Penki iššūkiai, su kuriais susidurs naujasis Ukrainos kariuomenės vadas | Diena.lt

PENKI IŠŠŪKIAI, SU KURIAIS SUSIDURS NAUJASIS UKRAINOS KARIUOMENĖS VADAS

Naujasis Ukrainos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis, paskirtas per didžiausią nuo Rusijos įsiveržimo Kyjivo karinės vadovybės pertvarką, stoja prie vairo pavojingą karo akimirką. Po beveik dvejus metus trukusių kovų 58 metų Rusijoje gimusio vado laukia penki didžiausi iššūkiai.

Užsienio pagalba

Ukrainos sąjungininkės, ypač JAV ir Europos Sąjunga (ES), patiria sunkumų išlaikyti pagalbos paketus, iki šiol leidusius Kyjivui atsilaikyti prieš Rusiją. Šį mėnesį ES atblokavo 50 mlrd. eurų pagalbą, tačiau po kelis mėnesius trukusios politinės aklavietės JAV senatoriams pavyko pašalinti tik pirmąją kliūtį potencialiam būsimam paketui.

Neapibrėžtumas dėl Ukrainos išteklių kyla tokiu metu, kai Rusija pertvarkė savo ekonomiką karo poreikiams, padidino gamybą ir šaukiamųjų į kariuomenę skaičių.

Mobilizacija

Ukrainos karinė ir politinė vadovybė nesutaria, kaip papildyti armijos gretas po dvejus metus trukusių brangiai atsiėjusių kovų. Vašingtono nuomone, per jas žuvo apie 70 tūkst. ukrainiečių karių.

O. Syrskio pirmtakas ragino prezidentą Volodymyrą Zelenskį papildyti armiją 500 tūkst. karių, tačiau Ukrainos lyderis atmetė nepopuliarų prašymą ir pasisakė už veiksmingesnę rotacijos sistemą. Mobilizacijos įstatymas dar tik skinasi kelią parlamente, kai rotacijos prašantys išsekę ir išvargę Ukrainos daliniai fronte stengiasi sulaikyti bangomis metamas Rusijos pajėgas.

Gynybos linijos

Nepavykęs praėjusios vasaros Ukrainos kontrpuolimas atsidaužė į beveik neįveikiamas Rusijos gynybines linijas, tokias pačias dabar Kyjivas nori pastatyti palei fronto liniją, kad sulaikytų šliaužiančią, bet nuolatinę Rusijos pažangą.

Įtvirtinti fronto liniją yra sudėtinga užduotis, nes ji driekiasi maždaug 1000 kilometrų, Ukrainos pajėgoms tenka atremti Rusijos puolimus rytiniuose taškuose, tokiuose kaip Avdijivka ir Kupianskas.

Ukrainos oro erdvė

V. Zelenskis pabrėžė, kad šiemet Ukrainos prioritetas yra įgyti savo oro erdvės kontrolę, nes Rusija nepaliaujamai bombarduoja šalį dronais ir raketomis. Tačiau net ir Vakarams sustiprinus Ukrainos oro gynybos sistemas, amunicija šiems ginklams tebėra problema.

O. Syrskis taip pat susidurs su dilema, kam panaudoti šiuos ginklus: gynybai ar puolimui taikantis į Maskvos oro pajėgas Rusijos teritorijoje ar virš Juodosios jūros. Ukraina, šiais metais laukianti, kad būtų pristatyti naikintuvai F-16, teigia, kad oro erdvės kontrolė yra svarbi siekiant pažangos fronte.

Prilygti pirmtakui

Kadenciją baigęs kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas buvo vienas labiausiai gerbiamų žmonių Ukrainoje, pelnęs didžiulį visuomenės pasitikėjimą. Neseniai atlikta apklausa parodė, kad juo pasitiki daugiau nei 90 proc. ukrainiečių.

Visai ką kita gruodį atlikta apklausa bylojo apie O. Syrskį. Ji parodė, kad beveik 50 proc. šalies gyventojų apie jį nėra net girdėję.

Ukrainos žiniasklaidoje O. Syrskis buvo pristatytas kaip abejingas karo aukoms. Regis, jis į tai sureagavo, nes pradėjęs eiti pareigas pareiškė, kad karių gyvybės yra „didžiausias kariuomenės turtas“.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Valerijus Zalužnas, Oleksandras Syrskis, Ukrainos kariuomenė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS