Pietų Korėja apie prekybą su Japonija: bus taikomi griežtesni nuostatai | Diena.lt

PIETŲ KORĖJA APIE PREKYBĄ SU JAPONIJA: BUS TAIKOMI GRIEŽTESNI NUOSTATAI

Pietų Korėja pirmadienį pranešė nuo rugsėjo ketinanti pašalinti Japoniją iš pirminio prekybos sąrašo – šis žingsnis pagilins diplomatinį ir prekybinį ginčą tarp abiejų šalių. Pietų Korėjos eksportui į Japoniją bus taikomi griežtesni prekybos nuostatai.

Pietų Korėjos pramonės ministras Sung Yun-Mo sakė, kad Japonija pateks į naujai sudarytą šalių sąrašą, kurių eksporto kontrolės sistemos organizuojamos ne pagal „tarptautinius eksporto kontrolės principus“. Pietų Korėjos prekybos ministerijos atstovas Park Tae-Sung pridūrė, kad Japonija tapo pirmąja šalimi naujajame sąraše, tačiau nepateikė daugiau detalių, skelbia „Reuters“.

Šalių santykiai pašlijo po to, kai Pietų Korėjos Aukščiausiasis teismas nusprendė, kad Japonijos bendrovės pietų korėjiečiams, dirbusiems priverstinai Antrojo pasaulinio karo metu, turės išmokėti kompensacijas.

Japonijos vyriausybė ne iš karto atsakė į pirmadienio žinias, tačiau Užsienio reikalų ministerijos atstovas transliuotojui NHK sakė, kad atsakas bus paskelbtas tada, kai Japonija išanalizuos Pietų Korėjos sprendimą.

Japonija anksčiau šį mėnesį pranešė, kad pašalins Pietų Korėją iš savo pačių prekybos „baltojo sąrašo“. Tai įvyko po to, kai Japonija pradėjo griežčiau reguliuoti į Pietų Korėją importuojamas medžiagas išmaniųjų telefonų gamybai.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-In teigė, kad Japonijos ekonominis kerštas ne tik nesąžiningas, tačiau ir neteisingas, kadangi jis kilo iš Japonijos Antrojo pasaulinio karo nusikaltimų.

Norėdama sumažinti priklausomybę nuo Japonijos importo, Pietų Korėja praėjusią savaitę pranešė apie ketinimus investuoti 7,8 trln. vonų (5,7 mlrd. eurų) į vietinių medžiagų tyrimus ir gamybą per ateinančius septynerius metus.

„Vyriausybė bandys sukurti detalų strategijos planą, kad išplėstų savo ekonomiką, priimdama Japonijos ekonominį kerštą kaip progą kažką blogo paversti kažkuo geru“, – sakė prezidentas Moon Jae-In.

Pramonės ministras Sung Yun-Mo sakė, kad yra pasiruošęs vesti derybas su Japonijos pareigūnais, kai tik Tokijas paprašys susitikimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS