Pentagonas „sparčiai“ ruošia planus evakuoti afganų vertėjus | Diena.lt

PENTAGONAS „SPARČIAI“ RUOŠIA PLANUS EVAKUOTI AFGANŲ VERTĖJUS

JAV vyriausybė „sparčiai“ ruošia planus evakuoti tūkstančius vertėjų, kurie pastaruosius du dešimtmečius dirbo tarptautinės koalicijos pajėgoms Afganistane, siekdama apsaugoti juos nuo galimo pavojaus, pareiškė vienas aukšto rango generolas.

„Pripažįstame, kad yra nemažai afganų, kurie palaikydavo JAV ir koaliciją, ir kad jiems gali kilti pavojus“, – vėlai trečiadienį sakė Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley (Markas Milis).

„Pripažįstame, kad labai svarbu pasirūpinti, kad išliktume jiems ištikimi, taip pat, kad darytume viską kas įmanoma jų apsaugai užtikrinti ir, prireikus, išvežti juos iš šalies, jeigu jie to panorės“, – pridūrė M. Milley.

Remiantis generolo komentarais, paviešintais ketvirtadienį, Valstybės departamentas imasi iniciatyvos padėti vertėjams ir kitiems asmenims, dirbusiems JAV pajėgoms, persikelti į Jungtines Valstijas dėl nuogąstavimų, kad jiems gali keršyti Talibano sukilėliai.

„Čia labai, labai sparčiai rengiami planai“, – pažymėjo M. Milley.

Apie 18 tūkst. vertėjų, komandosų ir kitų JAV pajėgoms padedančių Afganistano piliečių laukia sprendimų dėl vizos imigracijai į JAV išdavimo. Pasak įstatymų leidėjų, ši procedūra gali užtrukti daugiau nei dvejus metus.

Daugelis šių afganų karo sąlygomis padėdavo JAV kariams kovoti su Talibano, „al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ ekstremistais, nepripažįstančiais vyriausybės Kabule.

Afganistano karo veteranai ir Kongreso nariai reiškia didelį susirūpinimą, kad JAV vyriausybė nededa pakankamai pastangų išvežti tuos žmones iš šalies, iki prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) nustatyto galutinio termino rugsėjį išvedant apie 2,5 tūkst. amerikiečių karių ir 16 tūkst. kontraktininkų.

Kadangi Valstybės departamentą užgriuvo daug darbų dėl vizų išdavimo, kai kurie vertėjai iš pradžių galėtų būti perkelti į trečiąsias šalis arba į JAV valdomą Guamą, pranešė amerikiečių žiniasklaida.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) ketvirtadienį pareiškė Kongrese, kad kontingento išvedimas vyksta „šiek tiek“ greičiau, nei numatyta.

„Įvykdėme misiją, dėl kurios mūsų kariai buvo nusiųsti į Afganistaną“, – pabrėžė jis.

„Dabar pereisime prie naujų dvišalių santykių su mūsų partneriais Afganistane... kurie ir toliau padės jiems vykdyti savo įsipareigojimus jų piliečiams, bet nereikalaus didesnio JAV pėdsako nei būtina mūsų diplomatams apsaugoti“, – pridūrė L. Austinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Sunkūs laikai išdavikams ir kolaborantams atėjo....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS