Patarėjas: A. Duda pritaria Lenkijos, Ukrainos ir ES deryboms ginčui dėl grūdų spręsti | Diena.lt

PATARĖJAS: A. DUDA PRITARIA LENKIJOS, UKRAINOS IR ES DERYBOMS GINČUI DĖL GRŪDŲ SPRĘSTI

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) pritaria Varšuvos, Kyjivo ir Briuselio deryboms ginčui dėl grūdų spręsti, sako jo patarėjas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį kreipėsi į Kyjivo partnerius Europoje, ypač Varšuvą, dėl padėties Ukrainos ir Lenkijos pasienyje, kur protestuoja lenkų ūkininkai.

Jis pakvietė į pasienį atvykti Lenkijos ministrą pirmininką Donaldą Tuską, Europos Komisijos atstovą, o A. Dudą paragino paremti šį dialogą.

Šis jo pareiškimas pasirodė po to, kai Lenkijos ir Ukrainos pasienyje atsinaujino lenkų ūkininkų protestai.

Lenkijos ūkininkai, protestuodami prieš, jų teigimu, nesąžiningą konkurenciją dėl pigaus importo iš rytinės kaimynės, blokuoja ukrainiečių sunkvežimių įvažiavimą į savo šalį, o tai pakenkė draugiškiems Varšuvos ir Kyjivo santykiams.

Prieš kelias savaites Varšuvai pavyko numalšinti panašią du mėnesius trukusią Lenkijos sunkvežimių vairuotojų blokadą.

Mūsų ūkininkai kovoja už savo egzistenciją, o ukrainiečių tauta kovoja už savo egzistenciją [...] abiejų pusių ryžtas yra didžiulis, ir šią problemą tiesiog būtina išspręsti.

Vėliau trečiadienį kalbėdamas su transliuotoju TVN24 A. Dudos padėjėjas Andrzejus Dera (Andžejus Dera) sakė: „Dabar mums reikia mūsų Lenkijos vyriausybės, vadovaujamos Donaldo Tusko, susitikimo su Ukrainos vyriausybe ir, svarbiausia, su ES atstovais.“

Jis sakė, kad A. Duda „pritaria dialogo vedimui, [...] nes tai vienintelis būdas veiksmingai išspręsti šią problemą, kuri yra didžiulė ir iš tiesų dvipusė“.

„Mūsų ūkininkai kovoja už savo egzistenciją, o ukrainiečių tauta kovoja už savo egzistenciją [...] abiejų pusių ryžtas yra didžiulis, ir šią problemą tiesiog būtina išspręsti“, – pridūrė A. Dera.

Pasak jo, „nėra kito kelio, kaip tik dialogas“, o sprendimų reikia visai ES, nes visoje Europoje vyksta ūkininkų protestai prieš bloko žemės ūkio politiką, kuri leidžia importuoti pigius ne ES žemės ūkio produktus.

Paklaustas, ar A. Duda prisijungs prie derybų, A. Dera atsakė, kad V. Zelenskis kvietė lenkus į derybas vyriausybės lygiu.

„Prezidentas [...] daro viską, ką gali, siekdamas paramos ir pagalbos, kad niekada nepamirštume, jog [...] visas šis konfliktas dėl grūdų ir žemės ūkio produktų yra [Rusijos sukelto] karo rezultatas ir dėl jo kaltas Putinas“, – sakė jis.

Jis pripažino, kad susitikimas Lenkijos ir Ukrainos pasienyje „nėra pats saugiausias“, tačiau yra simbolinis ir juo bus bandoma „atblokuoti sieną“.

Gairės: Andrzejus Duda, Lenkija, Ukraina, ES, grūdai, karas Ukrainoje, derybos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS