo, kas tokioje pasyvioje visuomenėje kaip mūsų yra tiesiog nesuvokiama. 2. Nesavanaudiškas entuziazmas – jie patys perka ginklus ir įrangą už savo pinigus. Jie patys laisvalaikiu įvaldo taktiką ir strategiją, – tokiais J. Cintulos žodžiais 2016 m. sausį feisbuke pasidalino „Slovenskí Branci“. – Kai kas nors jums sako, kad ruošiasi karui, netikėkite jais. Jų pagrindinė užduotis yra saugoti gyventojus, šalį, tradicijas, kultūrą – jie yra patriotai. Tikiu tais jaunais berniukais ir mergaitėmis ir reiškiu jiems savo viešą paramą.“

Kiek artimai J. Cintula galėjo bendrauti su šia organizacija, kol kas nėra aišku. Tačiau tais pačiais 2016-aisiais Levicėje jis įkūrė „Judėjimą prieš smurtą“, kurį vadino besikuriančia politine partija, siekiančia užkirsti kelią smurto plitimui visuomenėje, karui Europoje ir neapykantos plitimui.

Sprendžiant iš įrašų feisbuke, ši organizacija nebuvo aktyvi, jai trūko nuoseklumo. 2022 m. profilyje pasidalinta protesto prieš Rusijos karą Ukrainoje vaizdo įrašu, fašizmas vadinamas augliu, pagerbiamas Kubos revoliucionierius Che Guevara.

„Slovenskí Branci“ veiklą aktyviai tyręs Socialinės sanglaudos tyrimų centro ekspertas Pavolas Kosnacas „Sky News“ sakė nemanąs, kad literatas buvo jos narys.

Asmeninės protekcijos

R. Fico premjero pareigas ketvirtą kartą perėmė spalį, kai po rinkimų jo partija „Smer“ sudarė koaliciją su kraštutiniais dešiniaisiais.

Jis ėmė ne tik įgyvendinti rinkimų kampanijos metu dalintus pažadus sustabdyti pagalbą Kyjivui, bet ir pačiai Slovakijai kenksmingus užmojus. Jo planuose – iš dalies pakeisti baudžiamąjį kodeksą, kad būtų panaikintas specialaus kovos su korupcija prokuroro postas, taip pat perimti visuomeninės žiniasklaidos kontrolę.

Vos pradėjęs eiti pareigas ėmėsi vaduoti J. Hambáleką iš sankcijų gniaužtų. Žiniasklaidos teigimu, premjeras apie tai kalbėjosi su kolega iš Vokietijos, Europos Komisijos prezidente. Galiausiai kovo viduryje J. Hambáleko pavardės nebeliko sankcijonuotųjų sąraše. Apie šio sprendimo svarbą byloja vien tas faktas, kad asmenų, kuriems atšauktos sankcijos, sąraše jis buvo kartu su tokiu stambiu verslininku kaip „Yandex“ įkūrėjas Arkadijus Voložas.

R. Fico šį sprendimą pavadino puikiu Slovakijos suverenios užsienio politikos pavyzdžiu, o Vyriausybė net paskelbė svarstysianti moralinės ir finansinės kompensacijos J. Hambálekui klausimą.

Buvęs užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas savo įpėdinius „pasveikino“ apgynus Kremliaus propagandinės organizacijos atstovą ir sakė, kad Slovakijos diplomatija pradėjo rašyti tamsų savo istorijos skyrių.

Nenukryps nuo kurso

Kol premjeras gydomas, Vyriausybės vadovo pareigas eis vicepremjeras R. Kaliňákas, pažadėjęs, kad kabinetas dirbs pagal R. Fico pateiktą programą.

Pasikėsinimas nužudyti smarkiai sukrėtė šalį, kuri jau daugelį metų yra smarkiai susiskaldžiusi politiniais klausimais. Psichologai kalba šalį išgyvenant visuotinę traumą – dar vieną per pastaruosius keleris metus, po žurnalisto J. Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymo 2018-aisiais, dviejų seksualinių mažumų atstovų nužudymo 2022-ųjų spalį.

R. Fico politinė varžovė, kadenciją baigianti prezidentė Zuzana Čaputova ragino šalies politikus būti atsakingais, pakvietė susitikti visų partijų vadovus. Tačiau šis raginimas kol kas nebuvo išgirstas. Prezidento rinkimus laimėjęs R. Fico bendramintis Peteris Pellegrinis pareiškė nematąs ženklų, kad situacija būtų pribrendusi tokiam susitikimui.

Organizacijai vadovavęs Peteris Švrčekas per vieną trijų savaičių viešnagę pas kolegas, Rusijos judėjimą „Narodny sobor“, mokėsi su Rusijos specnazo instruktoriais.

Panašu, kad valdantieji stengsis išnaudoti išpuolį savo politiniams tikslams – pvz., Europos Parlamento (EP) rinkimų kampanijai. Jų metu slovakai spręs, kurios partijos deleguos savo kandidatus į bloko parlamentą, kuriame Slovakijai priklauso penkiolika mandatų.

„Raginu visas Slovakijos partijas nutraukti arba bent jau gerokai sumažinti savo rinkimų į EP kampaniją, nes ši kampanija natūraliai susijusi su konfrontacija, o konfrontacija yra paskutinis dalykas, kurio šiuo metu Slovakijai reikia“, – pareiškė birželį prezidento kadenciją pradėsiantis P. Pellegrinis.

Ramesnė kampanija būtų naudinga valdantiesiems. Pasikėsinimo išvakarėse atlikta apklausa rodė žymią opozicinės partijos „Pažangioji Slovakija“ persvarą. Už ją būtų balsavę 25,6 proc. rinkėjų. Antroje vietoje apklausoje liko R. Fico partija „Smer“ (17,6 proc.), trečioji – P. Pellegrinio „Hlas“ (14,4 proc.).

R. Fico bendražygiai viešąją retoriką kreipia tolesnio visuomenės priešinimo kryptimi. R. Kaliňákas apkaltino žiniasklaidą nesantaikos kurstymu. „Labai noriu susitaikymo, bet be nuoširdaus atsiprašymo už tuos kriminalizavimo ir nužmoginimo metus labai toli nenueisime. Kol kas nepastebėjau iš dienraščių sklindančio nuolankumo ar sugebėjimo susitaikyti su tuo, kad jie irgi prisidėjo prie tvyrančios nuotaikos, – aktuality.sk citavo ministrą, kuris sakė norįs, kad politika vėl būtų džentelmeniška. – Neplanuoju pamiršti, kas privedė prie pasikėsinimo į R. Fico, ir turiu juos įvardyti, kad tokie įvykiai niekada nepasikartotų.“

GALERIJA

  • Pasikėsinimas į R. Fico ir naktinių vilkų šešėliai
  • Pasikėsinimas į R. Fico ir naktinių vilkų šešėliai
  • Pasikėsinimas į R. Fico ir naktinių vilkų šešėliai
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

tik

koks dar putka ??? tai sionsatanystu darbas kaip visi karai ir terorizmas su visom siu velniu tehnologijom ka visi mato bet tik nedagelis supranta pppppppp

Tam neVytui su utelėm - tu DUCHAS

...

> Parengė Violeta Juodelienė

Violeta Juodelienė, kiek Tau sumoką doleriu už tokia EREZIJA ? Aš suprantu, kad musu Kvaišoms suejna toks šlamštas, bet ... Ne bereikalo sakoma, kad žurnalistika tai prostitucija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS