Pentagono vadovas: JAV nepakeitė savo politikos Taivano atžvilgiu | Diena.lt

PENTAGONO VADOVAS: JAV NEPAKEITĖ SAVO POLITIKOS TAIVANO ATŽVILGIU

JAV gynybos sekretorius  Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) pirmadienį sakė, kad Vašingtonas nepakeitė savo politikos dėl Taivano ir „vienos Kinijos“ principo, prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) pareiškus, kad Jungtinės Valstijos nusiteikusios ginti salą nuo potencialios Pekino karinės invazijos.

„Mūsų politika nepakito“, – Ll. Austinas sakė žurnalistams, kai buvo paklaustas, ką reiškia J. Bideno komentarai.

Anksčiau pirmadienį kalbėdamas Japonijoje J. Bidenas buvo paklaustas, ar Vašingtonas nusiteikęs prireikus ginti Taivaną karine jėga, ir į šį klausimą atsakė „Taip.“

„Tokį įsipareigojimą prisiėmėme“, – pridūrė jis.

„Mes sutikome su „vienos Kinijos“ politika, pasirašėme dėl to,.. bet mintis, kad jį [Taivaną] galima perimti jėga, yra tiesiog nederama“, – aiškino JAV vadovas.

„Tai pakeis padėtį visame regione ir bus dar vienas veiksmas, panašus į tai, kas įvyko Ukrainoje“, – sakė J. Bidenas.

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Taivaną ir žemyninę Kiniją skiria Taivano sąsiauris – siauras vandens kelias, kurį Pekinas laiko savo akvatorija.

Įtampa regione pastaraisiais mėnesiais didėjo.

J. Bidenas jau antrąkart per savo prezidentinę kadenciją užsiminė, kad Jungtinės Valstijos būtų nusiteikusios karinėmis priemonėmis ginti Taivaną. Tokie pareiškimai smarkiai skyrėsi nuo ilgametės Vašingtono politikos neteikti jokių aiškių atsakymų šiuo klausimu, siekiant nesupykdyti Pekino.

Tačiau Ll. Austinas tvirtino, kad pastarųjų dešimtmečių politika lieka nepakitusi.

„Kaip sakė prezidentas, mūsų „vienos Kinijos“ politika nepakito. Jis pakartojo šią politiką ir mūsų įsipareigojimą taikai ir stabilumui abipus Taivano sąsiaurio“, – kalbėjo Pentagono vadovas.

„Jis taip pat pabrėžė mūsų įsipareigojimą pagal Ryšių su Taivanu įstatymą padėti Taivaną aprūpinti savigynos priemonėmis. Taigi, dar kartą – mūsų politika nepakito“, – sakė Ll. austinas.

Pekinas piktai sureagavo į J. Bideno pareiškimą. Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas) žurnalistams pareiškė, kad „Taivanas yra neatimama Kinijos teritorijos dalis“.

„Taivano klausimas yra grynai Kinijos vidaus reikalas“, – sakė jis.

„Klausimais, susijusiais su pagrindiniais Kinijos interesais – suverenitetu ir teritoriniu vientisumu, Kinija negali leistis į jokius kompromisus ar daryti nuolaidų“, – pridūrė URM atstovas.

„Niekas neturėtų nuvertinti Kinijos žmonių tvirto ryžto, tvirtos valios ir gebėjimo ginti nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – žurnalistams sakė jis.

Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ pirmadienį taip pat citavo Valstybės Tarybos Taivano reikalų biuro pareiškimą, kad Jungtinės Valstijos savo neatsargiais pareiškimais „žaidžia su ugnimi“.

Vašingtonas „naudojasi Taivano korta Kinijai stabdyti, bet pats nudegs“, – sakė Tarybos atstovė Zhu Fenglian (Džu Fenglian.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O KAS BEŽDŽIONIŲ KLAUSIA?

Taivanis, nuo neatmenamų laikų, Kinijos teritorija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS