Pentagono ataskaita: Rusija Ukrainoje naudoja Šiaurės Korėjos balistines raketas | Diena.lt

PENTAGONO ATASKAITA: RUSIJA UKRAINOJE NAUDOJA ŠIAURĖS KORĖJOS BALISTINES RAKETAS

Rusija Ukrainoje naudoja Šiaurės Korėjos tiekiamas balistines raketas, teigiama penktadienį paskelbtoje naujausioje Pentagono ataskaitoje.

Pentagono Gynybos žvalgybos agentūros (DIA) ataskaitoje patvirtinama, kad šį sausį Ukrainos Charkivo srityje rastos nuolaužos yra Šiaurės Korėjoje pagamintos trumpojo nuotolio balistinės raketos. Ataskaita grindžiama atvirų šaltinių nuotraukomis.

„Analizė patvirtina, kad Rusija kare prieš Ukrainą naudojo Šiaurės Korėjoje pagamintas balistines raketas“, – sakoma DIA išplatintame pranešime.

„Šiaurės Korėjos raketų nuolaužų rasta visoje Ukrainoje“, – priduriama jame.

Pietų Korėja kaltina Pchenjaną siunčiant tūkstančius konteinerių su šaudmenimis į Rusiją. Seulas tvirtina, kad šie veiksmai pažeidžia abiem šalims taikomas Jungtinių Tautų sankcijas.

Anksčiau šį mėnesį įtakinga Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) sesuo Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) paneigė kaltinimus ir pavadino juos absurdiškais.

Kim Yo Jong tvirtina, kad Pchenjanas „neketina eksportuoti savo karinių techninių pajėgumų į jokią šalį“.

Tačiau ekspertai teigia, kad naujausi Pchenjano balistinių ir sparnuotųjų raketų bandymai gali būti susiję su tuo, kad vėliau šie ginklai pristatomi Rusijai, kuri juos panaudos savo kare Ukrainoje.

DIA ataskaitoje Šiaurės Korėjos valstybinėje žiniasklaidoje pateiktos nuotraukos lyginamos su kitomis raketų nuolaužų nuotraukomis, padarytomis sausio mėnesį Ukrainos Charkivo regione.

„Nuolatinis ir nevaržomas bendradarbiavimas“

Korėjos nacionalinio susivienijimo instituto Seule vyresnysis analitikas Hong Minas nurodė, kad Pchenjanas paskelbė ataskaitoje esančias nuotraukas, kuriose matyti, kaip Kim Jong Unas praėjusių metų rugpjūtį apsilankė karinėje gamykloje ir apžiūrėjo šalies taktines raketas bei raketų paleidimo įrenginį.

Šiaurės Korėjos raketų nuolaužų rasta visoje Ukrainoje.

 

„Atrodo, kad jos pateikia aiškių įrodymų, jog šie ginklai buvo panaudoti per išpuolį prieš Ukrainą, ir aiškiai parodo, kad naujausias Kim Yo Jong pareiškimas, neigiantis Rusijos ginklų perdavimą, yra akivaizdžiai melagingas“, – naujienų agentūrai AFP nurodė analitikas.

Jis pridūrė, kad Pchenjano raketų bandymai, „atrodo, yra dalis pastangų aprūpinti Rusiją papildomais ginklais prieš prezidento Vladimiro Putino vizitą į Šiaurės Korėją“.

Pietų Korėjos gynybos ministerija AFP sakė negalinti komentuoti šios Pentagono ataskaitos.

Buvęs Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos (CŽA) analitikas Soo Kimas (Su Kimas) AFP sakė, kad tai, jog Rusija Ukrainoje panaudojo Pchenjano pristatytas raketas, nėra staigmena.

„Tačiau nerimą kelia nuolatinis ir nevaržomas abiejų šalių bendradarbiavimas“, – teigė Soo Kimas.

Šiaurės Korėja ir Rusija pastaruoju metu stiprina tarpusavio ryšius.

Praėjusių metų rugsėjį Kim Jong Unas lankėsi Rusijoje, kur surengė susitikimą su V. Putinu.

Anksčiau šį mėnesį Kremlius paskelbė, kad V. Putinas planuoja apsilankyti Šiaurės Korėjoje.

V. Putinas vėliausią kartą Pchenjane lankėsi 2000 metais ir susitiko su Kim Jong Ilu (Kim Čen Iru), Kim Jong Uno tėvu ir pirmtaku.

JT sankcijos draudžia Šiaurės Korėjai atlikti bet kokius bandymus naudojant balistines technologijas.

Kovą Maskva pasinaudojo savo veto teise JT Saugumo Taryboje, kad faktiškai nutrauktų JT vykdomą Šiaurės Korėjai taikomų sankcijų pažeidimų stebėseną.

Gairės: karas Ukrainoje, Pentagonas, Rusija, Šiaurės Korėja, ginklai, balistinės raketos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS