Pchenjanas smerkia Seulą dėl kišimosi į derybas su JAV | Diena.lt

PCHENJANAS SMERKIA SEULĄ DĖL KIŠIMOSI Į DERYBAS SU JAV

  • 0

Šiaurės Korėja ketvirtadienį perspėjo savo pietinę kaimynę liautis kišusis į Pchenjano ir Vašingtono derybas dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos ir paneigė Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) pareiškimą, esą abi Korėjos veda dialogą.

„Tikrovė yra priešinga“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas Kwon Jong Gunas (Kvon Čen Gunas), kurį citavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Būtų geriau, jei Pietų Korėjos valdžia nesikištų į svetimus reikalus.

„Būtų geriau, jei Pietų Korėjos valdžia nesikištų į svetimus reikalus“, – pridūrė jis, griežtai kritikuodamas Šiaurės Korėjos kaimynės strategiją.

Šį pareiškimą Pchenjano atstovas paskelbė likus kelioms dienoms iki numatyto JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vizito Seule.  

Pchenjano ir Vašingtono derybos dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos vasarį pateko į aklavietę, žlugus Hanojuje surengtam D. Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) susitikimui. Susitikimas buvo netikėtai nutrauktas, lyderiams nesutarus, ko pinigų stokojanti Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Nuo to laiko abi šalys beveik nepalaiko ryšių.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas trečiadienį pareiškė, kad JAV ir Šiaurės Korėja veda „užkulisines derybas“ dėl dar vieno viršūnių susitikimo.

„Be to, įvairiais kanalais vyksta dialogas tarp Pietų ir Šiaurės Korėjų“, – sakė jis.

Tačiau Kwon Jong Gunas, Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos Amerikos reikalų departamento generalinis direktorius, ketvirtadienį piktai paneigė Moon Jae-ino pareiškimą, esą abi Korėjos šiuo metu „įvairiais būdais palaiko kontaktus ir rengia susitikimus už uždarų durų“.

Pareigūno teigimu, Pietų Korėjos valdžia tiesiog stengiasi būti pastebėta, todėl vaizduoja save kaip tarpininkę. 

Dialogas tarp Pchenjano ir Vašingtono „savaime neatsinaujins“, kalbėjo Kwon Jong Gunas. Jis pridūrė, kad jei Šiaurės Korėjai prireiktų susisiekti su Vašingtonu, šalis pasinaudotų „jau veikiančiu ryšio kanalu“.

„Pietų Korėjos valdžia neturėtų niekur kištis“, – pabrėžė Kwon Jong Gunas.

Už dialogą su Pchanjanu pasisakantis Moon Jae-inas pernai tris kartus susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu bei tarpininkavo organizuojant D. Trumpo ir Kim Jong Uno derybas.

Pernai rudenį net buvo spėliota, kad Kim Jong Unas galėtų apsilankyti Seule. Vis tik taip nenutiko, o Pchenjanas po nesėkmingo viršūnių susitikimo Hanojuje dažnai kritikuoja Pietų Korėją, nors ši neseniai skyrė 8 mln. dolerių (7 mln. eurų) humanitarinei pagalbai savo kaimynei.

D. Trumpas į Seulą atskris savaitgalį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS