Pentagono vadovas sukritikavo NATO „dykaduones“ | Diena.lt

PENTAGONO VADOVAS SUKRITIKAVO NATO „DYKADUONES“

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis penktadienį teisino Vašingtono spaudimą NATO sąjungininkėms skirti daugiau lėšų savo gynybai, pareiškęs, kad Vakarų aljansas negali leisti, kad tarp jo narių būtų „dykaduonių“.

Atsakydamas į Užsienio ryšių tarybos klausimus apie prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kritiką kitoms NATO narėms M. Esperis sakė, kad Jungtinės Valstijos nesielgia neprotingai, reikalaudamos jų išleisti daugiau pinigų.

„Mūsų aljansai nėra grindžiami [finansiniais] sandoriais. Jie veikiau grindžiami abipuse pagarba, bendromis vertybėmis ir bendru noru už jas kovoti“, – kalbėjo Pentagono vadovas.

„Didžioji dalis pasaulio laiko Jungtines Valstijas tinkamiausiomis pasaulinio saugumo partnerėmis. Ne vien dėl mūsų pranašesnių karinių pajėgumų ir technikos, bet ir dėl mūsų vertybių“, – pridūrė jis.

M. Esperis pabrėžė, kad šalys yra įsipareigojusios daugiau prisidėti prie Aljanso išlaikymo.

2014 metais NATO šalys susitarė kasmet didinti savo išlaidas gynybai, kad jos iki 2024-ųjų pasiektų 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Tačiau iki šiol tik devynios narės yra pasiekusios šį lygį, o Vokietija, viena turtingiausių bloko valstybių, sako negalėsianti pasiekti šio tikslo anksčiau kaip 2030 metais.

Pasak M. Esperio, Jungtinės Valstijos gynybai skiria 3,5 proc. BVP, o kai kurių NATO narių gynybos išlaidos dar nėra pasiekusios vieno procento.

„Metus, dešimtmečius prašėme mūsų partnerių Europoje didinti, skirti daugiau gynybai, prisidėti prie Aljanso. Tačiau jos indėlio nedidino“, – kalbėjo gynybos sekretorius.

„Negali būti jokių dykaduonių. Negali būti nuolaidų planų. Mes dalyvaujame visi kartu“, – pridūrė M. Esperis.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Ne dykaduonis

Perkame kažkokias racijas su tinklu už 8mln. Taip gaunasi, kad skirdami pinigus krašto apsaugai, išlaikome JAV kompanijas.

Ne politikuoju

Kažkodėl biudžetui reikia skolintis. Jeigu ne išlaidos Krašto Apsaugai tai būtų beveik tokia suma, kurią skolinasi. Kam mums išleisti 2% jeigu kitos valstybės išleidžia tik 1%. O ugniagesiai neaišku ar gausatlyginimus už gruodį. NATO svarbiau negu gaisrai Lietuvoje ar mokinių ugdymas.

...

CHE: "Lietuva be savo strateginių branduolinių pajėgų - šalis be ateities, skolinkimės kasmet po 5 metinius biudžetus savosios A-bombos gamybai"... - ar tai ne Š.Korėjos kelias? :s
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS