Pietų Karolinoje – JAV respublikonų pirminiai rinkimai | Diena.lt

PIETŲ KAROLINOJE – JAV RESPUBLIKONŲ PIRMINIAI RINKIMAI

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Nikki Haley (Niki Heili) šeštadienį susikaus Pietų Karolinos respublikonų pirminiuose rinkimuose dėl nominacijos iki JAV prezidento rinkimų likus keliems mėnesiams – tikimasi, kad buvęs prezidentas nugalės savo buvusią pavaldinę jos gimtojoje valstijoje.

N. Haley šešerius metus buvo populiari šios JAV pietryčiuose, Atlanto vandenyno pakrantėje įsikūrusios valstijos gubernatorė, kol 2017-aisiais tapo D. Trumpo ambasadore prie Jungtinių Tautų, tačiau jos senąjį viršininką remia partijos isteblišmentas ir beveik du trečdaliai rinkėjų, rodo apklausos.

Sausį Ajovoje ir Naujajame Hampšyre vykusiose pirmosiose varžybose dėl nominacijos kandidatai iš esmės apsikeitė tik menkais smūgiais, tačiau retorika paaštrėjo po to, kai procesas susiaurėjo iki dviejų pretendentų.

„Rytoj jūs atiduosite vieną svarbiausių balsų per visą savo gyvenimą ir, tiesą sakant, mes nelabai nerimaujame dėl rytojaus“, – išvakarėse Rok Hilio mieste vykusiame mitinge kalbėjo D. Trumpas.

Norėdamas parodyti, kad jau žvelgia toliau, jis pažadėjo parodyti prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) ir demokratams, „kad lapkritį, kai vyks visuotiniai rinkimai, mes atlėksime lyg prekinis traukinys“.

Registruodamiesi balsuoti Pietų Karolinos gyventojai neprivalo nurodyti, kokią partiją jie palaiko, ir gali pareikšti savo nuomonę arba demokratų, arba respublikonų pirminiuose rinkimuose.

N. Haley – labiau tradicinė konservatorė, pasisakanti už ribotą vyriausybės valdžią ir tvirtą užsienio politiką – remsis nuosaikiųjų rinkėjų balsais, nors ši taktika jai mažai padėjo, nes ji pralaimėjo D. Trumpui kiekviename iš pirmųjų keturių konkursų dėl nominacijos.

Teisininkų sąskaitos

Ketvirtadienį Pietų Karolinos sostinėje Kolumbijoje naujienų agentūros AFP kalbinti rinkėjai gyrė abu kandidatus, nors vienas pašnekovas sakė manąs, kad N. Haley nėra pasirengusi užimti aukščiausią postą, o kitas kritikavo D. Trumpą dėl, jo teigimu, žmonių skaldymo.

„Jis persekioja žmones, kurie su juo nesutinka. Būdamas krikščionis, dėl to nesijaučiu gerai“, – sakė 55 metų finansų patarėjas ir N. Haley šalininkas Davidas Gilliamas (Deividas Džilemas).

Pirminiai rinkimai vyksta ryškėjant ženklams, kad D. Trumpas, kuriam pateikta virtinė baudžiamųjų kaltinimų, stiprina savo įtaką partijoje. Jis siekia pertvarkyti personalą ir į Respublikonų nacionalinio komiteto vadovybę paskirti savo šeimos narius ir sąjungininkus.

Jo marti Lara Trump (Lara Tramp) pažadėjo išleisti „kiekvieną centą“ partijos lėšų jo prezidentinei kampanijai, jei taps komiteto bendrapirmininke, ir teigė, kad jo teisininkų sąskaitų apmokėjimas „labai domina“ respublikonų rinkėjus.

Tuo metu N. Haley stengėsi sutelkti dėmesį į, jos žodžiais tariant, chaosą, lydintį D. Trumpą. Be kita ko, ji kalba apie 8 mln. dolerių (7,4 mln. eurų), kuriuos jis sausį išleido teisiniams reikalams, ir prognozuoja, kad bendros jo išlaidos, susijusios su teismų bylomis, šiais metais gali viršyti 100 mln. dolerių (92,4 mln. eurų).

Reprodukcinės teisės

„Jis pavertė savo prezidentinę kampaniją teisinės gynybos fondu ir neturės pakankamai išteklių ar dėmesio, kad galėtų pasipriešinti Joe Bidenui ir demokratams“, – sakė N. Haley atstovė spaudai Olivia Perez-Cubas (Olivija Peres Kubas).

N. Haley, kaip ir demokratai, taip pat užsipuolė Trumpą dėl jo požiūrio į tarptautinę areną ir dažnai reiškiamo susižavėjimo autoritariškiausių pasaulio režimų lyderiais.

Ji peikė D. Trumpo reakciją į Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno mirtį. Eksprezidentas vengė kritikuoti Kremliaus šeimininką Vladimirą Putiną. Neliko nepastebėtas ir jo grasinimas paskatinti Maskvą pulti finansinių įsipareigojimų nevykdančias NATO šalis.

Tačiau pagrindinis N. Haley argumentas jau kelis mėnesius yra tas, kad apklausos rodo, jog hipotetinėse dvikovose su J. Bidenu ji pasirodo geriau nei D. Trumpas.

Ji pažadėjo varžytis respublikonų pirminiuose rinkimuose iki pat „superantradienio“, kai kovo 5 dieną balsuos kelios valstijos, nepriklausomai nuo to, kas šeštadienį nutiks Pietų Karolinoje.

Reprodukcinės teisės greičiausiai bus svarbi rinkimų tema, nes D. Trumpas, paskyręs tris Aukščiausiojo Teismo teisėjus, kurie padėjo panaikinti federalinę abortų apsaugą, vengia užimti aiškią poziciją dėl siūlymų uždrausti abortus visoje šalyje.

Praėjusią savaitę Alabamos aukščiausiasis teismas nusprendė, kad užšaldyti embrionai gali būti laikomi vaikais, ir taip iškėlė naują diskusijų kryptį, o apvaisinimo mėgintuvėlyje (IVF) klinikoms iškilo naujų klausimų.

D. Trumpas, kuris puikiai supranta, kad dėl Alabamos sprendimo gali netekti nuosaikių pažiūrų rinkėjų ir moterų paramos, penktadienį išreiškė paramą IVF programų prieinamumo išsaugojimui ir paragino valstijos įstatymų leidžiamąją valdžią „skubiai imtis veiksmų ir rasti neatidėliotiną sprendimą“, kad būtų užtikrintas jų prieinamumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kacapiniams iskrypeliams

pasvajokite burliokai ir pasmau kykite prieš neūžaugos portretą.

Vanga

Artėja Ukrainos nacionalistams paskutinioji, artėja...

>>>>

Tampyk radiatorių, kacapiška utele. :DDD
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS