Pchenjanas: derybos su JAV „niekur nenuvestų“ | Diena.lt

PCHENJANAS: DERYBOS SU JAV „NIEKUR NENUVESTŲ“

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras trečiadienį atmetė galimybę vesti bet kokias derybas su JAV, teigdamas, kad dialogas su Vašingtonu „mūsų niekur nenuvestų“.

Jo komentarai buvo paskelbti Sung Kimui, aukščiausio rango JAV pasiuntiniui, atsakingam už derybas su Šiaurės Korėja, šią savaitę apsilankius Pietų Korėjoje, siekiant atnaujinti diplomatiją su branduolinių ginklų turinčia valstybe.

Tačiau JAV viltys atgaivinti derybas sužlugdė įtakinga pareigūnė Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) – Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) sesuo, pareiškusi, kad Vašingtonas turi „klaidingų“ lūkesčių dėl dialogo galimybių.

Tuo metu užsienio reikalų ministras Ri Sonas Gwonas (Li Sen Vonas) trečiadienį sakė sveikinąs žinią, kad Kim Yo Jong atmetė „JAV skubotas išvadas, spėliones bei lūkesčius“.

„Nesvarstome net galimybės užmegzti ryšius su JAV, jau nekalbant apie [derybas], kurios niekur mūsų nenuvestų, tik atimtų brangaus laiko“, – citavo jį valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Nuo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pergalės rinkimuose abi valstybės laikosi „pagyvensim – pamatysim“ požiūrio į dvišalius santykius. Tokia taktika pastebimai skiriasi nuo ankstesnio amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos permainingos diplomatijos, atvedusios prie kelių istorinių susitikimų su lyderiu Kim Jong Unu, bet nepadėjusios pasiekti konkrečių susitarimų dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo likvidavimo.

Baltieji rūmai, neseniai iš naujo įvertinę savo pastangas įtikinti Pchenjaną atsisakyti savo branduolinio ginklavimosi ir raketų programų, pažadėjo laikytis „praktiško, pasverto požiūrio“ į Šiaurės Korėją.

Vašingtono ir Pchenjano derybos jau ilgą laiką stringa dėl branduolinių ginklų turinčiai valstybei taikomų tarptautinių sankcijų ir nesutarimų, ko Šiaurės Korėja turėtų atsisakyti mainais jį šių priemonių atšaukimą.

Kim Jong Unas praėjusią savaitę pareiškė, kad Pchenjanas turi būti pasiruošęs tiek „dialogui, tiek konfrontacijai“ su Vašingtonu, akcentuodamas pastarąjį scenarijų.

Kalbėdama antradienį Kim Yo Jong išjuokė JAV nacionalinio saugumo patarėjo Jake'o Sullivano (Džeiko Salivano), pavadinusio jos brolio pasisakymą „įdomiu signalu“, komentarus.

Taip pat buvo pranešta, kad Šiaurės Korėja pripažino, kad ją ištiko maisto krizė. Tas pareiškimas sukėlė nerimą gyventojams, jau ilgą laiką susiduriantiems su maisto stygiumi.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS