Pietų Korėja, Kinija ir Japonija viršūnių susitikime pažadėjo stiprinti bendradarbiavimą | Diena.lt

PIETŲ KORĖJA, KINIJA IR JAPONIJA VIRŠŪNIŲ SUSITIKIME PAŽADĖJO STIPRINTI BENDRADARBIAVIMĄ

  • 1

Pietų Korėjos, Kinijos ir Japonijos lyderiai pirmadienį aptarė stabilumo regione klausimą ir pažadėjo stiprinti trišalį bendradarbiavimą

Viršūnių susitikime dalyvavo Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas), Kinijos premjeras Li Qiangas (Li Čiangas) ir Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida).

Pirmadienį trys lyderiai surengė trišalį susitikimą – pirmąjį tokį per pastaruosius penkerius metus. Tokią pauzę iš dalies lėmė pandemija, bet taip pat ir seniai įtempti Seulo ir Tokijo santykiai.

Nors Šiaurės Korėja oficialiai nebuvo įtraukta į derybų darbotvarkę, F. Kishida po susitikimo sakė, kad visos trys šalys patvirtino, jog jos denuklearizacija atitiktų jų „bendrą interesą“.

Taika pusiasalyje „tarnauja mūsų bendriems interesams ir yra mūsų bendra atsakomybė“, teigiama jų bendrame pareiškime, kuriame pakartojama pozicija dėl „Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“ ir „teigiamų pastangų siekiant politinio šio klausimo sprendimo“.

Likus kelioms valandoms iki derybų Šiaurės Korėja paskelbė, kad netrukus planuoja į orbitą iškelti dar vieną žvalgybinį palydovą, taip pažeisdama Jungtinių Tautų sankcijas, draudžiančias atlikti bandymus naudojant balistines technologijas.

Yoon Suk-yeolas ir F. Kishida paragino Pchenjaną atšaukti palydovo paleidimą, o Pietų Korėjos vadovas pareiškė, kad tai „pakenktų taikai ir stabilumui regione ir pasaulyje“.

Dar kartą patvirtinome, kad Šiaurės Korėjos denuklearizacija ir stabilumas Korėjos pusiasalyje yra bendras mūsų trijų šalių interesas.

Jis taip pat paragino imtis ryžtingo tarptautinio atsako, jei Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) įvykdys ketvirtą tokį paleidimą, prie kurio, Seulo teigimu, prisidėjo Rusija mainais į ginklų, skirtų karui Ukrainoje, siuntimą.

„Dar kartą patvirtinome, kad Šiaurės Korėjos denuklearizacija ir stabilumas Korėjos pusiasalyje yra bendras mūsų trijų šalių interesas“, – po susitikimo sakė F. Kishida, o Yoon Suk-yeolas pridūrė, kad šis klausimas yra „bendra trijų šalių atsakomybė ir interesas“.

Analitikai teigia, kad tarpžemyninių balistinių raketų ir kosminių aparatų paleidimo pajėgumų kūrimas technologiškai labai sutampa.

Kinija yra didžiausia Šiaurės Korėjos prekybos partnerė ir pagrindinė diplomatinė sąjungininkė.

Ji ilgą laiką nesutiko pasmerkti Pchenjano dėl ginklų bandymų, kritikuodama bendras JAV ir Pietų Korėjos pratybas kaip didinančias įtampą regione.

Kinų premjeras Li Qiangas savo įžanginėje kalboje sakė, kad trys šalys nori „siekti abipusiai naudingo bendradarbiavimo“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

„Li Qiangas paragino nepaversti ekonomikos ir prekybos klausimų politiniais žaidimais ar saugumo klausimais, nepritarti protekcionizmui ir atsiejimui arba tiekimo grandinių nutraukimui“, – teigė „Xinhua“.

Yoon Suk-yeolas pridūrė, kad trys šalys „nusprendė sukurti skaidrią ir nuspėjamą aplinką prekybai bei investicijoms ir sukurti saugią tiekimo grandinę“.

Siekia pagerinti santykius bei sumažinti įtampą su Pekinu

Seulas, Tokijas ir Pekinas taip pat pareiškė, kad sieks sudaryti trišalį laisvosios prekybos susitarimą ir rasti būdą, kaip „paspartinti derybas“.

„Tęsime diskusijas, kad paspartintume derybas dėl trišalio laisvosios prekybos susitarimo“, – sakė šalių lyderiai ir pridūrė norintys, kad susitarimas būtų „laisvas, sąžiningas, visapusiškas, kokybiškas ir abipusiai naudingas“.

Po derybų Yoon Suk-yeolas, Li Qiangas ir F. Kishida dalyvavo verslo aukščiausiojo lygio susitikime, skirtame prekybai tarp šalių skatinti, prie kurio taip pat prisijungė aukščiausio rango pramonės vadovai.

Ekspertai įspėjo, kad dėl labai skirtingų trijų šalių pozicijų svarbiausiais klausimais, įskaitant Pchenjano branduolines grėsmes ir stiprėjančius ryšius su Rusija, joms sudėtinga pasiekti konsensusą opiais geopolitiniais klausimais.

2022 metais pareigas pradėjęs eiti Yoon Suk-yeolas siekia užglaistyti nesantaiką su buvusia kolonijine valstybe Japonija didėjančios branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos grėsmės akivaizdoje.

Ekspertai teigia kad Seulas ir Tokijas, kurie yra pagrindiniai Kinijos priešininkių JAV sąjungininkai regioninio saugumo srityje, siekia pagerinti prekybos santykius bei sumažinti įtampą su Pekinu.

Po derybų trijų šalių vadovai pareiškė, kad jie nusprendė sustiprinti trišalį bendradarbiavimą, taip pat reguliariai rengti aukščiausiojo lygio susitikimus.

„Reikėtų stiprinti trišalio bendradarbiavimo sistemą. Nusprendėme reguliariai rengti trišalius aukščiausiojo lygio susitikimus“, – sakė Yoon Suk-yeolas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cha cha

Jie dalinsis rusyną

SUSIJUSIOS NAUJIENOS