Pekinas: Kinijos ir Indijos diplomatijos vadovai aptarė susirėmimus pasienyje | Diena.lt

PEKINAS: KINIJOS IR INDIJOS DIPLOMATIJOS VADOVAI APTARĖ SUSIRĖMIMUS PASIENYJE

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) ir Indijos diplomatijos vadovas Subrahmanyamas Jaishankaras (Subrahmanjamas Džajašankaras) trečiadienį telefonu aptarė karių gyvybių pareikalavusius susirėmimus ir sutarė numalšinti įtampą kaip įmanoma greičiau, informavo Pekinas.

Abi šalys susitarė „sąžiningai“ vertinti įvykius Galvano slėnyje ir palaikyti taiką pasienio teritorijose, pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Branduolinių ginklų turinčios kaimynės kaltino viena kitą dėl pirmadienį aukštai Himalajuose įvykusio susirėmimo, per kurį žuvo mažiausiai 20 Indijos karių. Kinija kol kas atsisako patvirtinti, ar jos kariuomenė patyrė nuostolių.

Tai buvo pirmas toks susirėmimas tarp abiejų valstybių per kelis dešimtmečius.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime teigiama, kad abi pusės susitarė „kuo greičiau numalšinti susiklosčiusią situaciją ir palaikyti taiką bei ramybę pasienio teritorijose pagal abiejų šalių anksčiau pasiektą susitarimą“.

Wang Yi pareikalavo, kad „Indija išsamiai išnagrinėtų“ padėtį, nubaustų kaltininkus ir nedelsdama nutrauktų visas provokacijas, kad tokių incidentų nebepasikartotų, pažymima pareiškime.

„Indijai negali neteisingai vertinti dabartinės situacijos ir nuvertinti Kinijos tvirtos valios saugoti savo teritorinį suverenitetą“, – priduriama jame.

Pasak Pekino, S. Jaishankaras patikino, jog Naujasis Delis nori taikiai išspręsti ginčus pasienio regionuose vedant dialogą ir mažinant įtampą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS