Paskutiniojo Vokietijos kaizerio įpėdiniai siekia susigrąžinti turtą | Diena.lt

PASKUTINIOJO VOKIETIJOS KAIZERIO ĮPĖDINIAI SIEKIA SUSIGRĄŽINTI TURTĄ

  • 5

Buvusių Prūsijos monarchų įpėdiniai siekia susigrąžinti tūkstančius meno kūrinių, paminklų ir kitų istorinių artefaktų iš Vokietijos valstybės, penktadienį pranešė Kultūros ministerija, patvirtindama žurnalo „Der Spiegel“ pranešimą.

Derybos dėl aristokratų reikalavimo grąžinti turtą jau „kelerius metus“ vyksta tarp Hohenzollernų (Hohencolernų) šeimos, federalinės vyriausybės ir Berlyno bei Brandenburgo žemių, pareiškė ministerija naujienų agentūrai AFP.

„Derybomis... siekiame rasti ilgalaikį sprendimą dėl įvairių meno ir kolekcijų objektų, kuriuos skirtingai vertina valstybės įstaigos ir Hohenzollerai,“ – pažymėjo Kultūros ministerija.

Pasak „Der Spiegel“, Hohenzollernai siekia atgauti dešimtis tūkstančių paveikslų, skulptūrų, monetų, knygų ir baldų.

Be to, jie nori turėti teisę gyventi vienoje iš kelių valdų, įskaitant Sesilienhofo rūmus Potsdame, kur baigiantis Antrajam pasauliniam karui sąjungininkai buvo susitikę nuspręsti Vokietijos ateitį.

Derybas dėl restitucijos veda Georgas Friedrichas Ferdinandas (Georgas Frydrichas Ferdinandas), paskutiniojo Prūsijos imperatoriaus ir Vokietijos kaizerio Vilhelmo II, nuversto ir ištremto po šalies pralaimėjimo Pirmajame pasauliniame kare, proprovaikaitis.

Nuvertus monarchiją, Prūsijos karališkosios šeimos narių turtas buvo atimtas be kompensacijos, tačiau vėliau valstybė ir Hohenzollernai susitarė dėl šio klausimo pagal 1926 metų spalio 29 dienos įstatymą.

Visgi sovietinė okupacija po Antrojo pasaulinio karo ir vėlesnis komunistų valdymas padalytose Berlyno ir Brandenburgo žemėse lėmė papildomas ekspropriacijas, dar labiau apsunkinusias šį klausimą.

„Derybos vyksta dėl teisinių susitarimo dviprasmybių, taip pat dėl teisinių pozicijų, kurios keitėsi vėlesnių istorinių įvykių fone, ypač dėl sovietų okupacinės valdžios ir Vokietijos Demokratinės Respublikos vyriausybės įgyvendintų priemonių“, – pažymėjo Kultūros ministerija.

Pirmiausia buvo parengtas atitinkamų objektų sąrašas, pranešė ministerija, kuris apima „mažiau nei 0,1 proc.“ Prūsijos pilių ir sodų fondo Berlyno ir Brandenburgo žemėse, Prūsijos kultūros fondo ir Vokietijos istorinio muziejaus kolekcijų.

Mažai tikėtina, kad sprendimą pavyks rasti greitu laiku.

„Šiuo metu derybų šalių pozicijos tebėra labai nutolusios“, – pažymėjo ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

..na ,viena iseitis ;;tai apskaiciuoti ..kiek metu dirbo tas kaizeris ,ir kiek jis inese I vokietijos izda? kokiais pinigais tie kaizeriai pirko tas brangenybes????turi buti ciki ,ciki paskaiciuota,,gal tai buvo grobiama "kruvinais "pinigais?? tuomet ---shpyga..

Nu va

Liuksas,as is karta tuos urodus duodu i tiesa uz mano proteviu sugriauta gyvenima.kiek blyn cia gali issidirbineti visokie karaliai,princesesir dar kaizeriu palikuonys ?o dar pyderai ant pabaigos su pabegeliais.gana jau tu nesamoniu

Anonimas

Kada prancūzai kompensuos man už 1812 metais kareivių papjautą mano prorporporproprorporpoorsenelio kiaulę ? Su procentais, aišku !!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS